top of page

Yuka


Yuşa Yalçıntaş'ın ikinci kişisel sergisi Yuka, 5 Ocak - 2 Mart 2019 tarihleri arasında Pi Artworks İstanbul'da açılıyor. Serginin ismini aldığı Yuka sözcüğünün sözlük anlamları, izleyiciye içerdiği şifreli dil ile ilgili ipuçları verip, serginin sınırlarını çiziyor

Yuşa Yalçıntaş, Yuka sergi görüntüsü, Pi Artworks, 2019

Sanatçının 2016 yılında Pi Artworks İstanbul'da gerçekleşen Causa Sui isimli ilk kişisel sergisindeki ezoterik ögeler, ritüel - oyun ilişkisi ve ikonografi, Yuka'da* bu kez günlük eylemler ile devam ediyor. Sanatçının bu sergide yer alan, özel bir amaç için bir araya getirilmiş unsurlar içeren komposizyonlarının oluşturduğu teatral kurgu, sergi mekanın mimari formuyla birleşerek mistik bir mekan oluşturuyor.

Kompozisyonlarında kullandığı aksonometik açılar ve bunun geliştirdiği teknik kuralların izin verdiği sınırlar dahilinde çizdiği figür, nesne ve diğer mekansal ögelerin üstüne bastığı 'zemin'i mercek altına alan bu sergide, her ne kadar ön plana çıkarılan günlük eylemler olsa da, eylemler esnasında bireylerin etkileşimde bulundukları nesneler ve mekan, tapınç nesneleri haline geliyor. Günlük yaşamdaki eylemlerin gelenek ile olan bağlantısı; hem insan davranışlarını şekillendiren öge, hem de bir paradoks olarak karşımıza çıkıyor.

Yuşa Yalçıntaş, Yuka sergi görüntüsü, Pi Artworks, 2019

Yuşa Yalçıntaş, Yuka sergi görüntüsü, Pi Artworks, 2019

*Yuka; 1. hafif, ince, 2. derin olmayan su, 3. ince açılmış hamurdan yapılan sac ekmeği, 4. Japonca' da evin zemini. ​

bottom of page