top of page

Heritage İstanbul: Kültür mirasının İstanbul'da büyük buluşması

Türkiye'nin ilk ve tek uluslararası kültür mirası fuarı ve konferansı Heritage İstanbul, CoinTR ana sponsorluğunda, 15-17 Mayıs 2024 tarihleri arasında Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleşecek


Aizanoi Antik Kenti


15-17 Mayıs 2024 tarihlerinde gerçekleşecek etkinlik Aizanoi Antik Kenti'nin tanıtımına da ayrıca önem veriyor. Çünkü Heritage İstanbul, her yıl düzenlendiği etkinlikler için kendisine bir etkinlik hedefi ve yüzü seçiyor. Bu yıl da CoinTR işbirliği ile dünyanın ilk borsası olan Aizonai Antik Kenti seçilmiş. 


Bu yıl sekizinci kez düzenlenecek olan Heritage İstanbul, fuar ve konferansların yanı sıra Miras Sohbetleri ve atölye çalışmalarıyla katılımcılara zengin bir deneyim sunacak. Etkinlik, kültür mirası endüstrisinin önde gelen isimlerini bir araya getirerek sektördeki yenilikleri ve gelişmeleri ele alacak. Konferans serisinde önemli isimler yer alacak: UNESCO Kültürel Miras İyi Niyet Elçisi Ürdün Prensesi Ekselansları Dana Firas, kültür varlıklarının uluslararası uygulamalara uygun olarak korunması konusunda önemli bir perspektif sunacak. Ayrıca Cenevre Üniversitesi Hukuk Profesörü Prof. Dr. Marc-André Renold ve KTB Kaçakçılıkla Mücadele Dairesi Başkanı Zeynep Boz gibi uzmanlar, kültür varlıklarının iadesi konusunu tartışacaklar. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü başta olmak üzere sektörün önde gelen kamu paydaşlarının desteğiyle düzenlenen etkinlik, kültürel miras bilincinin artırılması ve korunmasını hedefliyor.


Aizanoi Antik Kenti


Aizanoi, Kütahya'nın Çavdarhisar ilçesinde bulunuyor ve kentin tarihî kökenleri Frigyalılar dönemine kadar uzanıyor. Antik kaynaklara göre, Aizanoi'nin kökenleri efsanevi Azan adlı kahramanın, Su Perisi Erato ile efsanevi Kral Arkas'ın birleşmesinden doğduğuna inanılıyor. Roma egemenliğine MS 133'te giren Aizanoi, Roma İmparatorluğu döneminde zenginleşti ve büyük imar faaliyetlerine tanıklık etti. MS 2. yüzyılda en parlak dönemini yaşayan kent, bu dönemde birçok önemli yapıya ev sahipliği yaptı. Ancak, Erken Bizans Dönemi'nde piskoposluk merkezi olarak önemini kaybetti ve sonraki dönemlerde gerileme yaşadı. 1824 yılında Avrupalı gezginler tarafından yeniden keşfedilen Aizanoi,  1926'da Alman Arkeoloji Enstitüsü tarafından ilk kazılar başlatılmasıyla kamuyla buluşturuldu. Günümüzdeyse her yıl düzenli olarak kazı çalışmaları devam ediyor. Kentte bulunan kalıntılar arasında Zeus Tapınağı, tiyatro, stadyum, ticaret borsa binası, sütunlu cadde ve nekropoller gibi önemli yapılar bulunuyor. Heritage İstanbul, bu yıl Aizanoi Antik Kenti'ni tanıtarak tarih ve kültür meraklılarını bilgilendirmeyi amaçlıyor.


Aizanoi Antik Kenti


Heritage İstanbul'un ana sponsoru olan CoinTR, kültürel mirasın geleceğine yapılan yatırımlara destek vererek geçmişi geleceğe taşımayı hedefliyor. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde gerçekleştirilen Geleceğe Miras projesi de fuar kapsamında detaylarıyla ele alınacak. Ayrıca, ana sponsor CoinTR, tarihin derinliklerinden gelen ve dünyanın ilk borsası olma özelliğini taşıyan Aizanoi Antik Kenti'ni geleceğe taşıyacak NFT projelerine de liderlik ediyor. Bu projeler, geçmişten günümüze uzanan kültürel mirasın dijital platformlarda canlandırılmasını sağlayacak.


Etkinlikte yer alacak diğer önemli başlıklar arasında, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanı'nın restorasyon çalışmaları, Gazi Kovan'ın sergilenmesi ve İzmir Time Machine v0.2 projesi yer alıyor. Türkiye'nin ve dünyanın dört bir yanından birçok firma, müzecilik, kütüphanecilik ve arkeoloji alanlarındaki yenilikçi teknolojileri ziyaretçilerle buluşturacak. İki gün sürecek bu değerli konferans etkinliği, Aizanoi'nin tarihini ve kültürel mirasını daha geniş kitlelere tanıtarak, insanları bu önemli mirasın değerini keşfetmeye teşvik etmeyi amaçlıyor.

All rights reserved. Unlimited Publications.

Meşrutiyet Caddesi No: 67 Kat: 1 Beyoğlu İstanbul Turkey

Follow us

  • Black Instagram Icon
bottom of page