top of page

Nilbar Güreş'e Avusturya'dan Üstün Sanatçı Ödülü

Avusturya Federal Kültür ve Sanat Bakanlığı tarafından verilen Üstün Sanatçı Ödülleri geçtiğimiz günlerde sahiplerini buldu. 2023 Sanatsal Fotoğrafçılık Ödülü'nün sahibi Headstanding Totem isimli çalışmasıyla Nilbar Güreş oldu


Nilbar Güreş, Headstanding Totem, 2014, c-print, 100x150 cm. Sanatçının ve Galerie Martin'in izniyle


Üstün Sanatçı Ödülü, sanatın çeşitli alanlarındaki olağanüstü başarılarından dolayı genç ve orta kuşak sanatçılara veriliyor. Ödül, anlamlı bir yapıtı olan ve çalışmaları ulusal sanatsal öneme sahip olan sanatçılara gidiyor. Kazananlar, sadece küratörler ve sanatçılardan oluşan bağımsız uzman jüriler tarafından seçiliyor.


Üstün Sanatçı Ödülleri


Şu anda 10.000 Euro değerinde olan ödüller, her yıl bazı kategorilerde, iki yılda bir ise "Karikatür ve Çizgi Roman", "Mimarlıkta Deneysel Eğilimler", "Deneysel Tasarım" ve "Çocuk ve Gençlik Edebiyatı" kategorilerinde verilmektedir. Bazı kategorilerde ödül düzensiz olarak verilmektedir. Üstün Sanatçı Ödülü, 2010 yılında Promosyon Ödülü'nün yerini aldı.


Nilbar Güreş, çalışmalarında tartışmalı sosyo-politik konuları, dikkat çekmeden veya konunun ciddiyetini gözden kaçırmadan şakacı bir şekilde müzakere etmeyi başarıyor. Güreş kimliklerin, cinsiyetlerin, kültürün ve rollerin inşasını yenilikçi bir şekilde ele alıyor. Çoğunlukla görünmez olan kenar genellikle onun odak noktasıdır.


Büyüleyici derecede güzel ve akıllıca sahnelenen fotoğraflarında ayrımcılığı, dışlanmayı ve adaletsizliği, özgürlüğü, cinselliği ve cinsiyetçiliği anlatıyor. Esprili bir şekilde dine, sanata ve gündelik tarihe atıfta bulunuyor ve geleneksel anlatıları ve bunların ikonografisini sorguluyor.


Nilbar Güreş ve işleri hakkında daha fazla bilgi için sanatçının İnternet sitesini ziyaret edebilirsiniz.


Nilbar Güreş dahil olmak üzere farklı kategorilerde ödül alan sanatçıların röportajlarını ve ödülleri incelemek için kurumun İnternet sitesini ziyaret edebilirsiniz.

bottom of page