top of page

Tarabya Kültür Akademisi bursları için açık çağrı


Tarabya Kültür Akademisi, farklı disiplinlerde çalışan sanatçılar ile kültür alanında faaliyet gösteren kişilere açık çağrı yöntemiyle burs olanakları sunmaya devam ediyor. Dört ile sekiz ay arası sürecek rezidans programı için son başvuru tarihi 6 Aralık 2020




Türkiye ile Almanya arasındaki kültürlerötesi etkileşime katkı sağlamak ve her iki toplumu yoğun bir şekilde katılıma teşvik etmek amacıyla 2011 yılında Almanya Federal Meclisinin inisiyatifiyle kurulan ve bugüne kadar yaklaşık yüz sanatçıya destek veren Tarabya Kültür Akademisi tarafından düzenlenen burs programı, bu sene ilk defa Allianz Kültür Vakfı iş birliğiyle düzenlenen Türkiye-Almanya Ortak Üretim burslarını da içeriyor.


Mimarlık, güzel sanatlar, sahne sanatları, tasarım, edebiyat, müzik, sinema, basın-yayın, kültür teorileri gibi alanlarda çalışan kişilere yönelik düzenlenen açık çağrıya, çalışmaları ya da yayınları sayesinde kamuoyu tarafından tanınırlık ve sıra dışı başarı kazanmış ve Almanya’da ikamet edip çalışmalarını sürdüren sanatçıların yanı sıra, Türk-Alman Ortak Üretim bursları kapsamında Almanya’da ve Türkiye’de ikamet eden sanatçılardan oluşan ikililer de başvuruda bulunabiliyor. Halen yükseköğrenimine devam eden öğrencilerin başvuruları ise kabul edilmiyor.

Sanat ve kültürün araç ve imkanlarıyla Avrupa’daki birlikteliği güçlendirmeyi, Avrupa ve Akdeniz bölgesinde yerelötesi projeleri teşvik etmeyi amaçlayan Allianz Kültür Vakfı iş birliğiyle düzenlenen Türk-Alman Ortak Üretim bursları için bazı örnekler:

  • Türkiye’de yaşayan bir yönetmen Almanya’da yaşayan bir senarist ile yeni bir proje üzerinde çalışabilir

  • Türkiye’de yaşayan bir müzisyen Almanya’da yaşayan bir besteci ile bir kaç ay çalışma yapmak isteyebilir

  • Almanya‘da görsel sanatlar alanında çalışan bir sanatçı Türkiye‘den bir görsel sanatçı ile ortak bir proje gerçekleştirmek isteyebilir

Yönetmen ve senarist Feo Aladag (Başkan), Köln Ludwig Müzesi müdürü Yılmaz Dziewior, İslam bilimci ve gazeteci Rainer Herrmann, Caz piyanisti ve besteci Julia Hülsmann ve Allianz Kültür Vakfı Genel Müdürü Esra Küçük’ün jürisini oluşturduğu burslar, sanatsal üretim alanları yaratırken, aynı zamanda konuk sanatçıların Türkiye kültür-sanat çevreleriyle bağlantılar oluşturmasına hizmet etmeyi hedefliyor. Programın hedefinde, Almanya ile Türkiye arasındaki kültürel etkileşim ve diyaloğun yoğunlaştırılarak geliştirilmesi ve iki ülkeden gelen sanatçıların mesleki öğrenim ve gelişimlerinin güçlendirilmesi bulunuyor.


Gerek Tarabya Kültür Akademisinin Almanya’da ikamet eden sanatçılara yönelik alışılmış burslarına, gerekse ilk kez verilecek olan Türkiye-Almanya Ortak Üretim burslarına 6 Aralık 2020 Pazar akşamı saat 23:59’a kadar çevrimiçi olarak başvurulabiliyor. Başvuruda bulunmak ve detaylı bilgi için kulturakademie-tarabya.de adresini ziyaret edebilirsiniz.





bottom of page