top of page

2022'nin en çok okunan yazıları

2022 yılını geride bırakırken her yıl olduğu gibi bu yılda web sitemizin en çok okunan yazılarını bir araya getirdik. Bugün listenin ikinci ve son kısmını paylaşıyoruz...


 

1. Metaverse


Yazı: Doç. Dr. Selçuk Artut



Doç. Dr. Selçuk Artut, kaleme aldığı yazı dizisinde dijital teknolojilerin ve metaverse dünyasının merak edilen dünyasında yolculuğa çıkıyor.



 

♦2. Masumiyet Müzesi kadın ve çocuk düşmanı mı?

Yazı: Didem Yazıcı


Orhan Pamuk’un Masumiyet Müzesi kitabında uzun uzun tasvir ettiği Füsun ve ailesi acaba bebekli bir ziyaretçiyi geri çevirir miydi? 8 Mayıs Pazar, yani anneler gününde kucağımda bebeğimle Boğazkesen’de Masumiyet Müzesi'nden kapı dışarı edildiğimde kendime bu soruyu sordum...

 

♦3. Sanat düşünmek için yapılır: 17. İstanbul Bienali


Yazı: Ali Akay



Küratörlüğünü Ute Meta Bauer, Amar Kanwar ve David Teh'in üstlendiği 17. İstanbul Bienali 20 Kasım tarihine kadar şehrin farklı mekânlarında devam ediyor. Bienalle birlikte bugünün sanat dünyasında belirleyici olan tarihselci düşünceyi ve son gelişmeleri ele aldık.


 

♦4. Bir sanat eseri nasıl satın alınır?*


Yazı: M.H. Miller

Çeviri: Çiçek Doğruel



Bir sanat eserine sahip olmak için nereden başlayacağınızı, nelere dikkat etmeniz gerektiğini biliyor musunuz? Sanat eserini alırken nasıl bir yol izleyeceğinize dair ipuçlarını M.H. Miller editörlüğünde bir araya getiren araştırmayı sizlerle paylaşıyoruz. Galeri sahipleri, patronlar, koleksiyonerler ve sanatçıların yardımıyla hayata geçen bu derleme “Bir sanat eserini nasıl satın alırsınız?” sorusunun arka planını araştırıyor.

 

♦5. Modern harem kadınının üretilişi


Yazı: Bihter Sabanoğlu



Şehzade’nin Sıra Dışı Dünyası: Abdülmecid Efendi sergisi 1 Mayıs’a kadar Sakıp Sabancı Müzesi’nde devam ediyor. Abdülmecid’in sanatındaki Fransız etkisinin, inşa ettiği entelektüel dünyanın ve Haremde Goethe tablosu üzerinden ürettiği Osmanlı kadın imajının peşine düşüyoruz.


 

♦6. Kaosun içindeki huzurun sessizliği


Yazı: Ayşe Draz ve Mehmet Kerem Özel



Bu kendi içinde bir oyun da sayılabilecek yazı denemesi için Dimitris Papaioannou yazarlara, yazarların 10-11 Ekim akşamları Filibe’deki One Dance Week 2021 kapsamında iki gece art arda beraber izledikleri Transverse Orientation işinden, bu deneme için kendi seçtiği ve daha önce basınla paylaşmadığı altı görseli yolladı ve yazarlar beşer görsel seçip, birbirlerinden bağımsız olarak bu görseller üzerinden hatırladıklarını ve izlenimlerini kaleme aldılar. Aynı Papaioannou’nun, bütün yapıtlarına isim vermesi için son provalara güvendiği bir dostunu çağırması gibi, yazarlar da bu yazının başlığını belirlemesi için koreograf/ dansçı Gizem Bilgen’i davet ettiler.

 

♦7. Olimpos’ta gün batımı


Röportaj: Sami Kısaoğlu


Taner Ceylan’ın Aheste Çek Kürekleri Mehtap Uyanmasın adlı kişisel sergisi 16 Eylül -15 Ekim tarihleri arasında Sipahiler Ağası Mehmet Emin Ağa Yalısı’nda ziyaret edilebilecek. Eş zamanlı olarak 15 Eylül’den itibaren Sahnede 90’lar sergisi kapsamında SALT Beyoğlu’nda Ceylan’ın 25 yıl önce gerçekleştirdiği The Monte Carlo Style performansı yer alacak. Sanatçıyı Olimpos’taki evinde ziyaret ettik ve gündemine dair konuştuk.


 

♦8. Jacques Rancière I & II


Yazı: Mahsum Çiçek

Fransız filozof Jacques Rancière’nin Aisthesis başlıklı kitabı ve ortaya koyduğu “estetik sanat rejimi” kavramı üzerinden, sanatı yeniden düşünme biçimlerini ele alıyoruz.


 

♦9. Bakışı yeniden müzakere etmek


Röportaj: Hüseyin Gökçe



Pratiğini şekillendiren göçebe yaşamı, yasaklanan sergileri, mücadele biçimleri, kuir gece hayatı ve son zamanlarda üretim pratiğine kattığı performansları çerçevesinde Ateş Alpar’ın üretimini odağımıza aldık.


 


Yazı: Necmi Sönmez



Kütüphanesinde yer alan sanatçı portreleri, fotoğraflar, davetiye, desen gibi görsel malzemeleri tekrar elden geçiren Necmi Sönmez, daha önce yayınlanmamış olan bu malzemeler üzerine YEL, TOZ, PORTRELER başlığı altında hazırladığı yazılarına devam ediyor.


