top of page

Kesinti ve akış


Versus Art Project, 4 Kasım - 11 Aralık tarihleri arasında Sibel Horada’nın Kesinti ve Akış başlıklı sergisine ev sahipliği yapıyor. Taksim, inşaat, ulusal kimlik, hafıza, su yolları, meydanlar ve yıkımların başlıca referans noktalarını oluşturduğu sergi, sanatçının geçmiş çalışmalarından beri süregelen kentsel, arkeolojik ve ekolojik kültürler arasında ilişki kurma pratiğini izleyiciye sunuyor


Sibel Horada, Ebruli Anıt Serisi, 2021, Sanatçının ve Versus Art Project'in izniyle


Çalışmalarında kişisel ve kolektif olanın tarihine odaklanarak yok olmakta olanın belleğini tuhaf, rastlantısal örüntüler etrafında sorgulayan Sibel Horada’nın pratiğine farklı bir boyut katan sergi, “Mekânın hafızasını tutmak mümkün mü? Peki ya bir şehrin hafızasını?” sorularını tartışmaya açıyor.


Sergide yer alan işler ise, sanatçının 2020 yılında tamamladığı Suyun Taksimi, Taksim’in Suyu adlı kısa filmden besleniyor. Çalışma, sanatçının Ağustos 2019 - Şubat 2020 tarihleri arasında SAHA Studio’da misafir olduğu süre boyunca mekâna gidip gelirken deneyimlediği Taksim Meydanı üzerine düşünmesi ve meydana ismini veren tarihi Taksim Maksemi’nin suyu bölerek mahalleler arasında dağıtma işlevini mecazen sürdürdüğünü hayal etmesiyle ortaya çıkıyor. Taksim Meydanı’nın geçmişini taşımanın, geleceğini ise tahayyül etmenin güçlüğünden yola çıkan çalışma, mekânla hemhal olmanın ve birlikte düşünmenin yollarını araştırıyor. Versus Art Project’te mekân ve zaman ile yeni bir diyaloğa geçen çalışma, fiziksel olarak galeriye yayılıyor.


Sibel Horada, Duran Suda Alan Açmak, 2021, çift kanallı video, Sanatçının ve Versus Art Project'in izniyle


Şehrin en önemli tanıklarından olan suyu konu alan Duran Suda Alan Açmak (2021) adlı yerleştirme, Taksim Meydanı’ndaki tıkanıklıklara ve akışkanlaşma olasılıklarına odaklanıyor. Belgrad Ormanı’ndan Taksim’e uzanan tarihi su yolunu geriye doğru takip eden ve galerinin koridoru boyunca devam eden harita, Valide Sultan Bendi’nde çekilmiş görüntüleri içeren, Valide (2021) adlı yerleştirmeyle son buluyor.


Galerinin ortasındaki küçük odada ise izleyiciyi, sanatçının yaşadığı Burgazada’nın insansız koylarında deniz kıyısından toplanmış strafor parçalarından oluşan bir kumsal karşılıyor. Kontaminasyonla yaşama, estetik ve aidiyet kurma pratikleri üzerine temellenen Suyun Şekillendirdiği (2021) adlı bu eser, izleyiciyi doğa ve doğallık kavramları üzerine düşünmeye çağırıyor.


Sibel Horada, Duran Suda Alan Açmak, 2021, çift kanallı video, Sanatçının ve Versus Art Project'in izniyle


Akıp giden zamanın en büyük tanıklarından olan gazete ise sergideki malzemelerden bir diğeri. Ebruli Anıt (2019- ) serisinde, sanatçının günlük gazetelerin üzerine yaptığı ebrular, zamana alışılmışın dışında bir perspektiften bakmamızı sağlıyor.


Sergiyle eşzamanlı olarak, sanatçının 2020 yılında tamamladığı Suyun Taksimi, Taksim’in Suyu (2020) adlı kısa filmi, Can Akgümüş küratörlüğündeki Büyücü ve Bahçe sergisi kapsamında ilk kez Ankara’da gösteriliyor. Film, 23 Ekim’de gerçekleşen prömiyer etkinliğinin ardından, 31 Aralık’a kadar Cuma ve Cumartesi günleri Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi’nde izleyiciyle buluşuyor.

Sibel Horada, Duran Suda Alan Açmak, 2021, çift kanallı video, Sanatçının ve Versus Art Project'in izniyle


Sibel Horada’nın Kesinti ve Akış adlı kişisel sergisi 11 Aralık tarihine kadar Versus Art Project’te devam ediyor.

bottom of page