top of page

KØS Museum’un yeni küratörü Fulya Erdemci


Küratörlük ve yazarlık kariyeri boyunca “kamusal alan” odağında çalışan tanınmış küratör Fulya Erdemci, 15 Eylül’de Danimarka’nın kamusal alanda sanata adanmış müzesi KØS’e küratör olarak atandı


Fulya Erdemci, Fotoğraf: Elif Kahveci

15 yıldan uzun bir süredir birçok uluslararası sanat sergisi ve programının küratörlüğünü üstlenen Erdemci, 2008’den 2012 yılına kadar Amsterdam'daki SKOR Sanat ve Kamusal Alan Vakfı'nın direktörlüğünü, 2013’te Anne ben barbar mıyım? teması odağında gerçekleşen 13. İstanbul Bienali’nin küratörlüğünü yaptı. Daha önce 54. Venedik Bienali Uluslararası Sanat Sergisi'nde Türkiye Pavyonu’nun, 2015 yılından bu yana da Cappadox Festivali Çağdaş Sanat Programı’nın küratörlüğünü üstlenen Erdemci, 2002 yılında Türkiye'nin ilk kentsel kamusal alan sergisi olan İstanbul Yaya Sergileri’ni başlattı.


KØS Museum’daki yeni göreviyle ilgili olarak “Kamusal alan benim için olayın gerçekleştiği yerdir: Toplum bir araya, farklı düşünceler ise yan yana gelir ve diyalog başlar. KØS'teki sanatçılar ve ekiple birlikte halka açık forumları canlandırmak ve yönetmek için çok heyecanlıyım. Bugün sanat dünyası için yeni zorluklar sunan "yeni bir normal” yaşıyoruz; alıştığımız sergi formatlarını, sosyal yaşam ve etkileşime dair oluşturduğumuz fikirlerimizi genişletmek zorundayız. KØS'ün küratörü olarak bu arayışı üstlenmekten ve gelecekteki birçok yeni projenin geliştirilmesine yardımcı olmaktan çok mutluyum.” diyen Erdemci, küratörlük pratiğini, güçlü, eleştirel, duyarlı ve şiirsel bir anlayışla, şehrin sokaklarından vahşi doğaya ya da siyasi karışıklığa uzanan kaygan bir zeminde gerçekleştiriyor.


Kapsamlı küratörlük deneyiminin yanı sıra Urbane Künste Ruhr, MAXXI - the National Museum of XXI Century Arts, Rome gibi bir dizi uluslararası sanat kurumuna danışmanlık yapan ve Berlin Bienali, the Sonsbeek International’ın seçim komitesinde yer alan Erdemci’nin göreve gelişiyle ilgili olarak KØS direktörü Ulrikke Neergaard ise Fulya Erdemci'yi KØS’te ve Danimarka'da ağırlamaktan büyük bir mutluluk ve gurur duyduklarını belirtti.



bottom of page