top of page

Diana Thater’ın Kaçak Dünya’sı


Borusan Contemporary, 16 Eylül 2017-18 Şubat 2018 tarihleri arasında Diana Thater: Kaçak Dünya sergisine ev sahipliği yapacak. 2017 ilkbaharında Los Angeles’ta The Mistake Room’da aynı başlık altında kaçak avcılık yüzünden soyu tükenme tehlikesi altında olan hayvanlar üzerine temellendirilen videolara yer veren serginin İstanbul edisyonunda üç yeni video enstalasyon da bulunuyor.

Borusan Contemporary, 15. İstanbul Bienali’yle eşzamanlı düzenleyeceği sergide Los Angeles menşeli sanatçı, küratör, yazar ve eğitimci Diana Thater’ın video temelli beş yerleştirmesini ağırlıyor. Thater, 90’lı yıllardan bu yana film, video ve enstalasyon işleriyle doğal hayat ve ‘aracılı gerçeklik’ (mediated reality) üzerine çalışıyor. 2015 yılında Los Angeles County Museum of Art’da (LACMA) Diana Thater: The Sympathetic Imagination adlı retrospektif sergisi gerçekleştirilen sanatçının işlerindeki temel çıkış noktası, doğal hayat ve gerçekliğin versiyonlaştırılması olsa da, video ve filmlerindeki kurgu kullanımı ve yerleştirmelerinde gözettiği ışık-renk vurgularıyla çoğu zaman izleyicinin kendisini bir bilim kurgu filminde hissedebileceği soyut gerçeklik mekanları yaratıyor.

Thater, 2017 ilkbaharında da, yine Los Angeles’taki kar amacı gütmeyen sergi mekanı The Mistake Room’da, çekimlerini Kenya’da yaptığı iki video yerleştirme ile Cesar Garcia küratörlüğünde Diana Thater: Runaway World adlı sergiyi hazırlamıştı. Sergi, kaçak avcılık yüzünden yakın gelecekte soyu tükenme tehlikesi altında olan hayvanlar üzerine temellendirilen videolardan oluşuyordu. 2016 ve 2017 yıllarında Kenya’da çekilen bu iki videoda, kaçak avcılar tarafından fildişi için avlanan bir fil sürüsü ve nesli tükenmekte olan Kuzey Beyaz Gergedanı doğal ortamlarında - insandan gelecek tehlikelere karşı korunmaya çalışılırken- görülüyor. Avcılara karşı silahlı güvenlik görevlilerince korunan bu vahşi hayvanların videolarını belgesel birer kayıt olmaktan çıkaransa kuşkusuz Thater’ın bu işlerini dünyanın kırılganlığına ve savunmazsızlığına dair bir metafor olarak konumlandırması.

Borusan Contemporary’deki sergi ise The Mistake Room’un küratörü olan Cesar Garcia ve Borusan Contemporary Sanat Yönetmeni Kathleen Forde’nin işbirliğiyle oluşturulmuş. Serginin adı aynı olsa da, The Mistake Room’daki işleri İstanbul’a taşımakla yetinmeyip kapsamı genişletilmiş ve aynı çerçevede oluşturulan üç yeni video enstalasyon daha eklenmiş. Kathleen Forde, Diana Thater’ın işlerini "geleceğimizle ilgili canlı öngörüler ve eylem çağrıları” olarak yorumluyor. Thater’ın pek çok sergisindeki gibi Kaçak Dünya’da da videolar alışılageldik monitör-izleyici ilişkisi içinde değil, sanatçı tarafından özel olarak tasarlanan X-şeklindeki ekranlar aracılığıyla izlenecek.

Diana Thater’ın zaman ve mekan, insan ve diğer canlılar, çevre ve hareketli görüntü arasındaki sınırların silikleştiği işlerinde hayvan doğasından mimariye, satrançtan edebiyata dek pek çok esin kaynağı bulabiliyoruz. Sanatçının alamet-i farikası ise tüm bu esin kaynaklarından yola çıkarken kurgu, yerleştirme/izleme tekniği, ışık ve mimari alanlarındaki biçimsel yenilikleri. Örneğin 1990’da Monet’nin Giverny’deki bahçesinde çektiği bir videoyu Los Angeles’taki 1301PE Gallery’de sergilemiş fakat ham video görüntüsünü post-prodüksiyon işlemlerine tabi tutmadan, projektör lensine manuel bir müdahalede bulunarak satüre ve canlı renkler elde etmiş, galeri mekanını Monet’nin bahçesine dönüştürmüştü. Sanat hayatının daha ilk dönemlerinde başlattığı bu deneysel tavrı koruyarak kalıplaşmış alışkanlıkları dönüştüren Thater’ın yapıtlarında, 2016 yılında gerçekleştirdiği Colorvision serisinde de görülebileceği üzere, renk de başat aktörlerden biri olmuştur.

Borusan Contemporary Çağdaş Sanat Koleksiyonu ABD’de

Borusan Contemporary, yeni sezonda ABD’de de iki ayrı sergiyle koleksiyonundan parçaları sergiliyor. 29 Temmuz’da açılan ve 26 Kasım 2017’ye dek devam edecek olan Hareketli Görüntü: Betimleme Borusan Contemporary Sanat Koleksiyonu’nun, Ann Arbor’da yer alan Michigan Üniversitesi Güzel Sanatlar Müzesi'nde sergilenen üçüncü ve son sergisi. Sergi, geleneksel portre kavramları üzerine çağdaş bir bakış sunuyor. 12 Ekim - 5 Kasım tarihleri arasında Manhattan'ın Lower East Side bölgesindeki 208 Bowery Galerisi'nde yer alacak Uvertür: Borusan Contemporary Sanat Koleksiyonu’na Yeni Eklenenler sergisi ise zamana dayalı media-art örneklerinden oluşuyor.

bottom of page