top of page

Mehmet Uygun Kodeksi

Bozlu Sanat Yayınları, Mehmet Uygun’un yaşamı ve sanatının detaylı bir şekilde ele alındığı

Mehmet Uygun: Yeryüzü Zevkleri Bahçesi

isimli kitap ile eş zamanlı olarak

Mehmet Uygun Kodeksi

isimli, ilk koleksiyon kitabını yayımladı




Bozlu Sanat Yayınları, Mehmet Uygun’un yaşamı ve sanatının detaylı bir şekilde ele alındığı Mehmet Uygun: Yeryüzü Zevkleri Bahçesi isimli kitap ile eş zamanlı olarak Mehmet Uygun Kodeksi isimli, ilk koleksiyon kitabını yayımladı. Mehmet Uygun Kodeksi yazarlığını sanat tarihçisi Oğuz Erten’in, editörlüğünü ise sanat tarihçisi Dr. Özlem İnay Erten’in üstlendiği kitap, Uygun’un yirmi yıllık bir süre zarfında ürettiği ve “bir tür hayvan ansiklopedisi” olarak nitelendirdiği, Yeryüzü Zevkleri Bahçesi isimli resim serisine odaklanıyor.


Oğuz Erten’in “fantastik hayvanlarla dolu ütopik bir dünya kurgusu” olarak ifade ettiği bu resim serisini Ortaçağ kodeksleriyle ilişkilendirerek, benzer formatta yayımlama düşüncesiyle hayata geçen kitapta, Yeryüzü Zevkleri Bahçesi isimli resim serisinin tamamına yer verildi. Sadece 57 adet özel baskısı yapılan kitap, kodesklerle benzer formatta ciltlenmeden ve ayrı nüshalar halinde bir araya getirilerek, deri kaplı bir kutu içinde nadir kitap meraklılarının ve sanat koleksiyoncularının beğenisine sunuluyor. Kitapta yer alan Yeryüzü Zevkleri Bahçesi serisine ait 77 resmin tamamı Mehmet Uygun tarafından numaralandı ve imzalandı. Tasarımından, baskısına ve cildine kadar her detayı özenle hazırlanan kitap, bu anlamda Türkiye’de yayımlanan sanatçı kitapları arasında bir ilk olma niteliğini taşıyor.


Mehmet Uygun Kodeksi, Bozlu Sanat Yayınları, 2021


Kendine özgü renkleri ve düşsel dünyasıyla Türkiye’de figür resminin önde gelen isimlerinden biri olan Mehmet Uygun’un yaratıcılığının yanı sıra sanatsal yetkinliği ve uzun süreli üretkenliğini ortaya koyan Yeryüzü Zevkleri Bahçesi isimli resim serisi, hayvan ve insan karışımı fantastik figürlerin betimlendiği, metaforlarla örülü alternatif bir dünya kurgusu. Adını Hieronymus Bosch’un (1450-1516) “cennet ve cehennem” tasvirlerinin yer aldığı ünlü triptiğinden alan Yeryüzü Zevkleri Bahçesi isimli resim serisi, yaklaşık beş yüzyıl sonra bir sanatçının aynı kavramsal karşıtlığa günümüzden bir bakış önerisi.


Roma İmparatorluğu’nun ilk dönemlerinde parşömenden yararlanılarak yapılmaya başlanan kodeksler, basit olarak tabletlerin kitap şeklinde bir araya getirilmesinden oluşturulur. Zamanla tablet yerine önce parşömenler, sonrasında da kâğıtlar kullanılmaya başlanır ve bu yeni kitap şekline “kodeks” adı verilir. Matbaanın kullanılmaya başlamasına kadar kodeksleri el yazması kitaplar oluşturur. 8. yüzyılın sonlarına doğru el yazması kitaplar gerçeküstü hayvanlarla süslenirler ve sadece fantastik hayvanlar üzerine yazılmış ve resimlenmiş kodeksler ortaya çıkmaya başlar. Erken tarihlerden modern zamanlara kadar insanoğlunun doğayı ve içinde yaşayan varlıkları kayıt altına alma girişimleri bazı hayal gücü yüksek yaratıcıların yeni dünyalar kurgulamasına da olanak tanır. Bir ütopya olarak yeni bir dünya kuran modern dünyanın sanatçılarından biri de Mehmet Uygun’dur. Uygun’un yirmi yıla yakın bir zamanda oluşturduğu bu ütopik dünya, sanat tarihinin en sıradışı ressamlarından biri olan Hieronymus Bosch’tan ilhamla Yeryüzü Zevkleri Bahçesi ismi ile günümüzün alternatif bir kodeksine dönüşüyor.

Kitabın metnini kaleme alan Oğuz Erten, Uygun’un, geçmiş, gelecek ve bugüne dair bir “bahçe” metaforundan hareketle ürettiği Yeryüzü Zevkleri Bahçesi serisi için şu ifadeyi kullanıyor:


Oğuz Erten

“Bin yıllar içinde, entelektüel dünyanın birikimi ve sanatsal düş gücüne sahip yaratıcıların fikirleri ile gelişip, genişleyen ve adeta bilinçaltımızı harekete geçiren figürlerin doğduğu yüz yıllardan bu yana entelektüel dünyaya paralel bir yeraltı kültürü doğurup onu besleyen büyük bir damarın parçası Yeryüzü Zevkleri Bahçesi serisinin sakinleri. Bizi içine almak isteyen ve davet eden bu ‘bahçe’, Uygun’un gülümseyen olağanüstü hayvanları ile izleyiciye kapılarını aralıyor."


57 adet sınırlı baskı olarak hazırlanan ve her biri Mehmet Uygun tarafından numaralandırılarak, imzalanan Mehmet Uygun Kodeksi isimli kitapta, Yeryüzü Zevkleri Bahçesi serisine ait 77 resmin tamamı yer alıyor. Her biri elle hazırlanan deri kaplı ve özel tasarımlı bir kutu içinde, ciltlenmemiş bağımsız sayfalardan oluşan bir formatta üretilen kitap, 1 Mart tarihinden itibaren nadir kitap meraklılarına ve sanat koleksiyoncularına sunulacak.



Kitabı görmek ve ön sipariş vermek için

contact@bozluartproject.com

adresine e-posta gönderebilirsiniz.

bottom of page