top of page

Uluslararası Doğu Halıları Konferansı İstanbul'da

Bu yıl on beşincisi düzenlenecek Uluslararası Doğu Halıları Konferansı 6- 9 Haziran 2024 tarihleri arasında İstanbul'da gerçekleşiyor. Konferans kapsamında paha biçilmez değerdeki halı, kilim ve dokumalardan oluşan sergiler de ziyaretçilerle buluşuyor


Türk İslam Eserleri Müzesi koleksiyonundan dokuma halı


İstanbul, bu yıl 15’incisi düzenlenecek Uluslararası Doğu Halıları Konferansı’na (International Conference on Oriental Carpets – ICOC) ev sahipliği yapıyor. İstanbul Halı İhracatçıları Birliği’nin (İHİB) organizasyonu, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı’nın destekleriyle 6- 9 Haziran 2024 tarihleri arasında The Marmara Taksim’de gerçekleşecek konferansa ve fuara dünyaca ünlü halı, kilim, dokuma uzmanları, sanat tarihçileri, akademisyenler ve koleksiyonerler katılacak. Konferans kapsamında paha biçilmez değerdeki halı, kilim ve dokumalardan oluşan sergiler de ziyaretçilerle buluşacak.


“Bu seçimde, Türkiye’nin bir halı ülkesi olması, müze koleksiyonlarının ihtişamı, kültürel ve gastronomik zenginliği de önemli bir rol oynuyor kuşkusuz...Biz halı, kilim ve dokumayı ticari bir metadan çok resim ve heykel gibi birer sanat eseri olarak değerlendiriyoruz. Dokumacılık bu toprakların en büyük kültür hazinelerinden, ICOC İstanbul da, bütün dünyaya halı, kilim ve dokuma sanatının ana yurdunun Anadolu olduğunu bir kez daha göstermemiz ve geleneksel sanatımızı geleceğe aktarabilmemiz için büyük bir fırsat.” 

-İstanbul Halı İhracatçıları Birliği’nin (İHİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hayri Diler



“Dört yılda bir düzenlenen uluslararası konferansın amacı; koleksiyonerlik bilincini geliştirmek, halı ve kilimlerin birer kültür ve sanat eseri olduğunu ortaya koymak. İstanbul’da yapılacak buluşmada ilk kez, geçmişten geleceğe bir zaman çizgisi benimseyerek yeni bir pencere aralamayı hedefliyoruz. Dokuma geleneğinin geleceğini konuşmak istiyoruz. Konferans bildirilerinin temel noktası dokuma geleneğinin geleceği olacak. Bu nedenle iki gün sürecek konferansın temaları, ‘Doğu Halıları Etütleri 2024’, ‘Halı Dokumacılığı ve Koleksiyonculuğun Geçmişi ve Geleceği’, ‘Tarihi Halılar ve Tekstiller’, ‘Çağdaş Sanat, Tasarım ve Yeni Üretim’ olarak belirlendi. Amaç, bu alanda eğitim gören öğrencilerin de motive edilmesi.”

-İHİB Yönetim Kurulu Üyesi ve ICOC İstanbul Yerel Komite Başkanı Serra Oruç


 

ICOC 15 İstanbul – Uluslararası Doğu Halıları Konferansı programı


ICOC 15 İstanbul – Uluslararası Doğu Halıları Konferansı 6 Haziran’da The Marmara Taksim otelinde başlayacak. Halı, kilim ve dokuma koleksiyonerlerinin, uzmanların ve akademisyenlerin katılımıyla gerçekleşecek ICOC İstanbul konferansının açılış konuşmasını, İslami Sanatlar ve Ortadoğu Tarihi uzmanı Prof. Walter Denny yapacak.

 

9 Haziran’a kadar sürecek konferansta ICOC 15 Akademik Komite Üyeleri;  Alberto Boralevi (Başkan - İtalya) , Udo Hirsch (Türkiye ve Almanya), Reyhan Polat (Türkiye), Wendel Swan (ABD), Ali Rıza Tuna (İsviçre), Markus Voigt (Almanya) tarafından belirlenen başlıklarda konuşmalar gerçekleşecek. Coğrafi kökene göre gruplandırılan bildiriler, yapısal analiz, teknik, tasarım, üretim, köken, tarihleme, belgelenmiş kanıtlar, bilimsel testler, koleksiyon/ koleksiyoncu, sahte/kopya üretimler, koruma ve restorasyon konularını içerecek.

 

Konferans süresince The Marmara Taksim’de gerçekleşecek Antika Halı Fuarı’nda, Kuzey Afrika, Anadolu, Orta Asya, İran, Kafkasya, Hindistan, Tibet ve Uzak Doğu’dan halılar, göçebe, konar göçer ve yerel dokumalar ile düz dokuma örnekleri dahil, geleneksel halılar yer alacak.


