top of page
Yazarın fotoğrafıZeynep Gülçur

Joseph Beuys Paris'te

Joseph Beuys’un doğumunun yüzüncü yılında, sanatçıyı onurlandırmak adına uluslararası alanda Avrupa, Amerika ve Asya olmak üzere 30’dan fazla müze Alman sanatçının kariyerine adanmış sergilere ev sahipliği yapmak için bir araya geliyor


Yazı: Zeynep Gülçur


Josepf Beuys Portresi, 1985, Fotoğraf: Laurence Sudre


Yüzüncü yıl programı adına Musée d'Art Moderne de Paris, Joseph Beuys: Ligne à Ligne, Feuille à Feuille sergisiyle sanatçının yüze yakın çizimini izleyiciyle buluşturuyor.


Beuys ailesinin koleksiyonundan alınan bu çizimler oldukça sembolik bir karaktere sahip. Sanatçının tüm kariyerini kapsayan bir zaman çizelgesi halinde sunulan çizimler, 20. yüzyılın en sembolik sanatçılarından biri olan bu Beuys’u anlamak için tükenmez bir kaynak oluşturuyor.


Sanatçının kapsamlı çalışmaları hümanizm, sosyal felsefe ve antropoloji kavramlarına dayanmakta. Genişletilmiş sanat tanımı idesi ve bir Gesamtkunstwerk olarak “toplumsal heykel” fikriyle bu kavramları pekiştiren sanatçı, toplumu ve siyaseti şekillendirmede yaratıcı ve aynı zamanda katılımcı bir rol üstleniyor.


Joseph Beuys: Ligne à Ligne, Feuille à Feuille sergisinden


Joseph Beuys’un amacı, genellikle sanatçılar için ayrılan “yaratıcılık” ilkesini yaşamın tüm alanlarını aşılamak. Beuys, sanatı toplumun hastalıklarının panzehri olarak görüyor. Sanatın bireysel yaratıcılığı uyandırabilecek, politik farkındalığı harekete geçirebilecek ve sosyal değişimi teşvik edebilecek olumlu, iyileştirici bir güç olduğunu savunan sanatçı, materyalist bir kültürün aksine toplumun manevi olarak yenilenmesinde ve çevrenin korunmasında sanatın eşsiz bir rolü olduğunu vurguluyor.


Bu sergiyle sanatçının çizime verdiği öneme ve yaratım sürecine tanık oluyoruz. Faaliyetlerini birbirine bağlayan bir matris gibi, eylemler, yerleştirmeler ve basit notlar için formların, sembollerin ve matematiksel hesaplamaların araştırmasını içeriyor.


"Çizim, fikrin uzantısıdır." diyen Beuys, çizimlerini bir yığın halinde tutuyor ve yıllar sonra geri döndüğünde çalışmalarını yeniden anlamlandırabileceği düşüncesiyle onları bir fikir deposu olarak kullanıyor.


Beuys yüzüncü yıl programı kapsamında sanatçının geçmiş ve güncel sergileri hakkında bilgi almak, Beuys’un çalışmalarının ilham kaynağı olduğu sanatçılar ve küratörlerle yapılan röportajlar için linke tıklayabilirsiniz.



Comments


bottom of page