Sanat gündeminde neler var?
Her hafta, sergilerden açık çağrılara, bienallerden çok disiplinli programlara uzanan güncel gelişmeleri kısa notlarla bir araya getirerek sanat gündemine dair bir seçki sunuyoruz
Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık (YKKSY) tarafından düzenlenen Sanat Dünyamız Günleri’nin dördüncüsü, 8 - 11 Ekim 2026 tarihleri arasında Yapı Kredi Kültür Sanat Loca’da gerçekleştiriliyor. Sanat Dünyamız dergisi editörü Fisun Yalçınkaya ile YKKSY Etkinlikler Yöneticisi Ahsen Erdoğan’ın hazırladığı program, bu yıl Çatlak Koza başlığı altında sergi, performans, atölye ve söyleşileri bir araya getiriyor. Etkinlik, gündelik hayat içindeki rutinlerin, tekrarların ve alışkanlıkların insan için nasıl bir hareket alanı oluşturduğunu ve mevcut düzeni nasıl şekillendirdiğini incelemeyi amaçlıyor. Program kapsamında oyun, birlikte öğrenme ve bir arada olma pratikleri, tekrarların işlevleri üzerinden tartışmaya açılıyor. Dört güne yayılan etkinlik serisi, Burak Ata’nın En Olağan Hislerimi Şeyleştirdiğimde Olanlar başlıklı kişisel sergisiyle başlıyor. Sergide sanatçının, gündelik nesneler, bedensel hareketler ve mekânsal ilişkiler üzerinden kurguladığı pentür ve yerleştirmeleri ilk kez bir arada gösteriliyor. Etkinliklere paralel olarak, 1974 yılından bu yana yayımlanan Sanat Dünyamız dergisinin 210. sayısı da okurlarla buluşacak.
Tüm etkinliklerin ücretsiz olduğu programda, atölye çalışmalarına katılım kontenjanla sınırlı tutuluyor. Atölye kayıtları 1 Ekim 2026 tarihinde kuruma ait web sitesi üzerinden gerçekleştirilebiliyor. Detaylı bilgi için: https://sanat.ykykultur.com.tr
Whitney Museum çalışanları 5 Ekim’de greve hazırlanıyor
New York’taki Whitney Museum of American Art’ın sendikalı çalışanları, müzeyle yürüttükleri toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşmaya varılamaması hâlinde 5 Ekim’de greve başlayacaklarını açıkladı. UAW Local 2110 bünyesinde örgütlenen çalışanların 2023’te imzaladığı ilk üç yıllık toplu iş sözleşmesi haziran ayında sona erdi. Mayıstan bu yana devam eden yeni sözleşme görüşmelerinde ücretler, sağlık sigortası giderleri ve iş güvencesi temel anlaşmazlık başlıkları arasında yer alıyor. Sendika, özellikle çalışanların ücretlerinin New York’taki yaşam maliyetindeki artışın gerisinde kaldığını belirtiyor.
Grev için belirlenen 5 Ekim tarihi, Whitney’nin 11 Ekim’de halka açılacak Roy Lichtenstein: Like New retrospektifinin ön gösterim haftasına denk geliyor. Whitney’nin yanı sıra Brooklyn Museum ve American Folk Art Museum’daki sendikalı çalışanlar da eylül ayında yaptıkları oylamalarda, sözleşme görüşmelerinin sonuçsuz kalması hâlinde greve gitme yönünde karar almıştı. Ancak her iki kurumun sendikaları 29 Eylül itibarıyla yönetimlerle geçici anlaşmaya ulaşırken Whitney’de görüşmeler sürüyor.
