top of page

Eternity

Belçikalı sanatçı Luc Tuymans'ın yeni eserlerinden oluşan Eternity sergisi 23 Temmuz 2022 tarihine kadar David Zwirner galerisinde izleyiciyle buluşuyor. Sergi, sanatçının Paris'teki ilk kişisel sergisi


Yazı: Zeynep Gülçur

Luc Tuymans, Belçika'daki stüdyosunda. Fotoğraf: Mieke Verbijlen


Tuymans, 1980'lerdeki başlangıcından bu yana, figüratif resme kişisel bir yaklaşım icat etti; anlatı kavramından kararlı bir şekilde uzaklaşan sanatçı, bilgiyi bir sahneye, motife veya sembole dahil etmenin çeşitli yolları etrafında deneyler gerçekleştiriyor.

Çeşitli kaynaklardan derlenen ve önceden var olan görüntülere dayalı olan eserleri, bulanık bir hatırlamayı veya kaybolan hafızayı düşündüren sessiz bir palet içinde işleniyor.



Luc Tuymans: Eternity sergisinden görüntü, Galerie David Zwirner, Paris, 2022 © Luc Tuymans, David Zwirner Galerisinin izniyle


Sessiz ve ölçülü görünümleriyle, geçmişten gelen sorunlarla ve gündelik konularla ilgilenen temel bir ahlaki karmaşıklığı gizleyen Tuymans, anlam belirsizliği üzerindeki ısrarlarıyla geleneksel anıtsallık kavramlarını hem baltalıyor hem de yeniden icat ediyor.

Düz beyaz bir arka plana karşı kırmızı ve mavi noktalara sahip dört tuval, sanki havai fişek patlaması, virüs veya üç renkli ulusal bir bayrak gibi çeşitli referans noktalarını hatırlatıyor. Soyut bir eser gibi gözüksede, bu kompozisyonların somut bir anlamı var: ABD Kongresi'nin altmış yılı aşkın bir süredir kutuplaşmasını izleyen araştırmacı ekip tarafından bir araya getirilen verilerin bir yorumu. Tuymans bu verileri kapsayan dört yıl seçiyor: 1951, 1967, 1989 ve 2011. Mavi, Demokratları, kırmızı, Cumhuriyetçileri, gri ise iki partili işbirliğini ifade ediyor. Zamanla, ülkenin katı bir şekilde partizan bir hükümete doğru ilerlediğini, gri alanların kaybolduğunu ve mavi ile kırmızı tamamen birbirinden ayrıldığının izini sürüyoruz. Tuymans, infografikleri doksan derece döndürerek, bu görüntünün anlamı üzerine farklı bir bakış açısı sunuyor.



Luc Tuymans, Polarisation - Based on a data visualization by Mauro Martino, 2021 © Luc Tuymans, David Zwirner Galerisinin izniyle


Tuymans'ın bugüne kadarki en canlı renklere sahip çalışmalarından biri olan ve sergiye adını veren Eternity (2021) parlak küresel bir forma sahip. Kubbenin kusurlu, çukurlu yüzeyi gerçek dünyadan bir referansa işaret ediyor: Almanların II. Dünya Savaşı sırasında nükleer silah üretme çabalarına öncülük eden teorik fizikçi Werner Heisenberg’in hidrojen bombası patlamalarını modellemek için yaptığı cam kubbeyi akla getiriyor. Tuymans, çalışmalarında sıklıkla tarihin karanlık veya travmatik sayfalarına atıfta bulunuyor.

Sanatçının eserlerinin konusu bu vahşetlerin kendileri değil, daha ziyade tarihi açığa çıkarma potansiyeline sahip görüntüler aracılığıyla tarihsel anlatıya ve aynı zamanda kolektif belleğe dahil edilme biçimlerine ışık tutuyor. Tuymans, görüntülerin aynı anda iletişim kurma ve saklama gücünü dikkate alan kendine özgü bir resim stili yaratıyor.


Sol üst: Luc Tuymans, See, 2021 © Luc Tuymans, David Zwirner Galerisinin izniyle

Sağ üst: Luc Tuymans, Fantomas, 2022 © Luc Tuymans, David Zwirner Galerisinin izniyle

Sol alt: Luc Tuymans, After, 2021 © Luc Tuymans, David Zwirner Galerisinin izniyle

Sağ alt: Luc Tuymans,Distancing, 2021 © Luc Tuymans, David Zwirner Galerisinin izniyle



All rights reserved. Unlimited Publications.

Meşrutiyet Caddesi No: 67 Kat: 1 Beyoğlu İstanbul Turkey

Follow us

  • Black Instagram Icon
bottom of page