top of page

Maslak’tan Midilli’ye ‘komşu’ etkinlikler


Elgiz Müzesi, bienalle hareketlenecek yeni sezonu üç sergiyle karşılıyor: Müze koleksiyonundan hazırlanan özel seçki, Sarp Kerem Yavuz’un Lunar adlı yerleştirmesi ve 9. Teras Sergisi. Midilli’deki Halim Bey Konağı’nda ise Volkan Aslan’ın 15. İstanbul Bienali kapsamında gösterilen video işi yer alıyor.

İstanbul’un sıklıkla yer değiştiren kültür-sanat lokasyonlarından azade, 16 yıldır kentin ticaret merkezinde, plazaların arasında konuşlanan Elgiz Müzesi, yeni sanat sezonu için özel bir programla izleyici karşısına çıkıyor. Müzenin koleksiyonundan hazırlanan özel bir seçki, bienale paralel olarak süreli sergi alanında görülebilecek. Ayrıca multimedya sanatçısı Sarp Kerem Yavuz’un Lunar adlı yerleştirme projesi de 15 Eylül - 15 Kasım tarihleri arasında müzede sergilenecek. Huma Kabakçı küratörlüğünde gerçekleştirilen sergi, asmakat duvarlarındaki tüller ve zeminde NASA’nın 1960’larda elde ettiği ilk ay gözlem görüntüleriyle mekanı kaplayıp izleyiciyi içine alan bir ortam yaratacak. Sanatçının, projeksiyon aracılığıyla bir kadın bedeni üzerine yansıttığı ay araştırma görüntülerinin karşımıza çıkardığı işaretler ve notlarla dolu beden, eski bir hazine pusulasını ya da bir muharebe haritasını andırıyor. Ayın çok eski çağlardan bu yana dişilikle ilişkilendirildiği de göz önünde bulundurulduğunda, Yavuz’un bu tavrını feminist bir perspektiften de okumak mümkün.

Elgiz Müzesi’nin yıllardır istikrarla sürdürdüğü teras sergilerinin dokuzuncusu da, 28 Ekim’e dek binanın terasında görülebilecek. Şimdiye dek gerçekleşen teras sergilerinde yer almış işler arasından seçilerek oluşturulan bu yeni sergide, 14 sanatçının 16 heykeli yer alıyor. Arif Çekderi, Caner Şengünalp, Çağdaş Erçelik, Emre Özçaylan, Ergin Soyal, Ersin Uysal, Halil Daşkesen, Levent Ayata, Mahmut Aydın, Meliha Sözeri, Sanem Tufan, Şenay Ulusoy, Tanzer Arığ ve Uğur Cinel’in farklı tekniklerdeki heykelleri, alışılagelmiş beyaz küpün dışına çıkıp Maslak siluetini arkalarına alarak arz-ı endam edecek.

Elgiz Müzesi, Midilli’de de bir komşu etkinliğe imza atacak. 15. İstanbul Bienali kapsamında İstanbul’da sergilenecek olan Volkan Aslan’ın video işi, müzenin organizasyonuyla Midilli’de yer alan Halim Bey Konağı’nda da gösterilecek.

Soldan sağa; Levent Ayata, Sıkıldım, Tanzer Arığ, Bulutlarda Düş II, Halil Daşkesen, Eklemlenmek, Uğur Cinel, Kapı, Mahmut Aydın,

Kadın Don Kişot, Fotoğraf: Kayhan Kaygusuz

Sarp Kerem Yavuz, Lunar

All rights reserved. Unlimited Publications.

Meşrutiyet Caddesi No: 67 Kat: 1 Beyoğlu İstanbul Turkey

Follow us

  • Black Instagram Icon
bottom of page