Salt, Dünya Mimarlık Günü kapsamında 5-10 Ekim tarihleri arasında 20. yüzyılda üretim yapmış kadın mimarların çalışmalarına odaklanan film gösterimi, panel ve kent yürüyüşünden oluşan bir program düzenliyor. Etkinlikler, 7 Ekim’de Out of the Picture filminin gösterimiyle başlayacak. Denise Scott Brown, Eileen Gray ve Ray Eames’ten günümüz mimarlarına uzanan film, kadınların mimarlık tarihindeki görünürlüğüne, bu tarihin nasıl yazıldığına ve mesleki koşulların zaman içindeki değişimine bakıyor. 9 Ekim’de Melis Cankara moderatörlüğünde Kıvanç Kılınç, Yekta Özgüven ve Esma İgüs’ü bir araya getirecek panelde ise kadınların mimarlık tarih yazımından dışlanmasının sistemsel nedenleri, ilk kuşak kadın mimarların mesleki deneyimleri ve Türkiye’nin ilk kadın mimarlarından Leyla Asım Turgut’un yaşamı ve pratiği konuşulacak.
Program, 10 Ekim’de Orkun Dayıoğlu yürütücülüğünde İstinye-Yeniköy hattında gerçekleştirilecek kent yürüyüşüyle tamamlanacak. Yürüyüş, iki Boğaziçi semtinin 20. yüzyıl ortalarından itibaren artan göçle geçirdiği dönüşümün izlerini yıkım ve yeniden inşa süreçleri üzerinden takip edecek. Program kapsamında Salt Araştırma Mimarlık Arşivi’ne yeni bir kaynak da eklenecek. Sevinç Hadi, Şandor Hadi ve Hüseyin Başçetinçelik tarafından tasarlanan, 1985’te tamamlanan ve 2019’da yıkılan İstanbul Üniversitesi Merkez Kütüphanesi’nin inşa ve kullanıma açılma dönemine ait fotoğraflar 5 Ekim’de çevrimiçi erişime açılacak.
Frank Bowling’in Türkiye’deki ilk sergisi Yaratım ve Yıkım, Francis Bacon ve Victor Willing Müdahalesiyle Pera Müzesi’nde açıldı. Alistair Hicks küratörlüğündeki sergi, Bowling’in altmış yılı aşan üretimini Francis Bacon ve Victor Willing’in yapıtlarıyla yan yana getirerek üç ressamın figür ve soyutlamaya farklı yaklaşımlarını birlikte ele alıyor. Bowling’in kişisel tarih, göç, bellek ve mekânla kurduğu ilişki, Bacon’ın figür ve beden etrafında gelişen resimleri ve Willing’in figüratif üretimden dışavurumcu bir dile uzanan pratiğiyle karşılaşıyor.
Sergi, Bowling’in farklı dönemlerinden çalışmaların yanı sıra daha önce sergilenmemiş yapıtlarını ve 1967-1971 yılları arasında ürettiği Harita serisinden örnekleri bir araya getiriyor. Sanatçının çocukluğunu geçirdiği Guyana’daki evine geri döndüğü 2026 tarihli Annemin Evine Yeniden Bakış da seçkide yer alıyor. Hicks’in sergi içinde “müdahaleler” olarak konumlandırdığı Bacon ve Willing yapıtları ise Bowling’in pratiğini tek başına kronolojik bir hat üzerinden izlemek yerine, savaş sonrası Britanya resmindeki farklı yönelimlerle ilişki içinde okumaya alan açıyor. Sergi 31 Ocak 2027’ye kadar Pera Müzesi’nde görülebilir.
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen Filmekimi’nin 2026 programı açıklandı. Bu yıl 43 filmi bir araya getiren programda Cannes, Venedik ve Toronto gibi festivallerde gösterilen yapımlar yer alıyor. Cristian Mungiu, Pedro Almodóvar, Lee Chang-dong, Asghar Farhadi, Ryûsuke Hamaguchi, Hirokazu Kore-eda, James Gray, László Nemes, Paweł Pawlikowski, Gregg Araki, Andrew Haigh, Martin McDonagh, Werner Herzog, Jean-Pierre Jeunet ve Taika Waititi’nin yeni filmleri de bu yılın seçkisinde izleyiciyle buluşacak.
