top of page

Saint-Joseph sunar: Fevkalâde bir Makinenin Kalbi

İstanbul Özel Saint-Joseph Fransız Lisesi, 1 Ekim 2021– 21 Ocak 2022 tarihleri ​​arasında, Aslı Seven küratörlüğündeki Saint-Joseph: Fevkalâde bir Makinenin Kalbi. Biçimler, Sahneler ve Öykülerle 150 yıllık Bir Pedagoji Hikâyesi sergisini sunuyor


Eda Aslan & Dilşad Aladağ, Mehpare Heilbronn ve Frère Jean, St Joseph Lisesine bağışlanan botanik çizimleri ile İstanbul Üniversitesi Botanik Enstitüsü’nde , 9 Nisan 1942, Alfred & Mehpare Heilbronn Arşivi, Kurt Heilbronn’un izni ile.


Fransa Büyükelçiliği ve Fransız Kültür Merkezi’nin desteği ile gerçekleşen ve sanatçılar Dilşad Aladağ & Eda Aslan, Emre Hüner, Ekin Kano, Komet, Maude Maris, Daniel Otero Torres, Emin Fırat Övür, İz Öztat, Julien Prévieux, Sergen Şehitoğlu ve Virginie Yassef’in çalışmalarını bir araya getiren sergiye, 2021 sonbaharı boyunca halka açık bir seminer, sunum ve gösterim programı eşlik ediyor.


Saint-Joseph Lisesi’nin arşivleri ve eğitim araçları etrafında, uzun süreli bir sanatsal araştırma ve üretim sürecinin sonucu olarak ortaya çıkan sergi, 150 yıllık bir süre boyunca bilimsel metotların, eğitim yöntemlerinin ve doğa tarihi koleksiyonlarının evrimi üzerine, antroposen çağında yaşadığımız paradigma kaymasını da değerlendiren düşünceleri görünür kılıyor. Doğa tarihi koleksiyonları, biyoloji modelleri ve laboratuvar deney araçları gibi pedagojik araçların tarihi ve güncelliğinin, Saint-Joseph Lisesi’ni, fevkalade bir makine, bizi çevreleyen dünyaya dair bilgi yaratımı ve aktarımı için hem kapalı bir alan hem yaşam yeri, hem de duyusal, fiziksel ve bilişsel bir araç olarak düşünmeye davet eden sergi, arşivler ve sanatsal sahiplenmenin dürtüsüyle, kanat çırpar gibi bir yaşam soluğu buluyor. Yer yer 20. yüzyıl boyunca Türkiye tarihinin önemli anlarına tanıklık eden, yer yer yeni gelecek spekülasyonları sunan sergi, 19. yüzyılın fantastik bilim kurgusunu 21. yüzyılın öteki zekâlarına bağlıyor.


Virginie Yassef, DOGS DREAM, HD Video, renkli, ses, 2021


Okulun birçok salonunun sergi mekânına dönüştürülmesiyle oluşmuş bir parkura yayılan sergide, öğretmen ve velileri buluşmaları için tasarlanmış olan görüşme odası, vitrinleri ve cam kabinleri opaklık ve şeffaflık arasında kurgulanan bir kompozisyonla, pedagojik arşivler için bir sergileme aracına dönüşüyor. Tiyatro salonu, şeref salonu ve bir sınıf, bunları birbirine bağlayan koridorlar dahil olmak üzere, okul binası boyunca arşivleri, pedagojik işlevleri ve sanat eserlerini bir araya getiren bir parkur sunarken, Caporal Ev’in üst katı özerk bir sergi alanı olarak düşünülüyor. Alanında Türkiye'nin tek merkezi olan Doğa Bilimleri Merkezi ise, 1800'lerin sonundan 1960'a kadar toplanmış 30.000 hayvan ve 40.000 bitkiyi bir araya getiren tarihi hayvan, mineral ve bitki koleksiyonlarıyla sergi parkurunun içinde yer alıyor.


Maude Maris, Forbear 3, 90 x 70 cm, Tuval üzerine yağlıboya, 2021. Pi Artworks izniyle, Fotoğraf: Maude Maris


Saint-Joseph: Fevkalâde bir Makinenin Kalbi. Biçimler, Sahneler ve Öykülerle 150 yıllık Bir Pedagoji Hikâyesi başlıklı grup sergisini 21 Ocak'a kadar Saint-Joseph Lisesi'nin birer sergi mekânına dönüşen salonlarında ziyaret edilebilirsiniz.





bottom of page