top of page

Oyun serbest!

Koleksiyoner Zeynep ve Can Kendi tarafından, Cordova Apartmanı'nda kâr amacı gütmeyen bir sanat mekânı olarak tasarlanan KENDİ, yeni sergisinde oyun’u merkeze alıyor. Bu kez ağırlıkla üretimlerinde spor ve oyun kavramları üzerine çalışan Ecem Yüksel ve Burak Ata’nın Oyun serbest! başlıklı sergisini 24 Mart-6 Mayıs 2023 tarihleri arasında ağırlıyor



Ecem Yüksel ve Burak Ata'nın Oyun Serbest! sergisinden bir kare, KENDİ Koleksiyonu


2023 yılı sonuna kadar hedeflediği sergi ve konuşma dizilerinde oyun ve oyuna ilişkin kavramlar etrafında gezinmek isteyen KENDİ, koleksiyoner Zeynep ve Can Kendi tarafından, kâr amacı gütmeyen bir sanat mekânı olarak tasarlandı. Üretimlerinde spor ve oyun kavramları üzerine çalışan Ecem Yüksel ve Burak Ata’nın Tuna Pektaş küratörlüğünde oluşturulan Oyun serbest! başlıklı sergisini 6 Mayıs tarihine dek devam ediyor.

Meşrutiyet Caddesi üzerindeki tarihi Cordova Apartmanı’nda konumlanan KENDİ, ana salonunda yaklaşık 8 bin parçadan oluşan teneke oyuncak koleksiyonundan bir seçkiyi sürekli olarak sunuyor. Mekân, 1920’lerden başlayıp 1970’lerin sonuna değin uzanan bir zaman diliminde üretilmiş, yerli ve yabancı teneke oyuncakların yer aldığı koleksiyonundan yola çıkarak, küratörler, bağımsız araştırmacılar ve sanatçılar tarafından oluşturulan çeşitli sergi ve etkinlik programlarını ise galeri kısmında izleyiciyle buluşturuyor.

“Oyun keyfe kederdir. Oyundan alınan zevk oyunu ihtiyaç olarak hissettirdiği ölçüde oyunun gerekliliği emredici hâle gelmektedir. Oyun her an ertelenebilir veya iptal edilebilir. Oyun, fiziksel bir ivedilik veya ahlâki bir ödev tarafından dayatılmış hiç değildir. Oyun bir görev değildir. ‘Boş zaman’ içinde gerçekleştirilmektedir. Ancak oyun kültürel bir işlev haline geldiği zaman zorunluluk, görev ve ödev kavramları ona dahil olmaktadır. Dolayısıyla burada oyunun ilk temel çizgisi ortaya çıkmaktadır: Oyun serbesttir, oyun özgürlüktür.” – Johan Huizinga

Ecem Yüksel ve Burak Ata, Oyun Serbest! sergisinden kareler, KENDİ Koleksiyonu


Oyun serbest!, Johan Huizinga’nın 1938’de kaleme aldığı Homo Ludens adlı kitabından referansla, Ecem Yüksel ve Burak Ata’nın çalışmalarını oyun kavramları etrafında bir araya getiren; izleyiciye oyun alanı açan, oyunda kalmaya ve takım olmaya dair çağrıda bulunan serginin odağında KENDİ’nin Ecem Yüksel ve Burak Ata’ya prodüksiyon desteği sunduğu iki yeni eser de yer alıyor.

Uzun yıllardır bir arada aynı atölyeyi paylaşan, birlikte düşünen, üreten sanatçı ikilisi, Oyun serbest! aracılığıyla bir olup oyuna karşı takım oluyor. Binlerce oyuncağın arasında, yarattıkları oyun evreninde kuralları kendileri yazıyor. Her iki sanatçı da üretimlerinde çoğunlukla kâğıdı merkezine alıyor. Kaydettikleri anlık görüntüleri sulu boya çalışmalarına aktarırken, kâğıdın uçuculuğu ve hafifliği karşısında daha özgür daha serbest kalıyorlar. Kâğıt, her an onlarla istedikleri her yerde. Masa başında, bir maç anında veya bir manzaraya karşı...

İzledikleri maçlar esnasında, tanık olup biriktirdikleri, gözlem koleksiyonlarında yer alan oyuncu ve seyirciyi resimlerine konuk eden Ecem Yüksel ve Burak Ata, bu defa kendi oyun alanlarında seyirciyi oyuncu olmaya davet ediyor.

“Oyun dahil eder ve serbest bırakır. Özümler. Yakalar, başka bir ifadeyle, cezbeder.’’ –Johan Huizinga

Sergi kapsamında Merve Akar Akgün tarafından organize edilen konuşma serisi* ise oyun ile sanat arasındaki bağları çözümlemeye niyetleniyor. Önce serginin röntgenini çekmek üzere sanatçılar ve koleksiyon sahibiyle başlayan konuşmalar Bager Akbay ile oyunun sınırlarını keşfedip Nermin Er ve Antonio Cosentino ile oyuncak ve sanat yapıtının tanımlarını tekrardan düşünecek.






*Konuşmalara katılım ücretsizdir. Tüm konuşmalar sergi mekânı olan Meşrutiyet Caddesi Cordova Apartmanı 1. katta düzenlenmektedir.


All rights reserved. Unlimited Publications.

Meşrutiyet Caddesi No: 67 Kat: 1 Beyoğlu İstanbul Turkey

Follow us

  • Black Instagram Icon
bottom of page