Filmekimi’nin İstanbul gösterimleri 9-18 Ekim tarihleri arasında Atlas 1948, City’s CineWAM Nişantaşı, Kadıköy Sineması ve Paribu Art’ta gerçekleştirilecek. Program İstanbul’un ardından 15-18 Ekim’de Ankara’ya, 22-25 Ekim’de ise İzmir ve Mersin’e taşınacak. İstanbul gösterimlerinin biletleri 2 Ekim saat 10.30’da genel satışa açılırken İKSV Lale Kart üyeleri için ön satış dönemi 29 Eylül’de başladı.
New York’taki The Metropolitan Museum of Art, 20. ve 21. yüzyıl sanat koleksiyonuna ayrılacak yeni modern ve çağdaş sanat kanadının inşaatına başladı. Projeye 125 milyon dolar bağışta bulunan Oscar L. Tang ve H.M. Agnes Hsu-Tang’ın adını taşıyan kanat, Meksikalı mimar Frida Escobedo tarafından tasarlandı. 15 Eylül’de temeli atılan yaklaşık 11.700 metrekarelik beş katlı yapı, 6.460 metrekarelik sergileme alanıyla müzenin modern ve çağdaş sanat galerilerini yaklaşık yüzde 50 genişletecek. Escobedo aynı zamanda The Met’in 156 yıllık tarihinde müze için yeni bir kanat tasarlayan ilk kadın mimar oldu.
2030’da açılması planlanan Tang Wing, modern ve çağdaş sanat koleksiyonunu The Met’in farklı dönem ve coğrafyalara yayılan koleksiyonlarıyla daha doğrudan ilişkilendirecek yeni geçişler ve sergileme alanları içeriyor. Farklı tavan yüksekliklerine sahip galeriler büyük ölçekli yerleştirmelere de alan açarken projede erişilebilirlik, enerji tüketiminin azaltılması ve açık alanların yeniden düzenlenmesine yönelik değişiklikler bulunuyor. The Met, inşaat maliyetinin tamamı ile yeni kanadın işletme fonunun önemli bir bölümünü karşılamak üzere bugüne kadar 670 milyon dolar topladı.
Dirimart, Albert Bitran’ın yapıtlarını ve hakkındaki dokümantasyonu bir araya getiren çevrimiçi Catalogue Raisonné’sinin erişime açıldığını duyurdu. Kapsamlı arşiv çalışması, 2004 yılında Albert Bitran'ın eşi Claude Bitran ve sanat tarihçisi Clotilde Scordia iş birliğiyle başlatıldı. Sanatçının 2018 yılındaki vefatının ardından ise proje, kızları Hélène de Panafieu-Bitran, Mariane Spang-Hanssen-Bitran ve Clotilde Scordia’nın yönetiminde dijital platforma taşındı.1931 yılında İstanbul’da doğan ve 1948’de yerleştiği Paris’te çalışmalarını sürdüren Albert Bitran, savaş sonrası lirik soyut sanatının öne çıkan isimlerinden biri olarak tanınıyor. Sanatçının resim, kâğıt üzerine çalışmalar ve heykel alanlarındaki üretimini kapsayan veri tabanı, Bitran'ın sıcak ve soğuk renkleri, ışık kullanımını ve iç-dış mekân etkileşimlerini araştırdığı farklı dönemlerine ait serileri bir araya getiriyor.Fransızca ve İngilizce dillerinde erişilebilen ve halihazırda 2600’ü aşkın eserin kaydını barındıran Catalogue Raisonné, devam eden akademik araştırmalar ve yeni dokümantasyonların eklenmesiyle zaman içinde genişleyecek sürekli bir kaynak olarak kurgulandı. Platforma erişim farklı abonelik seçenekleriyle sağlanmakta olup; kullanıcılar arşivi incelemek için 5 € karşılığında 1 günlük, 15 € karşılığında 1 aylık veya 45 € karşılığında 1 yıllık paketlerden birini tercih edebilmekte. Detaylar: https://albertbitran-catalogueraisonne.com/en/abonnement
