top of page

Kadın bedeni ve doğa arasında: Panerotik sergisi


BE Contemporary, 27 Mart - 27 Nisan 2021 tarihleri arasında fotoğraf sanatçısı Bennu Gerede’nin İzmir Urla’daki ilk kişisel sergisi Panerotik’e ev sahipliği yapıyor. Küratörlüğünü Pırıl Gündüz’ün üstlendiği sergi, izleyicisini kadın bedeni üzerine tekrar düşünmeye ve bu formlara dair var olan cinsel çağrışım yüklü algıyı sorgulamaya davet ediyor


Bennu Gerede, Elektrik Lale, 2014, 40 x 40 cm


Kadın, beden, toplumsal cinsiyet ve cinsellik temaları etrafında sosyal içerikli projeleriyle tanınan Bennu Gerede’nin BE Contemporary’de gerçekleşecek olan sergisi Panerotik, sanatçının farklı fotoğraf serilerinden çalışmaları bir araya getiriyor. Nü kadın bedeninde var olan formların, aslında doğada zaten yer alan formlar olduğunu vurgulayan, kadın bedeni ve doğa arasında önyargısız bir ilişki kurulmasını amaçlayan sergide, kadın bedenine dair doğal formlar ve doğaya ait çiçek, meyve ve hatta sebze formları arasında bir analoji kuruluyor. Fotoğraflar bu anlamda Amerikalı sanatçı Robert Mapplethorpe’un çiçek fotoğraflarına da atıfta bulunuyor. Sanatçı, form üzerindeki sorgulamasına odaklanmak için, arka planı kasıtlı olarak boş bırakarak, kadın bedeninin ve doğadaki nesnelerin farklı bölümlerini ön plana çıkarıyor. Kadın bedenindeki formların, girintilerin ve çıkıntıların; işlevsel, duyumsal ve dokunsal varoluş amaçları hatırlatırken, erkek egemen ya da sadece estetik bakıştan sıyrılabilmek amaçlanıyor.


Bennu Gerede, Karpuz Turpu, 2014, 40 x 40 cm


Bu doğrultuda, sergi izleyiciyi halihazırdaki algısal ve fikirsel basmakalıp düşüncelerden kurtulan ve doğayla olan ilişkide kendini kutlayan kadın bedenine farklı bir perspektiften bakmaya çağırıyor. Serginin ismi Panerotik de kaynağını bu noktadan alıyor; “pan” yani “tümel” bir cinsellik anlayışıyla, izleyiciyi haz spektrumu üzerine düşünmeye davet ediyor.


Fotoğraf sanatçısı Bennu Gerede’nin İzmir Urla’daki ilk kişisel sergisi Panerotik’i 27 Nisan 2021 tarihine kadar BE Contemporary Art Gallery’de ziyaret edebilirsiniz.

bottom of page