top of page

Dreambazaar Koma Sahnesi'nde


Can Bora'nın kurucusu olduğu tiyatro ve dans kolektifi berika'nın yeni yaratımı Dreambazaar oyunu 11 ve 13 Ocak 2020 tarihlerinde Kadıköy'ün yeni gösteri evi Koma'da sahneleniyor



Bir proje olarak başlayan, sonrasında Hollanda'da ArtEZ MTP Arnhem, Türkiye'de Casa dell Arte Bodrum ve K2-Urla Nefes Alanı’ndaki rezidans süreçleri dahilinde çağdaş bir tiyatro oyununa evrilen yaratımın yönetmenliğini Can Bora ve Ufuk Şenel paylaşırken, konsept tasarım, yazarlık ve oyunculuk rollerini Can Bora üstleniyor.


Performatif bölümler içeren, disiplinler arası bir tiyatro oyunu olan Dreambazaar, Samuel Beckett'in tiyatro, televizyon ve koreografi için yazılan eserlerinden serbest hareketle oluşturulurken, oyunda Beckett'in birçok oyunundan referanslar yer alıyor. Tiyatro ve hareketi birbirine örerek alışılagelmişin dışında bir sahneleme sunulan oyunda, performatif ögelerin ağır bastığı tasarım; metin yardımıyla absürd bir hale bürünürken, "oyuncu" ve "gerçek oyuncu" kavramlarına da göz kırpıyor.


Yalnızlık duygusu, can sıkıntısı ve insanın bitkiyle ilişkisi bağlamlarından yola çıkarak şekillenen oyun, ekolojik alarm, unutulan adetler, modern insanın doğa(sın)dan kopmasının sonuçları, günbegün sürekli gelmesini beklediğimiz Godot’muzdan çok, günbegün sürekli değişen Godot’larımız hakkında bir yaratım sunuyor.

 

“Hadi kalk! Daha hipermarkete gidip kahvemiz için hindistan cevizi yağı ve salatamız için avokado almamız lazım! Hadi kalk Antonio! Konuşmalıyız Antonio. Uyuyarak bekliyorsun. Üzerine bir de horluyorsun. Uzun zamandır uyuyorsun, beklediğinin uykuda geleceğini sanıyorsun. Kaykıl biraz! Yine tüm yatağı kaplamışın! Konuşmamız lazım Antonio… Sürekli birbirimizin üzerine çıkmaya çalışmamızdan, başarmaktan yaşamaya alan bırakamadığımızdan konuşmamalıyız. Bağ kuramadığımızdan, sürekli birbirimizi gömme alışkanlığımızdan konuşmalıyız….”

 

Koma Sahnesi'nin ev sahipliğinde 11 Ocak tarihinde saat 17:00 ve 20:30'da, 13 Ocak tarihinde ise saat 19:00'da sahnelenecek olan Dreambazaar, "aidiyet duygusu"nu sorgulatmayı ve "hayata sarılma" farkındalığını seyirciye geçirmeyi hedefliyor.




All rights reserved. Unlimited Publications.

Meşrutiyet Caddesi No: 67 Kat: 1 Beyoğlu İstanbul Turkey

Follow us

  • Black Instagram Icon
bottom of page