Afife Tiyatro ve Zorlu PSM ortak yapımı olan Afife adlı tiyatro oyunu, 10 Kasım’da Zorlu PSM Turkcell Sahnesi’nde izleyiciyle buluşacak. Eylül ayında yeni sezon temsillerine başlayan ve önceki iki sezon boyunca kapalı gişe sahnelenen yapım, Afife Jale Tiyatro Ödülleri’nde Haldun Dormen Özel Ödülü’nü almıştı. Yönetmenliğini Serdar Biliş’in üstlendiği oyun, işgal altındaki İstanbul’da çok kültürlü bir tiyatro kumpanyasının sahne arkasında yaşananları ve Afife Jale’nin sahneye çıkma mücadelesini konu alıyor. Oyunun oyuncu kadrosunda Demet Evgâr, Tilbe Saran, Necip Memili, Bora Akkaş, İdil Sivritepe, Bedir Bedir, Orkuncan İzan, Ekremcan Arslandağ, Öyküsu Okur, Basma Seiba, Bilge Çınar ve Atılgan Gümüş yer alıyor. Canlı orkestra eşliğinde sahnelenen yapımın müzikleri Tuluğ Tırpan tarafından bestelenirken, oyunun şarkılarından biri Sezen Aksu tarafından bu proje için özel olarak yazıldı. 10 Kasım tarihinde gerçekleşecek temsil için kapı açılış saati 20.00, oyunun başlama saati ise 20.30 olarak açıklandı. Etkinliğin biletleri passo.com.tr üzerinden satışa sunuluyor.
28 Eylül - 4 Ekim 2026 sergi seçkisi
İstanbul
Perili | Haunted - Daniel Canogar, DRIFT, Kemal Önsoy, Marco Brambilla, Memo Akten, Quayola, Rafael Lozano-Hemmer, teamLab, Zimoun / Küratör: Kumru Eren / 19 Eylül 2026 - 15 Ağustos 2027 / Borusan Contemporary
Zaman Mekân Geometri - Olivo Barbieri / Küratör: Fırat Arapoğlu / 19 Eylül 2026 - 15 Ağustos 2027 / Borusan Contemporary
MS 2019 - 2026: Bağlantısız Fikirlerden Oluşan Tutarlı Bir Düşünce Akışı - Basim Magdy / 17 Eylül - 24 Ekim 2026 / .artSümer
Anka Kuşu Kalesi - Christiane Peschek / 17 Eylül - 31 Ekim 2026 / SANATORIUM
Ne Tatlı Ayrılık - Nancy Atakan ve Dilek Aydın / 17 Eylül - 31 Ekim 2026 / Pi Artworks İstanbul
Resim Sergisi - Gülsün Karamustafa / 17 Eylül - 28 Ekim 2026 / BüroSarıgedik
Sessiz Mevcudiyet - Ebru Duruman / 17 Eylül - 25 Ekim 2026 / Dirimart Pera
Gölge Manzara - Sercan Apaydın / 16 - 30 Eylül 2026 / Non.Sight
Denizaşırı: Özer Kabaş ve Zamanları / Program: Tuğçe Kaplan, Vasıf Kortun / 16 Eylül 2026 - 14 Mart 2027 / Salt Beyoğlu
