top of page

Pazar izlencesi

Covid-19 salgını kapsamında alınan tedbirler dolayısıyla evlerimizde kalmaya özen gösterdiğimiz bu zamanlarda nitelikli içerikler hazırlayarak size süzülmüş bilgiler sunmaya özen gösteriyoruz. Bu pazar günü ise sizin için izleyebileceğiniz bir seçki hazırladık



1. Pera Film’den yeni çevrimiçi program: Seçilmiş Aileler, Tomer Heymann


Tomer Heymann, Bu Beni Biraz Korkutuyor


Pera Film, daha önce Pera Müzesi oditoryumunda gösterime sunduğu Seçilmiş Aileler: Tomer Heymann programını bu kez İnternet ortamında izleyiciyle buluşturuyor. Belgesel yapımcısı ve yönetmen Tomer Heymann’ın aile kavramını sorgulayan filmlerine odaklanan retrospektif niteliğindeki program, 18 Nisan Cumartesi günü müzenin web sitesinde yayına açıldı ve 9 Mayıs’a kadar izlenebilecek.


Retrospektif niteliğindeki programda, bir oyunculuk koçunu ve eğittiği “suçlu” çocukları odağına alarak toplumsal cinsiyeti ve birbirini anlayabilmenin gücünü ortaya koymaya çalışan belgesel Bu Beni Biraz Korkutuyor; değişen küresel göç modelleri ile genişleyen aile kavramını İsrail’de yasadışı olarak yaşayan Filipinli trans seks işçilerinin bakış açısıyla işleyen Kağıt Bebekler; Heymann’ın Andreas Merk’le tanışması üzerinden ilerleyen, kökler ve aşk hakkında samimi bir portre çizen Sevgilimi Ben Vurdum; aile, kayıp ve evsizliğin zihin haritalarını birleştiren dokunaklı film Taçsız Kraliçe; çekimleri sekiz yıl süren, prova çekimleriyle şimdiye kadar hiç yayınlamamış geniş bir arşiv seçkisi ve nefes kesen dans sekanslarını harmanlayan Mr. Gaga ve son olarak, iki farklı dünyada yolunu bulmaya çalışırken aynı zamanda gerçek benliğini korumaya çabalayan Saar Maoz’un yolculuğunu aktaran Şimdi Kim Sevecek Beni? filmi yer alıyor.



2. İKSV, Haldun Taner belgeseli Ve Perde! ile Leyla Gencer: La Diva Turca belgesellerini erişime açtı


Haldun Taner'in hayatını anlatan Ve Perde belgeselinden bir kare


İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), yapımcılığını İstanbul Tiyatro Festivali’nin üstlendiği 2015 tarihli Türkiye tiyatrosunun duayen ismi Haldun Taner’in yaşamını anlatan belgesel Ve Perde!'yi ve 20. yüzyılın en önemli opera sanatçıları arasında gösterilen Leyla Gencer’in yaşam öyküsünü anlatan belgesel Leyla Gencer: La Diva Turca'yı YouTube kanalı üzerinden erişime açtı.



3. Bağımsız film yapımcısı Kelle Koltuk'tadan iki film yayında



Erinç Ulusoy'un yönetmenliğini üstlendiği Parola: Everest ve Gece Yaşayanlar filmlerini YouTube üzerinden ücretsiz izleyebilirsiniz. 95 dakikalık Türkiye-Nepal yapımı bir belgesel olan Parola: Everest "Gazilerin Zafer Tırmanışı" (2018) doksanlı yıllarda Türkiye’nin güney doğusunda, sıcak çatışma noktalarında yaralanarak gazi olmuş bir grup eski askerin, iki yıla yakın bir hazırlık sürecinden sonra Anıtkabir’den aldıkları Türk bayrağını, Nepal’de bulunan dünyanın en büyük dağı olan Everest’in Ana Kampına götürmek için girdikleri mücadele konu ediniyor. 31 dakikalık Gece Yaşayanlar (2019) ise hayatlarını karanlık saatlerde yaşamaya alışmış ya da bunu seçmiş insanların hikâyelerini onların hisleri, onların duyuları ve onların gözleriyle bakarak konu ediniyor.


4. Barbara Hammer videoları bir arada



Company Gallery'nin In Company With serisi kapsamında Barbara Hammer'ın videolarının bir kısmı çevrimiçi erişime açıldı. Ayrıca siteyi ziyaret edenlere Barbara Hammer Deneysel Lezbiyen Film Fonu'na destek olması rica ediliyor.



5. Drone'ların hayatımıza etkisi üzerine bir belgesel



Dezeen'in yapımını üstlendiği Elevation isimli belgesel drone'ların şehir hayatını nasıl değiştireceğine odaklanıyor.



6. İnci Eviner’in Ortak Eylem Aygıtı: Bir Etüt çalışmasının filmi yayında


İnci Eviner, Ortak Eylem Aygıtı: Bir Etüt, 2013, Sanatçı ve Galeri Nev İstanbul'un izniyle, Fotoğraf: Servet Dilber


Sanatçı ve akademisyen İnci Eviner’in 2013’te İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Koç Holding sponsorluğunda düzenlenen 13. İstanbul Bienali için ürettiği Ortak Eylem Aygıtı: Bir Etüt çalışmasının filmi ilk kez ücretsiz olarak İKSV'nin YouTube hesabı üzerinden çevrimiçi erişime açılıyor. İnci Eviner’in açık çağrıyla davet ettiği 40 öğrenci ve genç sanatçının sergi süresince sanatın olanaklarıyla ütopik bir eğitim modelinin aktif parçaları olarak yer aldıkları ve durmayan, sürekli işleyen bir Ortak Eylem Aygıtı ürettikleri çalışmanın dokümantasyonu niteliği taşıyan, Selçuk Metin yönetmenliğindeki film, eserden görüntülerin yanı sıra İnci Eviner’le ve çalışmaya katılan öğrencilerle yapılan röportajlara da yer veriyor.



7. Nâzım'a Armağan İKSV'nin YouTube kanalında



İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), yapımcılığını İstanbul Tiyatro Festivali’nin üstlendiği 2002 tarihli Nâzım’a Armağan oyununun kaydını dijital platformlar üzerinden ücretsiz olarak erişime açıyor. Türkiye tiyatrosunun duayen ismi Genco Erkal’ın tasarladığı, yönettiği ve rol aldığı Nâzım’a Armağan, İKSV’nin YouTube kanalı üzerinden izlenebilecek. Türk dilinin büyük şairi Nâzım Hikmet’in doğumunun 100. yılı sebebiyle UNESCO tarafından “Nâzım Hikmet Yılı” ilan edilen 2002 yılında, 13. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali’nin açılış gösterisi olarak Rumeli Hisarı’nın büyüleyici atmosferinde gerçekleşen “Nazım’a Armağan”, aynı zamanda İstanbul Tiyatro Festivali’nin ilk yapımı olma özelliğini taşıyor.


8. The Salt of the Earth belgeseli saltonline.org'da



Belgesel fotoğrafçı Sebastião Salgado'nun keşif yolculuklarını anlatan, yönetmenliğini Juliano Ribeiro Salgado ile Wim Wenders'ın yaptığı The Salt of the Earth [Toprağın Tuzu] (2014) belgesel filmi 10 Mayıs'a kadar Türkçe altyazılı olarak yayında.




bottom of page