top of page

Baksı Müzesi’nde iki yeni sergi


Baksı Müzesi, iki yeni sergiyi sanatseverlerle buluşturuyor. Sanatın ve doğanın birlikteliğine övgü niteliğindeki Kıraçta Heykel başlıklı ilk sergi, farklı kuşaklardan dokuz sanatçının açık havaya yerleşen yapıtlarını sunarken, ikinci sergi, geçtiğimiz yıl ilk kez verilen Anadolu Ödülleri’ne değer bulunan projeleri bir araya getiriyor


İbrahim Koç, Sivrisinek


Tohumları 20 yıl önce atılan ve 2010’da kapılarını ziyarete açan Baksı Müzesi, iki yeni sergiyi sanatseverlerle buluşturuyor. Kıraçta Heykel başlıklı karma sergi, izleyiciyi mekânsal sınırların dışına çıkarıp doğayla buluştururken, heykellerin rehberlik ettiği şiirsel bir yolculuk vadediyor. Baksı Müzesi’nin yer aldığı kıraç sırttan Çoruh nehrini seyreden bu sanat yapıtları, içine yerleştikleri coğrafyayla yeni anlamlar kazanırken, kadim uygarlıklara ev sahipliği yapmış bu mekâna da taze bir bakış getiriyor.



Sırasıyla: 1. Nermin Er, Nehri Dinle

2. Kemal Tufan, Denizaltı

3. Osman Dinç, Orada Bir Ev Var Uzakta

4. Hüsamettin Koçan, Herkes İçin Dünya

5. Yunus Tonkuş, Çift Yüzlü Dansçı


Baksı tepesinde ziyarete açılan açık hava sergisinde Erdal Duman, Günnur Özsoy, Hüsamettin Koçan, İbrahim Koç, Kemal Tufan, Mike Berg, Nermin Er, Osman Dinç ve Yunus Tonkuş’un yapıtları yer alırken, sergiye dair açıklamalarda bulunan Baksı Müzesi kurucusu Prof. Hüsamettin Koçan, içinde bulunduğumuz koşullar ne kadar zorlayıcı olsa da bunu bir insanlık deneyimi olarak kaydedip yeni yapıtlar üretmeye devam ettiklerinin altını çizerken, Baksı’nın 65 yıldır değişmeden kalmış kıraç tepesinin uzun yıllar bu heykellere ev sahipliği yapacağına dair temennisini dile getiriyor.


Kıraçta Heykel sergisinden bir fotoğraf


Baksı Kültür Sanat Vakfı tarafından Anadolu’nun ortak kimliğine katkıda bulunan üretimlere dikkat çekmek amacıyla hayata geçirilen Anadolu Ödülleri’nin kazananları ise Depo Müze’de gösterime sunuluyor. Ana sponsorluğunu Doğan Holding’in üstlendiği, Kurukahveci Mehmet Efendi’nin sponsor olarak katkıda bulunduğu ödül programı; “Müzecilik”, “Süreli Etkinlikler”, “Gösteri Sanatları”, “Arkeoloji” ve “Restorasyon” kategorilerinden oluşuyor. Türkiye’nin 35 ilinden 133 projenin başvurduğu yarışmada, altı proje Anadolu Ödülü’ne, iki proje de Alana Katkı Ödülü’ne değer bulundu. Baksı’nın 20. yıldönümü kapsamında düzenledikleri Anadolu Ödülleri’nin daha ilk yılında büyük ilgiyle karşılanmasının, projenin geleceğine dair kendilerini daha da motive ettiğini dile getiren Koçan, ödül programı hakkında da Anadolu’yu eski kültürel bereketine, enerjisine ve çeşitliliğine kavuşturmanın Baksı’nın en önemli odaklarından birini oluşturduğunu vurguluyor.


Sırasıyla: 1. "Restorasyon" dalında Anadolu Ödülü'nün sahibi, The Museum Hotel Antakya, 5. Mıntıka 4642 Numaralı Parsel Koruma Süreci / Hatay

2. "Gösteri Sanatları" dalında Anadolu Ödülü'nün sahibi, EBB Senfoni Orkestrası / Eskişehir

3. "Müzecilik" dalında Anadolu Ödülü'nün sahibi, OMM - Odunpazarı Modern Müze / Eskişehir

4. "Süreli Etkinlikler" dalında Anadolu Ödülü'nün sahibi, Çanakkale Bienali İnisiyatifi - CABININ / Çanakkale

5. "Arkeoloji" dalında Anadolu Ödülü'nün sahibi, Kayalıpınar Kazısı / Sivas


Yeni sergilerin yanı sıra Şakir Gökçebağ’ın heykel ve yerleştirmelerinden oluşan Aşina sergisi, Maske/Çağrışımlar adlı grup sergisi ve kalıcı koleksiyonda yer alan yapıtlar da Baksı Müzesi’nde sanatseverleri bekliyor. Bayburt’un Bayraktar (eski adıyla Baksı) köyünde yer alan müze, Pazartesi hariç her gün 10.00 - 19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.






All rights reserved. Unlimited Publications.

Meşrutiyet Caddesi No: 67 Kat: 1 Beyoğlu İstanbul Turkey

Follow us

  • Black Instagram Icon
bottom of page