top of page

Zamanın ve hayalin izinde: Belki Varmış Belki Yokmuş

Can Göknil’in Belki Varmış Belki Yokmuş başlıklı kişisel sergisi Bozlu Art Project Mongeri Binası'nda açıldı. “Zaman” ve “hayal” kavramları üzerinden şekillenen ve sanatçının son dönem çalışmalarına yer veren sergi 25 Haziran 2022 tarihine kadar devam ediyor


Can Göknil, Geyik Boynuzu Uğuru, 2019, Tuval üzerine akrilik, 90 x 90-cm


Yazdığı ve resimlediği kitapların yanı sıra ressam kişiliği ve üç boyutlu sanat çalışmalarıyla 1970’lerden bu yana üretmeye devam eden sanatçı Can Göknil’in Belki Varmış Belki Yokmuş isimli sergisi adını içinde sanatçının bir çalışmasının da olduğu Ayfer Tunç’un aynı isimli kitabından alıyor. Zaman Zaman İçinde ve Sanat Hayal İçinde başlıkları üzerinden iki kavramı odağına alan sergide Göknil, kadim kültürlerden bu yana insanların hayal gücüne, inançlarına, gelecek algılarına şekil veren gezegenler ve çeşitli gök cisimlerinin farklı kültürlerde yeni isim ve anlamlar kazanarak devam eden sürekliliğine ve çeşitli mitolojik hikâyelere odaklanıyor.


Göknil, ismini Pertev Naili Boratav’ın aynı isimli kitabından alan, Zaman Zaman İçinde bölümünde “zaman” kavramını “mitolojik” bir altyapı ile ele alıyor. Sanatçının kodeks formatında Ayous ağacı üzerine betimlediği resimlerinde, insanoğlunun bilinmeyene ulaşma ve anlamlandırma çabasına tanık olacağımız mitolojik sahneler, gezegenler ve söylencelerin peşinde, zaman içinde bir yolculuğa çıkıyoruz.


Solda: Can Göknil, Düet, 2021, Tuval üzerine akrilik, 100 x 60 cm

Sağda: Can Göknil, Keman Konçertosu ve Kedi, 2021, Tuval üzerine akrilik, 100 x 80 cm


Serginin Sanat Hayal İçinde başlığı altında toplanan bölümünde yer alan eserlerde ise sanatçının “hayal” dünyasının tuval üzerine yansıyan ritmine eşlik ediyoruz. Göknil son dönemde yaptığı bu çalışmalarını “Zamanı sanatla dokudum; pandeminin getirdiği yalnızlık içinde resimlerime hayâllerimi, özlemlerimi yerleştirdim.” sözleriyle özetliyor. İçinde bulunduğumuz karamsar ortama rağmen şen ve mutlu bir yaşamın izini sürdüğümüz bu dünya, bize yeni ve umut vadeden kapılar aralıyor. Hayallerden sıyrılıp tuvallere aktarılan gerçeküstü ve espri yüklü kurgular, düşsel öğeler, masalsı bir atmosfer eşliğinde izleyicinin karşısına çıkıyor.


Can Göknil, Agaç Kutları, 2021, Tuval üzerine akrilik, 60 x 60 cm


1970’li yıllardan itibaren her sergisini ayrı bir konu ve kavram bütünlüğünde düzenleyen sanatçının “zaman” ve “hayal” kavramlarını ele aldığı Belki Varmış Belki Yokmuş isimli sergisi 17 Mayıs – 25 Haziran 2022 tarihleri arasında Bozlu Art Project Mongeri Binası’nda ziyaret edilebilir.

bottom of page