top of page

Bozcaada Caz Festivali devam ediyor


T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle, allaturca, 3dots ve fermente’nin ortaklığında düzenlenen Bozcaada Caz Festivali’nin geçtiğimiz haftalarda çevrimiçi panellerle başlayan BCF Keşif programı Bozcaada’da çekilmiş özel performanslar ve sohbetlerden oluşan video serisi ile Ağustos ayı sonuna kadar devam ediyor



Antik çağda Leukophrys, Yunan Mitolojisinde Tenedos adıyla anılan ve başlangıcı M.Ö. 3000 yıllarına dayanan tarihinde Fenikelilerden Atinalılara, Bizanslardan Osmanlılara, birçok kültüre ev sahipliği yapmış Bozcaada’nın yalnızca Türkiye’nin değil dünyanın da çok önemli kültür, tarım ve gastronomi noktası olmasının hikâyesini keşfe çıkan BCF Keşif programında Tamburada, Dandadadan, Korhan Futacı ve Kara Orkestra ve Konstrukt projeleri ile sayısız yurt içi ve yurt dışı performansına imza atmış söz yazarı, besteci, saksafonist ve prodüktör Korhan Futacı’nın festivale özel performansı yer alırken; ortak dilleri caz olan ve her yıl değişen müzisyenlerden oluşan festivalin özel projesi Bozcaada Ensemble da gerçekleştireceği performansla seyircide ada hatıralarını canlandırmayı hedefliyor. Korhan Futacı’nın performanslarına Çağrı Sertel, Feryin Kaya ve Berkan Tilavel eşlik ederken; bu yılın Bozcaada Ensemble’ı da, Anıl Şallıel, Onur Alatan ve Onur Aymergen ve Ozan Musluoğlu’dan oluşuyor.



Festival sohbetleri

Bozcaada ve bölge gastronomisi üzerine sohbetler serisi ise, ada gastronomisinin önemli temsilcilerini konuk ediyor. Kuzey Ege Mutfağı adlı programda, Madam Niça’nın kurucuları; Oya Terzioğlu ve Saada Delen ile bölgedeki çeşitliliği sofralarına nasıl taşıdıklarını konuşurken; Sürdürülebilir Gıda ve Ekmek Yapımı programında ise, Maya Bozcaada’nın kurucusu ve Ada gastronomisi denildiğinde akla gelen ilk isimlerden Selçuk Aykan, çevre köylerden topladığı atalık tohumlarla elde ettiği tahıllardan ürettiği ekmeklerin hikâyesini anlatıyor.


Adanın yaşayan en eski bağcısı Haşim Yunatçı ise gerçekleştirilen Bozcaada'da Bağcılık, Endemik Üzümler ve Poyraz programında, adanın bağ bakımını, her yıl çıkan üzümlere yaptıkları teşekkür seremonisini ve Bozcaada'nın endemik üzümleri olan Çavuş, Vasilaki, Kuntra ve Karalahna’nın hikâyelerini dinleyicilerle paylaşıyor.


Bozcaada'da yaşayan ressam ve heykel sanatçısı Cansu Şimşek ile atölye ziyaretine davet eden Bozcaada'da Sanatçı Olmak programı ise, sanatçının adadan topladığı malzemelerle yaptığı üretimlerini seyirciyle buluşturuyor.


Festivalin caz müziği, uluslararası caz festivalleri, kültür ve sanat, çevresel sürdürülebilirlik, erişilebilirlik, gastronomi gibi pek çok farklı konuda uzman isimleri ağırladığı çevrimiçi panellerinin yanında ayrıca; bu yılki teması “Ototelik”ten yola çıkarak hazırlanan Akış Sohbetleri ve sanatçılar, sektör profesyonelleri, sanat dünyasından isimlerin pandemi sürecinde yaşadıkları deneyimlerini ve üretimlerini konuştukları video ve podcast serisi Nasılız? da yeni içerik ve konuklarıyla festivalin dijital kanallarında yayınlanmaya devam ediyor.



Bozcaada Müzesi gezisi

Yazar, gazeteci, akademisyen, televizyoncu Prof. Dr. Haluk Şahin’in katıldığı Herkes Kendi Adasını Yaratır programını ise, bölgenin efsanelerle dolu tarihini merak edenlere hitap ediyor. Bugüne dek Bozcaada'ya dair yedi kitap yazmış olan Şahin, İlyada Destanı’ndaki Bozcaada'yı, Troya Savaşı’nda adanın nasıl bir rol oynadığını ve bölgenin pek çok farklı kültüre ev sahipliği yapmış tarihini anlatıyor. 


Koleksiyoner M. Hakan Gürüney’in altı binden fazla belge ve objeden oluşan koleksiyonunun yanı sıra sürekli güncellenen içeriğiyle adeta adanın belleğine dönüşen, ve 2013 yılında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nden (UNESCO) ödül alan Bozcaada Müzesi gezisi de programın dikkat çekici yapımlarından bir diğerini oluşturuyor.


Festival albümü

Bozcaada Caz Festivali’nin Türkiye’nin usta caz müzisyenlerini bir araya getirdiği müzik albümü Bozcaada Caz Festivali 2020 “Keşif” ise 28 Ağustos tarihinde dijital platformlarda yayınlanıyor. Space Goats etiketiyle çıkacak albüm, geçmiş yıllarda festivalde sahne almış müzisyenlerin Bozcaada'dan ilham alarak hazırladıkları özgün bestelerini ilk kez dinleyenlerle buluşturuyor.

2017 yılından beri düzenlenen Bozcaada Caz Festivali’nin Kendine Has, Volkswagen ve Jack Lives Here’ın da katkılarıyla hazırlanan bu yılki programını festivalin Instagram, Spotify ve YouTube kanallarında ücretsiz olarak izleyebilirsiniz.










bottom of page