 

♦11. XXY


Dosya: Çınar Eslek & Yekhan Pınarlıgil



Çınar Eslek ve Yekhan Pınarlıgil yürütücülüğünde yola çıkan XXY beden hikâyelerine odaklanıyor. Hem Art Unlimited’in matbu sayfaları hem de unlimitedrag.com'un dijital sayfaları artık “temsillere sığmayan kontrol altında kalmayan, sanatı imkân olarak kullanan, yerinde durmayan, kahkahayı seven, kendinden korkmayan, sınırlara takılmayan, dans eden, özellikle kıvıran, tüy gibi hafiflikle sevişen, kimseye benzemeyen, biraz canavar, bazen melez, bir-olmayan bedenlerin çelik gibi güçlü tutumlarına” mekân oluyor.


 

♦12. Beyoğlu: Meyveyi değil, kabuğu sahiplenmek


Röportaj: Evrim Altuğ



Yazar ve akademisyen Burcu Pelvanoğlu’nun Bir Üretim Mekânı Olarak: Beyoğlu Düşerse başlıklı kitabı geçtiğimiz aylarda okuyucuyla buluştu. Kitap üzerinden Beyoğlu’nu, tartışmalı dönüşümünü ve uygulanan kültür-sanat politikalarını konuştuk.


 

♦13. Vahap Avşar’ın sanatsal-eylemleri


Yazı: Selçuk Çelik



Vahap Avşar'ın Müdahaleler sergisi Yapı Kredi bomontiada’da 26 Mart tarihine kadar devam ediyor. Sergiyle birlikte Avşar’ın sanat pratiğini ele alırken Son Uyarı başlıklı işine yakından bakıyoruz.


 

♦14. İmgelerin Yeni Grameri üzerine


Röportaj: Hüseyin Gökçe



İmgelerin Yeni Grameri başlıklı grup sergisi Mixer’in ev sahipliğinde izleyiciyle buluştu. Serginin küratörü Uras Kızıl'la yeni materyalist felsefe, insan merkezli imge üretimin sorunlu yapısı, faillik meselesi, doğa, temsil etme pratiğindeki sorunlar ve bunu aşmada maddenin rolü üzerine konuştuk.


 

♦15. Acı çekmeden sanat yapılmaz


Röportaj: Evrim Altuğ



İpek Duben’in Ten, Beden, Ben başlıklı retrospektif niteliğindeki sergisi 8 Mayıs 2022 tarihine kadar SALT Beyoğlu’nda devam ediyor. Sergiyle birlikte geçtiğimiz aylarda Açık Radyo’da dinleyiciyle buluşan, Evrim Altuğ’nun İpek Duben ile Türkiye sanat ekosistemine ve tarihine dair gerçekleştirdiği söyleşiyi sizlerle paylaşıyoruz.


 

♦16. Bir milat misali: Bienal’den sonra Mardin


Yazı: Ebru Nalan Sülün


Adwait Singh küratörlüğündeki 5. Mardin Bienali, 20 Haziran’da sona eriyor. Mardin Bienali’nin gerçekleştiği periferide yarattığı dönüşüme, “bienal” in kent dinamiğine, kültürel bellek ve mirasa sunduğu katkıya ve başlangıçtan bugüne geçirdiği evrime yakından bakıyoruz.


 

♦17. Ters Perspektif


Yazı: Oğulcan Yiğit Özdemir


İki haftada bir Cuma günleri unlimitedrag.com’da yer bulan Ters Perspektif başlıklı yazı dizisinde Oğulcan Yiğit Özdemir, Panofsky ve Florensky gibi isimlerin izinden giderek, tarihsel bir icat, bir resimsel düşünün ürünü, sanat tarihinin resim sanatından ödünç aldığı bir “aygıt” olan perspektifi sembolik yüküyle beraber kenara alarak sanat tarihinin olaylarına "tersten" ya da alışılmadık açılardan, bir deyimle "kadrajı kaydırarak" yeniden bakıyor.


 

♦18. Feminist sanatın sosyolojisi


Seri: Melis Cin & Elif Dastarlı


Feminist Sanatın Sosyolojisi başlıklı yazı dizisiyle sanatçı kadınların özellikle 1980’lerdan bu yana Türkiye’de açtıkları ve dalga dalga genişleyen bir kamusal alanı işaret ediyor, üretimlerin çevresindeki tartışmalı toplumsal dinamiklere dikkat çekerek “kadın sanatçı”dan “feminist sanatçı”ya ya da “kadın sanatı”ndan “feminist sanat”a değişen tanımlarla sürecin nasıl evrildiğinin izini sürüyoruz.


 

♦19. İyi ki doğdun Komet!


Yazı: Necmi Sönmez


14 Eylül, sanat tarihinin önde gelen isimlerinden Komet’in 81. yaş günüydü. Necmi Sönmez’in kaleminden Komet’in doğum gününü kutlarken, onun inişli çıkışlı, oldukça keskin dönemeçlerle dolu olan yaratı serüvenine dahil oluyoruz.


 

♦20. Yeni Türkiye Sineması'ndan manzaralar


Röportaj: Çağnur Öztürk


Türkiye'deki yeni sinemacıların filmleri ve kişisel hikâyeleri odağında şekillenen röportaj serimiz Yeni Türkiye Sineması'ndan manzaralar, sinema dünyasındaki sanatsal, kültürel ve politik gelişmeleri kayıt altına almayı ve yeni sinemacıların sesini daha fazla duyurmayı amaçlıyor.


 

bottom of page