 

ICOC 15 İstanbul – Uluslararası Doğu Halıları Konferansı kapsamında Türk İslam Eserleri Müzesi, Topkapı Sarayı ve Tophane-i Amire’de düzenlenecek sergiler


Türk İslam Eserleri Müzesi koleksiyonundan dokuma halı


Envanterinde 13. yüzyıldan 17. yüzyıla kadar geniş bir zaman dilimi ve zengin bir coğrafyadan eserler bulunduran Türk İslam Eserleri Müzesi koleksiyonundan seçilen 45 eserin yer alacağı sergide restorasyonu yapılarak yeniden hayata kazandırılacak eserler, müzenin kültürel devamlılıktaki misyonuna katkı sağlayacak. Çoğunluğu daha önce görülmemiş ve yayınlanmamış eserlerden yola çıkarak yapılan seçkinin, halı uzmanlarına ve meraklılarına yeni bir diyalog alanı sunması hedefleniyor. Sergi 8 Haziran’da açılacak ve 2 ay gezilebilecek.

 

Türk İslam Eserleri Müzesi’nde yer alacak bir diğer sergi de  Osmanlı dönemi Suriye ve Lübnan dokumaları sergisi. Doğu kilimleri ve dokumaları uzmanı Anas Al Akhoann’ın koleksiyonundan alınan birbirinden değerli ve eşsiz eserler arasında, gümüş ve altın işlemeli seccade, dönemin giysilerinden örnekler ve yastık kılıfı, masa örtüsü gibi dekorasyon ürünleri var.

 

Topkapı Sarayı, özellikle tekstil ve porselen anlamında dünyanın en değerli koleksiyonuna sahip. 16. yüzyıldan itibaren kimliğine kavuşan saray halılarının üretimi bugün de Milli Saraylar Hereke fabrikasında devam ediyor. ICOC kapsamında Dolmabahçe salonunda düzenlenecek sergide, saray koleksiyonlarından halı ve tekstiller ilk defa bu tarih çizgisinde gösterime sunulacak. ICOC katılımcıları Topkapı Sarayı’nda, özel törenlerde giyilen kaftanların ve tılsımlı gömleklerin yer aldığı “Elbise-i Hümayun” sergisini de ziyaret edecek. Bu sergi de bir ay süreyle açık kalacak.

 

Tophane-i Amire’deki sergi ise özel koleksiyonlardan derlenen kilim ve objelerden oluşuyor. Türkiye’de özel koleksiyonların halı ve kilime verdiği değeri yansıtması ve yeni koleksiyonerleri teşvik etmesi anlamında önemli bir rol üstlenen bu sergide, aralarında Ali Rıza Tuna, Işıl Akbaygil, Peter Scholten, Thomas Herr, Tim Hayes ve Ziya Bozoğlu’nun yer aldığı pek çok koleksiyonerden ödünç alınan eserler görülebilecek. 


 

ICOC 15 İstanbul – Uluslararası Doğu Halıları Konferansı'na paralel olarak Vehbi Koç Vakfı Büyükdere Evi'nde Josephine Powell sergisi


ABD’li fotoğraf sanatçısı, koleksiyoner ve gezgin Josephine Powell, özellikle dokumalar üzerine yaptığı araştırmalarla tanınıyor. Powell’ın 1974-1994 yıllarında Türkiye’deki gezilerinde köy ve yörük hayat tarzları ve kültürüne odaklandığı 30 bini aşkın görselin 6 bine yakını dokuma (halı, kilim, cicim vb.) örneklerinden, geri kalanı ise bu dokuma örnekleriyle ilişkili köy ve yörük hayatına dair temalar ve bu gezilerin belgelenmesinde tutulan 30 ciltlik saha notlarından oluşuyor.

 

Josephine Powell Koleksiyonu, Orta Asya’dan Türkiye’ye kadar uzanan kültürel bir coğrafyanın ürünü olan değerli dokuma görsellerini ve kayıtlarını barındırıyor. Bu çabanın sonucunda ortaya çıkan 400 dokuma işi ve 1000’in üzerinde ahşap ve metal eserden oluşan koleksiyon 15. Uluslararası Doğu Halıları Konferansı kapsamında görülecek paralel sergilerden biri olacak.


 

ICOC 15 İstanbul – Uluslararası Doğu Halıları Konferansı'na paralel olarak Anna Laudel Galeri'de Belkıs Balpınar sergisi


Gümüşsuyu’ndaki Anna Laudel Galeri’de yer alacak sergi ise Belkıs Balpınar imzası taşıyor. İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Tekstil Bölümü’nden mezun olan, Türk ve İslam Eserleri Müzesi eski küratörü Belkıs Balpınar, 25 yıl boyunca usta dokumacılarla birlikte çalışarak tekstil ürünleri üretti. Halı, kilim, cicim ve benzeri dokuma sanatlarının yaşayan en büyük ustalarından biri olan Balpınar, Anna Laudel Galeri’deki yeni kişisel sergisiyle izleyiciyle buluşacak.




bottom of page