top of page

Ohad Naharin ve Gaga dansı

İsrailli koreograf, çağdaş dansçı ve sistem/dil/pedagoji alanlarını harmanladığı ve beden dili olarak açıkladığı Gaga dansının yaratıcısı Ohad Naharin, uluslararası dans sahnesinin ön saflarında yer alıyor


Yazı: Zeynep Gülçur


Ohad Naharin, 2015, Fotoğraf: Michal Chelbin


1974'te İsrail, Tel Aviv bazlı Batsheva Dans Topluluğuna gerçek bir başlangıç eğitimi almadan katılan Naharin, ilk yılında, Batsheva'nın baş koreografi olan Martha Graham’dan New York'taki dans okuluna katılmak üzere teklif aldı. School of American Ballet ve Julliard'da eğitimini tamamlayan dansçı, koreografi kariyerine 1980 yılında Japon dansçı ve koreograf Kazuko Hirabayshi’nin dans topluluğunda başladı.


1990'dan itibaren Batsheva'nın sanat yönetmenliğini yapan Naharin, 2018'de istifa edip baş koreograf rolünü üstlendi. Eserleri dünya çapında sahnelenen Naharin'in çalışmaları Tomer Heymann'ın Mr. Gaga (2015) belgeseliyle kronikleşti.


Bir koreograf ve sanat yönetmeni olan Naharin çalışmalarına paralel olarak, hem profesyonel dansçılar hem de dansçı olmayanlar için yenilikçi ve sürekli gelişen bir hareket dili olan Gaga'yı geliştirdi. Gaga, Naharin'in dansçılarıyla iletişim kurma ihtiyacından ve devam eden hareket araştırmalarına olan merakından kaynaklanıyor.


Ohad Naharin, Batsheva Dance Company, Fotoğraf: Michal Helfman


Hareketin keşfi üzerine yaptığı araştırmaların meyvesi olan bu yenilikçi dil, vücudun duyumlarını ve hayal gücünü geliştirmeye, hareket biçimlerinin farkına varmaya, yeni jestler icat etmeye ve bilinen dünyanın sınırlarının ötesine geçmeye yardımcı oluyor.


Gaga, Batsheva'nın eğitiminde devrim yarattı, dansçıların Naharin'in repertuarını yorumlamasını zenginleştirdi ve dünya çapında daha geniş hareket uygulamaları alanında büyüyen bir güç haline geldi. Ayrıca dünya çapında hem profesyonel hem de amatör dansçılara öğretiliyor.


Ohad Naharin ile Gaga/people, Gaga Movement Language

Gaga/people workshopları, katılımcıların bedenleriyle ve hayal güçleriyle bağlantı kurmaları, fiziksel duyumları deneyimlemeleri, esnekliklerini ve dayanıklılıklarını geliştirmeleri, çevikliklerini ve patlayıcı güçlerini kullanmaları ve davetkar, kabul edici bir atmosferde hareketin keyfini çıkarmaları için bir çerçeve sunuyor.


Ders boyunca, katılımcılara farkındalığı artırmak ve duyuları daha da güçlendirmek için dağıtılan bir dizi çağrıştırıcı talimat rehberlik ediyor. Bir istemden diğerine geçmek yerine, bilgi katmanlara ayrılıyor ve çok duyulu, fiziksel olarak zorlayıcı bir deneyime dönüşüyor.


Pek çok talimat zengin görüntülerle dolu olsa da, Gaga'nın araştırması temelde fiziksel ve belirli bir somutlaştırma sürecinde ısrar ediyor. Bu ortak araştırmanın içinde, keşfin doğaçlaması, her katılımcının Gaga ile derinden kişisel bir bağ kurmasını sağlıyor. Gaga/people workshop'larını detaylı incelemek için linke tıklayabilirsiniz.



bottom of page