top of page

Universal Everything


Universal Everything’in Fluid Bodies başlıklı sergisi 15 Eylül'de Borusan Contemporary'de açılacak. Serginin küratörlüğünü film ve medya küratörü Conrad Bodman ve Universal Everything’in kreatif direktörü Matt Pyke üstleniyor. Sergide Universal Everything’in insan formu odaklı işlerinin yanı sıra, ilk defa görülebilecek yeni çalışmaları da yer alacak. Matt Pyke, Fluid Bodies sergisinde izleyiciyi nelerin beklediğini Liana Kuyumcuyan’a anlattı

Matt Pyke

Eylül ayında Borusan Contemporary’de bizi nasıl bir sergi bekliyor?

Sergi, Universal Everything’in hem yeni hem de hali hazırda var olan işlerini içeriyor. Ancak bu sergide daha gelişmiş görsel efekt teknolojileri kullanarak yeni elde ettiğimiz hareketli görüntüler kullanılacak. İşler, daha geniş formatta projeksiyonlar, izleyiciyi içine alan mekanlar ve interaktif ekranlarda gösterilecek. Bu işler bizim asıl ilgimiz olan soyut ve figüratif olan arasındaki gerilimi yansıtıyorlar. Bunu bir ruhun soyut formlarla ortaya çıkması, onlar sayesinde şekillenmesi ve hareket etmesi olarak da açıklayabiliriz.

Sergilenecek olan işler Borusan Contemporary binasının, yani Perili Köşk’ün mimari özelliklerini kullanacak mı?

Perili Köşk gerçekten çok güzel bir bina, zannedersem İngiliz tuğlalarından inşa edilmiş, ancak biz sadece Borusan’ın iç mekanını kullanmaya odaklandık. Yani binanın mimarisiyle alakalı ayrı bir çalışmamız olmayacak. Serginin bolca interaktif, yani etkileşimli öğeler barındıracağını öngörüyoruz.

Machine Learning, 2018, Tek kanallı video, Kreatif direktör: Matt Pyke, Animatör: Joe Street, Universal Everything izniyle

Sergilenecek işler yalnızca videolardan mı oluşuyor yoksa karşımıza üç boyutlu işler veya farklı medyumlar çıkacak mı?

İşlerimizi ekranlarda gösterilecek şekilde kurguladık. Bu videoları geniş formatlarda sergilemeyi tercih ediyoruz, bu sayede figürlerimiz izleyicilerle aynı boyutta algılanabilecekler. Bazı işlerimizde çoklu ekranlar da kullanacağız, bu da izleyiciyi çevreleyen bir mekan yaratarak ona tek bir görüş açısından fazlasını sunmamızı sağlayacak. Gelecekte üç boyutlu heykel işleri üzerine video yansıtmaları yapma planlarımız da var.

Screens of the Future, 2016-2017, Çok kanallı video, 1920 x 1080 cm, Kreatif direktörler: Matt Pyke, Mike Hughes, Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu

Universal Everything’in işleri sanat ve tasarımı bir araya getiriyor. Bu iki disiplin arasındaki benzerlik veya farklılıkları nasıl görüyorsunuz?

Biz kendimizi yaratıcı işbirlikçiler olarak görüyoruz. Bir galeri mekanı da olsa, lüks bir marka da olsa, her bir iş kendi teknolojik ve insanlık hakkındaki optimistik vizyonunumuzu yansıtmamız için bir bağlam sunuyor.

Biz sanat ve tasarım arasında bir fark görmüyoruz. Bu iki alan arasında bir çok kesişim noktası var. Örneğin önceki sanat gösterilerimizin bir çoğu markalar tarafından sermaye edildi, veya bir çok marka deneyimi üzerine yaptığımız iş müzelerde sergilendi.

Bizler iki disiplini de aynı dürüstlükle ele alıyoruz, ikisi için de aynı derecede araştırma yapıyoruz, aynı zahmetlerle prototipler hazırlıyoruz ve aynı arzuyla daha önce görülmemişi yapmaya çalışıyoruz.

Walking City, 2014, Tek kanallı animasyon videosu, Kreatif direktör: Matt Pyke, Animatör: Chris Perry, Universal Everything izniyle

All rights reserved. Unlimited Publications.

Meşrutiyet Caddesi No: 67 Kat: 1 Beyoğlu İstanbul Turkey

Follow us

  • Black Instagram Icon
bottom of page