top of page

Duy Anh Nhan Duc

Yaşam döngülerinin bir gözlemcisi olan sanatçı Duy Anh Nhan Duc, doğayı, tükenmez bir ilham, diyalog ve saygı kaynağı olarak görüyor. Sanatçı sergide izleyiciye kırılganlıklara meydan okuyan ve onu büyüleyen bitkilerden şiirsel yerleştirmeler sunuyor


Yazı: Zeynep Gülçur


Duy Anh Nhan Duc, 2021, Fotoğraf: Enzo Orlando


1983 yılında Ho Chi Minh City'de doğan ve Paris'te yaşayan Franco-Vietnamlı sanatçı Duy Anh Nhan Duc, doğayı eserlerinin kaynağı haline getirerek, onu büyüleyen bitkilerden şiirsel yerleştirmeler yaratıyor.


Ulusal Asya Sanatları Müzesi olan Musée Guimet için, müzenin 4. katındaki kubbeyi yerleştirmelerinin merkezi yapan sanatçı Dilek Salonu'nu hayal ediyor.


Sergi, doğaya bir övgü niteliğinde, denemeyi ve deneyimlemeyi gerektiren bir başlangıç yolculuğu gibi. Bizi yaşayan dünyayla yeniden bağlantı kurmaya davet ediyor.


Bitki örtüsünün bereketi ve yükselen toprak kokusu içinde büyüyen Duy Anh Nhan Duc, ormanların güçlü izlenimini yaratım surecinde de hissediyor.


Duy Anh Nhan Duc, Parloir Des Souhaits, 2021

"Bu hayattan ne diliyorsun? Sizin için gerçekten önemli olan nedir? Bu salonun kalbinde yabani tohumlar dilekler gibi uçuşuyor, tutulan dileklerin yerine getirilmesini bekliyor. Çocukluk hayallerimiz çok güçlü. Gözlerini aç ve hatırla…" -Duy

Sanatçı için dünyanın tüm gücünü ve güzelliğini aynı zamanda kırılganlığını da içinde barındıran Dandelion (karahindiba) bitkisi, günümüzün ekolojik ve sosyal durumunun bir göstergesi.


Çocukluğunu geçirdiği bahçesinden çok uzaklara sürgün edilen Duy Anh Nhan Duc, bitki örtüsünün geometrik uyumuna odaklanarak bu kayıp ufukla yeniden bağlantı kuruyor.


Yaşam döngülerinin bir gözlemcisi olan sanatçı, doğayı, tükenmez bir ilham, diyalog ve saygı kaynağı olarak görüyor ve izleyiciye kırılganlıklara meydan okuyan büyüleyici bir rüya sunuyor.


Eserlerin uyumu ve dengesi, hala gizli canlılık ve yaratıcılıkla dolu bir dünyada yaşadığımızı hatırlatırcasına, hayal etmeye ve harekete geçmeye ilham veriyor.



bottom of page