top of page

SALT’tan iki belgesel film çevrimiçi erişimde


SALT, bienaller, fuarlar, olimpiyatlar gibi uluslararası organizasyonları irdeleyen üretimlerden derlediği seçki kapsamında yer verdiği Opening in Moscow (1959) ve Kick in Iran (2009) adlı iki belgesel filmi gösterime sunuyor. Filmler, bugünden itibaren SALT’ın web sitesi üzerinden çevrimiçi olarak izlenebiliyor


Soldaki: D.A. Pennebaker, Opening in Moscow, 1959

Sağdaki: Fatima Geza Abdollahyan, Kick in Iran, 2009


2016 yılından itibaren, 1851’de Londra’da Tüm Ulusların Endüstri Üretimlerinin Büyük Sergisi adıyla düzenlenen ilk dünya fuarı, 45 yıl sonra Atina’da yapılan ilk modern olimpiyat oyunları gibi uluslararası organizasyonların şehirlere etkilerini Perşembe Sineması oluşumu ile incelemeye sunan sunan SALT, 2018 yılından beri de dünya fuarlarının güncel temsil ve görsellik anlayışlarına nasıl yön verdiğini teşhir serisiyle tartışmaya açıyor. 2020 yılına geldiğimizde ise, 21. yüzyılda yöntemlerinin fayda ve geçerliliğini sorgulamadan deneyim ekonomisini çoğaltmaya devam eden fuarlar, olimpiyatlar ve bienallerin İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana ilk kez pandemi koşulları nedeniyle kesintiye uğradığına tanık oluyoruz.


Bu süreçle birlikte SALT, dünya fuarlarının ve benzeri modellerin günümüze ulaşan miraslarını irdeleyen üretimlerden derlediği içerik seçkisi kapsamında Opening in Moscow (Moskova’da Açılıyor) ve Kick in Iran (İran’da Tekme) belgesel filmlerini bugünden itibaren çevrimiçi erişime açıyor.


1959 tarihli D.A. Pennebaker yönetmenliğindeki Opening in Moscow, endüstri ürünleri tasarımcısı George Nelson’ın koordinasyonunda hazırlanan Amerika Ulusal Sergisi organizasyonunu odağına alırken, SSCB ile özel bir anlaşma gereği düzenlenen ve ABD’nin yaşama, çalışma, öğrenme, üretim, tüketim ve eğlence biçimleri ile kültür değerlerini sergileyen fuara ayrıntılı bir bakış getiriyor.


2009 tarihli Fatima Geza Abdollahyan yönetmenliğindeki Kick in Iran belgesel filmi ise, Tahran’da yaşayan profesyonel sporcu Sara Hoşcamal‐Fıkrî’nin 2008 Yaz Olimpiyatları’na katılmaya hak kazanmasıyla Pekin’e uzanan yolculuğunu ve mücadelesini konu alıyor.


SALT’ın bugünden itibaren web sitesi üzerinden erişime sunduğu belgesel filmlerden, Opening in Moscow 20 Haziran tarihine kadar, Kick in Iran ise 24 Haziran tarihine kadar Türkçe altyazılı olarak izlenebiliyor.




bottom of page