top of page

Remote Istanbul performansı Kundura Sahne’de

Kundura Sahne 19 Eylül-15 Kasım tarihleri arasında belgesel tiyatronun tanınmış topluluklarından Rimini Protokoll’un Remote Istanbul performansına ev sahipliği yapıyor. Stefan Kaegi’nin tasarladığı ve yönettiği Remote X projesinin İstanbul uyarlaması olan eser, Jörg Karrenbauer yönetmenliğinde gerçekleşiyor



Çağdaş sahne sanatları alanında, yenilikçi ve disiplinlerarası bir platform yaratarak İstanbul’un kültür-sanat haritasında kısa sürede önemli bir yer edinmeyi hedefleyen Kundura Sahne’nin bu doğrultuda gerçekleştireceği iş birliklerinin ilk örneği olan proje, aynı zamanda pandemi nedeniyle bir süredir sessiz kalan İstanbul sahnelerine karantina dönemini takiben yurt dışından gelen ilk yabancı prodüksiyon olma özelliğini taşıyor.


Yazar ve küratör Misal Adnan Yıldız'ın Tekil Çoğul Çoğul Tekil yazı dizisindeki ifadeleriyle dokümanter tiyatro dilini farklı alanlardan uzmanlar, form anlayışları ve medya olasılıklarıyla birleştirerek; gerçek hayattan tanıklıklar üzerine kurulu oyunlar, mekâna müdahaleler, geçici sahneler, eklektik yerleştirmeler ve radyo okumaları üreten Rimini Protokoll’u yoğun bir araştırma sürecinin sonunda üretimlerini izleyicinin deneyimine sunuyor. Kolektifin Remote X projesini İstanbul’un dokusuna uygun olarak yeniden yorumladığı Remote Istanbul da bu kapsamda izleyicilerin küçük gruplar halinde bir araya gelmesiyle Kundura Sahne’deki yolculuğuna başlayacak. Kulaklıklardan gelen yapay bir sesle şehrin kalbine doğru yönlendirilecek olan katılımcılardan performansın bir parçası olarak bir arada hareket etmeleri, birbirlerini izlemeleri ve aynı zamanda şehrin dinamiklerini gözlemlemeleri bekleniyor. İstanbul sokaklarının sahneye dönüştüğü, katılımcıların çoğu zaman oyuncu olarak yer aldığı eser, katılımcılarını şehir pratiğiyle olan ilişkilerini sorgulamaya çağırıyor. Katılımcılar, yapay zekâ ile insan davranışlarını gözlemlerken, adım adım sese aşina oluyor ve yolculuk boyunca stereofonik sesler, film müzikleri gibi farklı özgün ses tasarımlarının yönlendirmesiyle şehrin dokusunun kendi tınısına dönüşebileceğine ve şehirle bambaşka bir ilişki kurulabileceğine şahit oluyorlar.


 

İlgili okuma önerisi:


 

Yaşadığımız şehre farklı bir görsel ve işitsel boyuttan bakmamızı amaçlayan Remote Istanbul, katılımcılarına İstanbul’un kent manzaraları eşliğinde yapay zekanın hareketleri üzerindeki etkilerini sorguladıkları bir deneyim yaşatmayı hedefliyor.


Rimini Protokoll’un dünyanın farklı şehirlerinde yolculuğa çıkardığı ve gittiği her şehirde oranın kendine has dokusuna, gündemine ve yerel kültüre adapte ederek sunduğu Remote X, 2013 senesinde Berlin’deki ilk performanslarının ardından bugüne kadar Londra, Paris, Lizbon, Milano, Denver, Madrid, Kopenhag, New York, Los Angeles, Miami, Buenos Aires, Santiago, Moskova, St. Petersburg, Kiev, Tahran, Hong Kong, Şangay ve Abu Dabi dahil olmak üzere ellinin üzerinde farklı şehirde izleyicilerle buluştu.


 

İlgili okuma önerisi:

 

Beykoz Kundura’nın sanat direktörü S. Buse Yıldırım’ın Rimini Protokoll ile iş birliklikleri hakkında “Belgesel tiyatronun öncülerinden Rimini Protokoll’un tiyatronun sınırlarını teknoloji ile genişleten Remote X eserini İstanbul'a uyarlamaktan dolayı heyecan duyuyoruz. Belgesel tiyatroyu kürasyon politikamızın merkezine almayı ve önümüzdeki dönemde bu janrada yeni projelere imza atmayı umuyoruz. Amacımız şehrin kültür birikimini teknoloji ile entegre, yenilikçi prodüksiyonlar ile beslemek ve kültür sahnesinin canlanmasına katkıda bulunmak.” yorumunda bulunduğu projenin ön izlemesi ise 12-13 Eylül 2020 tarihlerinde gerçekleşiyor.


Ön gösterimin ardından 19 Eylül 2020 tarihinden itibaren şehri ve kendini yeniden tanımak isteyen herkes tarafından deneyimlenebilen Remote İstanbul, 15 Kasım 2020 tarihine kadar her hafta sonu Türkçe ve İngilizce seçenekleriyle devam etmesi planlanıyor. Beykoz Kundura’nın katılacak kişilere alınan üst düzey sağlık tedbirleri kapsamında konuyla ilgili gerekli yönlendirmeleri yaparak güvenli bir etkinlik sunmayı amaçları performansın biletlerine beykozkundura.com adresi üzerinden ulaşabilirsiniz.


Kundura Sahne’nin Remote Istanbul’a paralel olarak düzenleyeceği masterclass etkinlikleri ve çevrimiçi gösterimleri de ayrıca beykozkundura.com sitesinden ve sosyal medya hesaplarından takip edilebilirsiniz.

bottom of page