top of page

The Pendulum ilk gösteriminde


ha:ar, on bir kanallı The Pendulum isimli son video yerleştirmesinin ilk gösterimini 5-8 Aralık tarihleri arasında Miami’de bu yıl ilk defa düzenlenecek olan CADAF Digital Art Fair’de yapıyor

☕️ 2 dakikalık okuma

"İnsanoğlunun yarattığı medeniyet, ürettiği teknoloji ve var olma biçimiyle olan çatışması" odağında çalışmalar yapan heykeltıraş Hande Şekerciler ve yeni medya sanatçısı Arda Yalkın ikilisinden oluşan ha:ar, yeni çok kanallı video-yerleştirme eseri The Pendulum ile CADAF Miami fuarına katılıyor. 5-8 Aralık 2019 tarihleri arasında Miami Art Basel paralelinde düzenlenecek fuarda ha:ar’ın temsiliyetini, Sevil Dolmacı Gallery üstleniyor.

Sanat pratiğinde, klasik dönem eserlerine olan hayranlıklarını, kişisel deneyim ve bilgileri ile harmanlayarak yeni bir ifade biçimi yaratmayı amaçlayan ha:ar, İzmir Devlet Opera Balesi bale sanatçılarından Aslı Çilek ve Sertan Yetkinoğlu ile çalıştığı soyut figüratif video yerleştirmeleri The Pendulum'da ekranlar üzerinden yaşamaya başladığımız hayatın yine ekranlar aracılığıyla betimlerken, avangart video sanatına da selam veriyor. Toplamda on senkronize ekrandan oluşan, bir insanın doğum, yaşam ve ölümünün heykelsi bir dans performansı olarak kurgulandığı video yerleştirmede, geçen “zaman” ekranlar arasında gidip gelen bir ışık sarkacı olarak görünüyor.

İkili, videonun kavramsal çerçevesinin anahtarı olarak bir sülalenin yüz yıllık ömrünün anlatıldığı Marquez’in Yüzyıllık Yalnızlık isimli romanından bir bölümü kullanırken, Aslı Çilek’in metin için ürettiği doğaçlama performansı mocap sistemi kullanarak bilgisayar verisine çevirerek verilerin ekranlar arasında sürekli olarak aktığı soyut-figüratif bir veri/simülasyon heykeli üretiyor.

Fuar kapsamında The Pendulum çalışmalarının yanı sıra, bir atölye çalışması da düzenlemeyi planlayan ikili, etkinlik kapsamında katılımcılara iş akışlarını, kullandıkları yazılımları ve donanımlarını anlatmayı hedefliyor.

bottom of page