top of page

The morning after

Institut Giacometti, çağdaş sanatın önemli isimlerinden Douglas Gordon'u ağırlıyor. Küratörlüğünü Christian Alandete’in üstlendiği The Morning After sergisi 12 Haziran 2022 tarihine kadar izleyiciyle buluşuyor


Yazı: Zeynep Gülçur

Douglas Gordon, Fotoğraf: Maxime Ballesteros

1966 yılında Glasgow, İskoçya'da doğan, video, çizim, heykel ve yerleştirme üzerine çalışan multidisipliner sanatçı Douglas Gordon, zamanın çarpıtılması, yaşam ve ölüm, iyi ve kötü gibi karşıt güçler ve ikilikler arasındaki gerilim üzerine eserler yaratıyor.


Douglas Gordon, Institut Giacometti tarafından işgal edilen ev içi mekânın özelliklerini ele alarak, kendi çalışmalarıyla İtalyan sanatçı Alberto Giacometti'ninki arasında bir diyalog hayal ediyor. Bu vesileyle, Gordon, Giacometti'nin bilinmeyen ve daha önce gösterilmemiş heykelleri ve çizimleriyle bağlantılı olarak sunulan bir dizi orijinal eser üretiyor.


Douglas Gordon, The Morning After sergisinden, Institute Giacometti izniyle


Alberto Giacometti ile karşılaşmasının meyvesi olan özgün sergi, italyan modernistin insanlık durumu üzerine sorgulamasıyla ortak paydada buluşuyor. Bu yeni eserler Gordon'un çalışmasında yeni bir aşamayı işaret ederken Giacometti'nin yapıtına da bir başka ışık tutuyor.


Gordon, hem kelimenin tam anlamıyla hem de mecazi olarak ellerini Giacometti'nin ellerine koyarak “temas noktaları” buluyor. Institut Giacometti’de yer alan binlerce fotoğrafın çoğu italyan sanatçıyı stüdyosunda elleriyle kil ve alçı kullanarak büstleri, vücutları ve yüzleri modellemek için çalıştığını gösteriyor.


Giacometti'nin devam eden çalışması üzerindeki ellerinin dansı, Gordon'un uzattığı ellerdeki oyunla yankılanıyor. Böylece eserler, Giacometti'nin ellerinden, onları bir adak sunacakmış gibi avuçlarının arasına bırakan Gordon'un ellerine geçiyor.


Eserler bir dizi dağınık ipucu gibi görünen bir sahnelemede, Giacometti'nin çalışmalarını daha iyi anlamak için adeta delil ve suçun gövdesi haline geliyor. Küçük ve kırılgan heykellerin üzerinde birleşen iki el bir kubbe oluşturduğunda, bu jest Giacometti'nin bu eserle simgelediği kırılganlığı daha da belirgin hale getiriyor.




Douglas Gordon, The Morning After sergisinden, Institute Giacometti izniyle


Institut Giacometti’nin amacı, modern sanatın en önemli sanatçılarından birinin bıraktığı mirası sürdürmenin yanı sıra, çalışmalarını tanıtmak ve kişiliğinin daha karanlık alanlarını kazmaya devam etmektir. Çağdaş sanatı italyan sanatçının eserleriyle etkileşime sokmayı ve koleksiyona yeni bir bakış açısı getirmeyi amaçlayan bir araştırma.

bottom of page