top of page

Bursiyer Konuşmaları'nda 300 yıl önceki Osmanlı şenliği

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün Bursiyer Konuşmaları, 14 Mayıs Perşembe günü saat 18:00'de Zoom uygulaması üzerinden, Sinem Erdoğan İşkorkutan'ın Sultan III. Ahmed’in oğullarının sünnet edilmesi sebebiyle 1720 yılında düzenlenen görkemli şenliği, sûrnâmelerdeki betimlemeler üzerinden inceleyeceği etkinlikle devam ediyor


Sûr-ı Hümâyun, 1720

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü (İAE), yeni yaklaşımlar ve yayımlanmamış belgelerle İstanbul çalışmalarına katkıda bulunan akademik çalışmaları desteklemeyi sürdürüyor. Enstitü’nün burs programına katılmaya hak kazanan araştırmacılar ayrıca, bu yıl başlatılan Bursiyer Konuşmaları ile çalışmalarını daha geniş bir kitleyle paylaşma imkânı buluyor. İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, Arka Oda’da gerçekleşen ilk etkinliğin ardından konuşmalar, pandemi dönemi süresince çevirimiçi olarak planlanırken, Bursiyer Konuşmaları’nın ikincisi, doktorasını Boğaziçi Üniversitesi Sanat, Mimarlık ve Görsel Kültür Tarihi bölümünde tamamlayan Sinem Erdoğan İşkorkutan’ın katılımıyla gerçekleşiyor. 1720 yılının sonbaharında III. Ahmed’in dört oğlunun sünnet edilmesi sebebiyle, İstanbul’da üç hafta boyunca devam eden görkemli şenliğin ele alınacağı konuşma, dinleyicileri bundan 300 yıl öncesine doğru bir yolculuğa çıkarmayı hedefliyor.

Binlerce şehirli çocuğun sünnet edildiği, yüzlerce kişiye yiyecek ve hediyenin dağıtıldığı, ziyafetlerin günlerce devam ettiği ve seyircilerin gülünç oyunlarla gece gündüz eğlendiği Osmanlı sarayı tarafından düzenlenen şenlikle eş zamanlı olarak hazırlanan resimli sûrnâmelerde (şenlik kitabı) tasvir edilen bu ihtişamlı kutlama, modern tarih ve sanat tarihi yazımında önemli bir yer kaplıyor. Bu kapsamda, İAE bursiyeri Sinem Erdoğan İşkorkutan, gerçekleştireceği konuşmasında 1720 şenliğiyle ilgili yeni keşfedilen arşiv belgelerini, resimli ve resimsiz sûrnâme kopyalarıyla birlikte değerlendirirken, şenliğin daha önce ele alınmamış boyutlarını da gündeme taşıyor. Tüm tarih meraklılarının İstanbul Araştırmaları Enstitüsü web sitesinden kayıt olarak katılabileceği konuşmada; şenliğin şimdiye kadar bilinmeyen hazırlık, sahneleme ve temsil süreçleri ile birlikte, bu aşamalara müdahil olan şehirli ve saray mensubu katılımcılar ve kutlamaların ekonomik boyutu incelenecek.

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü aynı zamanda bünyesindeki Bizans, Osmanlı, Atatürk ve Cumhuriyet Araştırmaları bölümleri ve İstanbul ve Müzik Araştırma Programı’na ilişkin çalışmalar yapan araştırmacılara farklı burs tipleriyle maddi destek sağlıyor. Enstitü, 2020-2021 döneminde Doktora Sonrası Araştırma ve Yazma, Doktora Adayları için Araştırma ve Yazma, Seyahat, Akademik Etkinlik kategorilerinde başvuruları değerlendirirken, fondan yararlanmak isteyenler yeni yaklaşım ve yayımlanmamış belgelerle İstanbul çalışmalarına katkıda bulunacak araştırmaların değerlendirmeye alındığı programa, 15 Haziran 2020 tarihine kadar İstanbul Araştırmaları Enstitüsü'nün web sitesinde yer alan form üzerinden başvuruda bulunulabiliyor.

Sinem Erdoğan İşkorkutan’ın İstanbul’da 1720 Sûr-ı Hümâyun’u: Yeni Kaynaklar Işığında Bir Osmanlı Şenliğinin Bütünsel Analizi başlıklı konuşması, 14 Mayıs Perşembe günü saat 18.00’de Zoom uygulaması üzerinden izlenebilir. Katılımcı sayısının sınırlı olduğu etkinlikte yer almak için rezervasyon formunu doldurarak kayıt olabilirsiniz.

bottom of page