top of page

31. Ankara Uluslararası Film Festivali başlıyor


Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle ve Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından düzenlenen 31. Ankara Uluslararası Film Festivali, 3-11 Eylül tarihleri arasında Kızılay Büyülü Fener Sineması’nda gerçekleşiyor. Toplamda 56 filmin gösterileceği festivalin açılış töreni CerModern’de düzenlenecek


Solda: Éric Rohmer, Claire's Knee, 1970; Sağda: Federico Fellini, I Vitelloni, 1953


13 ülke ve 59 yönetmenden toplamda 56 filmin gösterileceği festival, pandemi koşullarına özel önlemlerin alınacağı salonlarda ve izleyicilerin kendilerini güvende hissedecekleri koşullar gözetilerek gerçekleşecek. 3 Eylül'de başlayacak olan festivalin, 10 Eylül’de yapılacak Kapanış ve Ödül Töreni’nde ise Ulusal Yarışmalar’ın kazananlarının belli olması planlanıyor.


Solda: Şerif Sezer; Sağda: Tamer Levent


31. Ankara Uluslararası Film Festivali’nin Onur Ödülleri bu yıl, Aziz Nesin Emek Ödülü oyuncu Şerif Sezer’e, Sanat Çınarı Ödülü oyuncu, yönetmen ve yazar Tamer Levent’e ve Kitle İletişim Ödülü de bağımsız film dağıtım ağı Başka Sinema’ya verilecek. Onur Ödülleri 3 Eylül’de festivalin Açılış Töreni’nde sahiplerini bulurken, festivalin ulusal yarışmaları uzun, belgesel ve kısa film dalında gerçekleşecek ve yarışacak tüm filmler, Ankara’da ilk kez ve sinema salonlarında seyirciyle buluşacak.



Ulusal Uzun Film Yarışması’nda bu yıl; Cihan Sağlam’ın Uzun Zaman Önce, Erkan Yazıcı’nın Uzak Ülke, Eylem Kaftan’ın Kovan, Faysal Soysal’ın Ceviz Ağacı, Leyla Yılmaz’ın Bilmemek, Maryna Er Gorbach ve Mehmet Bahadır Er’in Omar ve Biz, Mehmet Emin Yıldırım’ın Şair, Onur Ünlü’nün Topal Şükran'ın Maceraları ve Ümit Ünal’ın Aşk, Büyü vs. adlı filmleri yarışacak.


Başkanlığını yönetmen Yeşim Ustaoğlu’nun yapacağı ve kurgucu Aylin Zoi Tinel, oyuncu Berkay Ateş, oyuncu Tuğçe Altuğ ve sinema yazarı Uğur Vardan’dan oluşan Ulusal Uzun Film Yarışması Jürisi, 12 kategoride ödül dağıtacak. En İyi Film Ödülü’nü alan film 50 bin TL değerinde para ödülünün sahibi olurken, ilk filmlerin değerlendirildiği Mahmut Tali Öngören Özel Ödülü’nü kazanan filme de 10 bin TL verilecek.


11 filmin yarışacağı Ulusal Belgesel Film Yarışması’nda ise, Ali İhtiyar’ın Sessizliğin Gözyaşları, Ayşegül Selenga Taşkent’in Ovacık, Ayten Başer Yetimoğlu’nun İçimdeki Küller, Gökçin Dokumacı’nın Kuyudaki Taş, Hakan Aytekin’in Enstantane, Hasan Söylemez’in Tenere, Şirin Bahar Demirel’in Kadınlar Ülkesi, Onur Erkin’in Ege'nin Son Baharı, Turgay Kural’ın Ada’m, Yağmur Kartal’ın Oyuncakçı Saklı Yadigarlar ve Yasin Semiz’in Asfaltın Altında Dereler Var! adlı filmleri gösterilecek.


Akademisyen Nihan Gider Işıkman, yönetmen, senarist ve yapımcı Rena Lusin Bitmez ile yönetmen ve belgesel yapımcısı Zeynep Gülru Keçeciler oluşan Ulusal Belgesel Film Yarışması Jürisi, bir filme 20 bin TL değerinde En İyi Belgesel Film Ödülü’nü verecek.



Ulusal Kısa Film Yarışması’nda ise bu yıl; Anıl Kaya ve Özgür Önurme’nin birlikte yönettiği Akvaryum, Ayçıl Yeltan’ın Topanga, Büşra Bülbül’ün Çamaşırsuyu, Erinç Durlanık’ın Yasemin Adında Bir Salon Bitkisi, Murat Emir Eren’in Evde Yok, Mustafa Gürbüz’ün Meryem Ana, Nursel Doğan’ın Huşbe! (Sus!), Ragıp Türk’ün Tor, Ramazan Kılıç’ın Servis, Selman Deniz’in Veger (Dönüş), Yasemin Demirci’nin İklim Değişimi, Yavuz Akyıldız’ın Yağmur, Şnorkel ve Taze Fasulye, Yeşim Tonbaz Güler’in Münhasır ve Yılmaz Özdil’in Barê Giran (Ağır Yük) adlı filmleri yarışacak.


