top of page

Osmanlı'dan Cumhuriyet'e kadın kıyafetleri

Sadberk Hanım Müzesi tarafından düzenlenen Mâzîden Âtîye Zarâfet, Osmanlı İmparatorluğu’nun Son Döneminden Cumhuriyet’in İlk Yıllarına Kadın Kıyâfetleri sergisi 19 Mayıs 2024'e kadar Abdülmecit Efendi Köşkü'nde ziyaret edilebilecek


Mâzîden Âtîye Zarâfet sergisinden bir görüntü


Mâzîden Âtîye Zarâfet, çoğunlukla kadın kıyafetleri aracılığıyla 19. yüzyıldan 20. yüzyılın başına uzanan zaman diliminde geleneksel tarzdan, çağın ruhunu yakalama arzusuyla, Batılı tarza geçiş sürecine dair bir seçki sunuyor. Sergi kapsamında pek çoğu terzi ve mağaza etiketi taşıyan gelinlikler, özel günlerde ve davetlerde giyilen elbiseler, sokak kıyafetleri, binici kıyafetlerinin yanı sıra çanta, ayakkabı ve şemsiye gibi aksesuarlar da sergileniyor.


Mâzîden Âtîye Zarâfet sergisinden görüntüler


Sergide Sadberk Hanım Müzesi Koleksiyonu’nun yanı sıra Rahmi M. Koç Müzesi, İnönü Vakfı, Mutlu İlmen, Ayfer Neyzi, Ömer M. Koç ve Yapı Kredi Bankası koleksiyonlarından da eserler yer alıyor. Özden Toker’in ve İnönü Vakfı yönetim kurulu üyelerinin verdiği destekle Mevhibe İnönü’ye ait kıyafetler; Ayfer Neyzi’nin muhafaza ettiği, Leyla Saz ve ailesine ait müzeye bağışlanmış olan kıyafet koleksiyonunu; Leyla Saz’ın sergiye ödünç verilen armonyumu; Rahmi Koç Müzesi Koleksiyonu’nda yer alan Mustafa Kemal Atatürk ve Latife Hanım’a ait kıyafetler ve Mutlu İlmen’in geçici süre için Rahmi Koç Müzesi’nde sergilenmesine izin verdiği Latife Hanım’a ait elbise; Arı İnan ve Demir İnan’ın 2014’te Sadberk Hanım Müzesi’ne hibe ettikleri Atatürk’e ait mendiller ve Afet İnan’ın kıyafetleri de sergide görülebilir.


Mustafa Kemal Atatürk’e ait mendiller


Sergide Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e ayrılan ve Bahattin Öztuncay’ın küratörlüğünü yaptığı özel bir bölüm de yer alıyor. Bu bölümde teşhir edilen frak, Ankara Anıtkabir Müzesi’nde korunan, Atatürk’ün giydiği orijinal frak üzerinden alınan ölçülerle Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü’nde dikildi. Ömer M. Koç Koleksiyonu’ndan ithaflı fotoğraflar, Sadberk Hanım Müzesi ve Rahmi M. Koç Müzesi koleksiyonlarında korunan giysiler ve özel eşyalar da bu bölümde sergileniyor.


Atatürk’ün giydiği orijinal frak üzerinden alınan ölçülerle dikilen frak


Küratörlüğünü sanat tarihi uzmanı ve Sadberk Hanım Müzesi Müdürü Hülya Bilgi ile Sanat Tarihi Uzmanı Dr. Şebnem Eryavuz ve Bahattin Öztuncay’ın üstlendiği, tasarımını Dr. Umut Durmuş’un gerçekleştirdiği sergi, pazartesi günleri hariç 11.00 – 19.00 saatleri arasında 19 Mayıs 2024'e kadar Abdülmecit Efendi Köşkü'nde ziyaret edilebilir.


Mâzîden Âtîye Zarâfet sergisinde gösterilen kıyafetlerin bir bölümü



bottom of page