top of page

BIG'in spiral müzesi

Çağdaş yaşamdaki değişimler odağında, yeni kentsel ve mimari yaklaşım yolları araştıran Danimarkalı mimarlık firması BIG'in İsviçreli saat markası Audemars Piguet için spiral bir strüktür yaklaşımıyla tasarladığı Musée Atelier Audemars Piguet, 25 Haziran 2020 tarihinde açılıyor

Fotoğraf: Iwan Baan


İsviçre'nin saat endüstrisiyle bilinen Joux Vadisi'ndeki Le Brassus kasabasında yer alan müze, 1875 yılında kurulan tarihi Audemars Piguet atölyelerinin merkezinde konumlanıyor. Müzenin yanı sıra, arşiv ve atölye işlevlerini içeren spiral yapı, ziyaretçilerine markanın 145 yıllık saatçilik bilimine tanıklık edecekleri bir deneyim alanı sunuyor.

Konumlandığı çevreye entegre olacak şekilde, merkezi bir spiral geçit görevi de gören yapı, İsviçre mimarlık ofisi CCHE tarafından restore edilmiş tarihi atölyeleri birbirine bağlayarak, ziyaretçileri saat yönünde sunduğu sirkülasyona dahil ederken, yapının eğimli zemini de bu yönlendirmeyi takip ediyor.


Fotoğraflar: Iwan Baan

Sergi alanlarını Alman mimarlık stüdyosu Atelier Brückner'in tasarladığı, markanın koleksiyonundan 300 saatin sergilendiği ve her saatin zemine sabitlenmiş ince bir sütuna yerleştirilmiş metal bir kutuda sergilendiği müzenin merkezinde ise, 1899 yılında yapılan Universelle - Audemars Piguet'nin en karmaşık saati bulunuyor. Geri kalan astronomik saatler de bu merkezin etrafında güneş sistemindeki gezegenler gibi sıralanmış bir şekilde sunuluyor.

Kolon ve duvardan kurtarılarak, kavisli cam duvarların taşıyıcı olarak tasarlandığı müzede ayrıca, ziyaretçilerin saat ustalarını iş yerinde izleyebilecekleri iki atölye de yer alıyor. Grandes Complications isimli ilk atölyede tek bir saatin titizlikle birleştirilirken, Métiers d'Art isimli ikinci atölye, Haute Joaillerie koleksiyonları üzerinde çalışıyor.


Fotoğraf: Iwan Baan

BIG tarafından tasarlanan, merkeze doğru katlanarak yeni açıklıklar oluşturan spiral yeşil çatısıyla birlikte, İsviçre'nin bu yeni kent simgesi Musée Atelier Audemars Piguet, 25 Haziran 2020 tarihinde açılıyor.

bottom of page