Gönül İşi - :mentalKLINIK, Hüseyin Bahri Alptekin, Haluk Akakçe, Yeşim Akdeniz, Rasim Aksan, Francesco Albano, Semiha Berksoy, Hera Büyüktaşcıyan, Taner Ceylan, Hussein Chalayan, Michael Craig-Martin, Ergin Çavuşoğlu, İpek Duben, Ayşe Erkmen, Leylâ Gediz, Kendell Geers, Anton Henning, Mustafa Hulusi, İdil İlkin, Merve İşeri, Şahin Kaygun, Nuri Kuzucan, Arik Levy, Merve Morkoç, Youssef Nabil, Julian Opie, Lara Ögel, Serkan Özkaya, Güçlü Öztekin, Seza Paker, Thomas Ruff, Sarkis, Yusuf Sevinçli, Erinç Seymen, Arslan Sükan, Murat Şahinler, Ali Emir Tapan, Evren Tekinoktay, Ayça Telgeren, Defne Tesal, Margaret R. Thompson, TUNCA, Gavin Turk, Elif Uras, Viron Erol Vert, Erwin Wurm, Burcu Yağcıoğlu, Nil Yalter, Nazım Ünal Yılmaz / 16 Eylül - 7 Kasım 2026 / Galerist
Patina - Oddviz / 12 Eylül - 31 Ekim 2026 / Art On
Sanatçıyı Beslemeyiniz - Seda Gazioğlu / 11 Eylül - 17 Ekim 2026 / Merdiven Art Space
Akışkan Korku - Vahid Danaiefar / 11 Eylül - 31 Ekim 2026 / Simbart Projects
Zemin - Erman Özbaşaran / 10 Eylül - 10 Ekim 2026 / Galeri Bosfor
Beyond the Familiar - Gülin Hayat Topdemir / 10 Eylül - 10 Ekim 2026 / x-ist
Ustasından Sonra Karşılaşmalar, Diyaloglar, Ayrışmalar - Bedri Rahmi Eyüboğlu, Burhan Temel, Burhan Uygur, Dinçer Erimez, Erol Deran, Fikret Mualla, Halil Dikmen, Hanefi Yeter, Hüseyin Bilişik, Kainat Barkan Pajonk, Komet, Leyla Gamsız, Malik Aksel, Mehmet Pesen, Memduh Kuzay, Naile Akıncı, Nevin Çokay, Özdemir Altan, Sabri Berkel, Şevket Dağ, Yusuf Katipoğlu, Zehra Aral / 4 Eylül - 24 Ekim 2026 / Terakki Vakfı Sanat Galerisi
the sun and the mountain - Ugo Rondinone / 2 Eylül - 8 Kasım 2026 / Dirimart Dolapdere
Atlas 1/137,035999 - Tayfun Erdoğmuş / Küratör: Eda Berkmen / 24 Haziran 2026 - 3 Ocak 2027 / Arter
Gökyüzü Şekerdendi - Melike Abasıyanık Kurtiç, Adel Abidin, Lene Adler Petersen, Ahu Akgün, Francesco Albano, Hüseyin Bahri Alptekin, Gökhun Baltacı, Yto Barrada, Mehtap Baydu, Elina Brotherus, Fatma Bucak, Elif Erkan, Ayşe Erkmen, Dan Graham, Karl Horst Hödicke, Fatoş İrwen, Arthur Köpcke, Inge Mahn, Yıldız Moran, Ahmet Öğüt, Sophia Pompéry, Gerhard Rühm, Stéphanie Saadé, Stefan Wewerka / Küratör: Selen Ansen / 24 Haziran 2026 - 28 Mart 2027 / Arter
Seyahat Sanatı - Sadberk Hanım Müzesi ve Ömer Koç Koleksiyonlarından / Küratör: Makbule Merve Uca / 8 Mayıs 2026 - 23 Mayıs 2027 / Meşher
Seni Sevmek Çok Zor! - Mehtap Baydu / Küratör: Selen Ansen / 29 Nisan - 15 Kasım 2026 / Arter
Yapım Aşamasında - Murat Akagündüz, Volkan Aslan, Can Aytekin, Fatma Bucak, Aslı Çavuşoğlu, Nermin Er, Cevdet Erek, Ayşe Erkmen, İnci Furni, Babak Golkar, Deniz Gül, Eric Hattan, Emre Hüner, Gözde İlkin, Ahmet Doğu İpek, Šejla Kamerić, Esen Karol, Ali Kazma, Lucia Koch, Hans Peter Kuhn, Nuri Kuzucan, Füsun Onur, Yasemin Özcan, Sarkis, Serkan Taycan, Canan Tolon, VOID / Küratör: Emre Baykal / 1 Nisan 2026 - 14 Mart 2027 / Arter
Canavarların Vaatleri - A. Serkan Aka, Canavar, Hilal Polat, İrem Aydın, Lara Ögel, Ömer Tevfik Erten, Seçil Epik, Şafak Şule Kemancı, Yaşam Şaşmazer, Zeynep Kılınç / Küratör: Ezgi Hamzaçebi / 1 Mart - 31 Aralık 2026 / HARA














Yorumlar