top of page

La Fab ve L'enfance

Agnès B. olarak bilinen, Fransız modacı, koleksiyoner ve hayırsever Agnès Troublé'nin hayalini kurduğu sanata adanmış bir mekân olan La Fab, Şubat 2020’de Paris’te kapılarını açtı


Yazı: Zeynep Gülçur

Agnes B. La Fab'ın önünde. Fotoğraf: La Fab.


SOA Architects tarafından gerçekleştirilen karma bir sosyal konut binasında kurulan 1.400 m2'lik mekân, Agnès B. tarafından tasarlanan iki sergi alanı ve bir kitapçıya ev sahipliği yapıyor.

1983 yılında, 40 yaşındayken çağdaş sanat koleksiyonuna başlayan Agnès B., kendi ismini verdiği giyim markasını sekiz yıl önce lanse etmiş, beşinci çocuğunu yeni dünya getirmişti. 1984'te Galerie du Jour'u açarak galeri sahibi olmaya karar veren koleksiyoner, yıllar içinde, şu anda yaklaşık 5.000 parçaya sahip önemli bir çağdaş sanat koleksiyonu oluşturdu.


Franco Zecchin, Palermo, 1981


“Bu işler hayatın anlarını, paylaşılan duyguları, suç ortaklığını temsil ediyor. Bir eserde bize dokunan şeyi bulmak ve onu bize ait olarak tanımak nasıl mümkün olabilir? Bu hazinenin, tüm bu eserlerin amacı onları ele geçirmek değil, onları toplamak ve onları severek beslemek. " Agnès B.

Agnès B. koleksiyonunun dördüncü sezonunu L’Enfance sergisini La Fab'da sunuyor. Çocukluğa adanmış olan bu sergi bizi kendilerini yaratma sürecindeki bu küçük insanlara tanık olmaya davet ediyor.


Dmitry Markov, Idritsa, 2016

“Bütün büyükler küçüktü.”

Agnès B.'nin bu sevgili sözü, çocukluk temasının hayatındaki önemini vurguluyor, koleksiyondaki eserlere baktığımızda da bu ilginin başından beri var olduğunun izini sürüyoruz.

“Ben hep çocuklarla yaşadım. Büyümelerini, kendilerini geliştirmelerini, dinlemelerini seviyorum… Beni hep şaşırtıyorlar, sürekli kendime yeni sorular sormaya zorluyorlar. Onlar için hiçbir şey elde edilmiş veya açık değildir. Onların endişesi beni duygulandırıyor." Agnès B.

Fotoğraf: Rebecca Fanuele


Sergide yüzden fazla sanatçının eserleri bulunuyor, bu isimler arasında The Anonymous Project, Martine Barrat, Richard Billingham, Florence Chevallier, Denis Dailleux, Simon English, Hibino Katsuhiko, Annabelle Hubaut, Daniel Johnston, Seydou Keïta, Harmony Korine, Helen Levitt, Dmitry Markov, Jonas Mekas, Claire Tabouret, Martin Parr, Luna Picoli-Truffaut, Andy Warhol da bulunuyor.


All rights reserved. Unlimited Publications.

Meşrutiyet Caddesi No: 67 Kat: 1 Beyoğlu İstanbul Turkey

Follow us

  • Black Instagram Icon
bottom of page