Akademisyen Andreas Treske, yapımcı Bulut Reyhanoğlu ve oyuncu Şenay Gürler’den oluşan Ulusal Kısa Film Yarışması Jürisi, bir filme 10 bin TL değerinde En İyi Kısa Film Ödülü’nü verecek.


Yerli ve genç sinemaya destek


Ankara Uluslararası Film Festivali’nin Türkiye sinemasının yeni yaratıcılarına ve yenilikçi projelerine destek olmak amacıyla üç yıl önce başlattığı Ulusal Uzun Proje Geliştirme Desteği Yarışması’nda ise on proje yarışacak. İlk ya da ikinci filmini çekecek sinemacılara maddi destek sağlayan yarışma, AB Türkiye Delegasyonu’nun desteğiyle yapılacak yarışmada bu yıl, Abdullah Harun İlhan’ın Seni Ben Unutmak İstemedim ki, Burçak Açık’ın Hava'nın Tohumu, Duygu Karanlık Ebeoğlu’nun Kafes, Merve Kuş Mataracı’nın KİM-LİK, Murat Uğurlu’nun Hak Edilmiş Bir Öpücük, Nuri Cihan Özdoğan’ın Maskeler, Umut Evirgen’in Annesinin Kuzusu, Ümran Safter’in Son Celse, Vuslat Saraçoğlu’nun Bildiğin Gibi Değil ve Zeynep Köprülü’nün Denizde adlı projeleri, yönetmen Ceylan Özgün Özçelik, yapımcı Suzan Güverte ile senarist ve sinema yazarı Uygar Şirin’den oluşan jüri tarafından değerlendirilecek ve bir filme 30 bin TL tutarında para desteği sağlanacak.


Fellini’nin ve Rohmer’in anısına


Festivalde dünyadan yeni ve klasik filmleri buluşturan Dünya Sineması’nın seçkileri de gösteriliyor. Dünya Sineması bölümünün Anısına seçkisi, doğumunun 100. yılında İtalyan yönetmen Federico Fellini ve Fransız yönetmen Éric Rohmer’i filmleriyle anıyor.


Solda: Federico Fellini; Sağda: Éric Rohmer


Federico Fellini’nin senaryosunu Ennio Flaiano ve Tullio Pinelli ile birlikte yazdığı 1953 yapımı komedisi I Vitelloni / Aylaklar, En İyi Özgün Senaryo dalında Oscar’a aday olmuş, Venedik Film Festivali’nde de Gümüş Aslan Ödülü’nü kazanmıştı. 50'li yılların İtalya'sındaki kasvetli sahil kasabalarında yazın gelişini bekleyen ve çalışmayı adeta tabu sayarak günlerini aylaklık ederek geçiren Fausto, Leopoldo, Alberto, Riccardo ve Moraldo adlı beş gencin öyküsünü anlatan film, hikâye anlatıcılığı konusunda Fellini'nin erken dönem dehasının kanıtı sayılıyor.


Éric Rohmer’in ahlâk hikayeleri serisinin beşinci filmi olan Claire's Knee / Claire’in Dizi ise, 30’larındaki Jerome’un evlilik hazırlıkları öncesi bir göl kenarında geçirdiği tatili sırasında tanıştığı Claire adlı genç kadına duyduğu tutkudan yola çıkıyor. Rohmer sinemasından aşina olduğumuz basit olay kurgusuyla ilerleyen ve Jerome’un bastırılmış arzusunu felsefi alt metinlerle yoruma açan film, gösterime girdiği 1970 yılında “Jane Austen'ın sinemadaki karşılığı” sözleriyle karşılanmıştı. Yabancı Dilde En İyi Film dalında Altın Küre’ye aday olan, San Sebastian Film Festivali’nde de Altın İstiridye Ödülü’nü kazanan Claire’in Dizi, efsanevi sinema yazarının söylediği gibi; “Hâlâ iyi romanlar okuyan, iyi filmlere önem veren ve bazen de, düşünen insanlar için bir film”.



Dünya Sineması bölümünün bir diğer seçkisi ise, Vişegrad Dörtlüsü (V4) ülkeleri Çekya, Macaristan, Polonya ve Slovakya’dan komedi klasiklerini bir araya getiren Vişegrad Gülümsüyor olacak. Çek Cumhuriyeti Büyükelçiliği, Macaristan Büyükelçiliği, Polonya Büyükelçiliği ve Slovakya Büyükelçiliği’nin destekleriyle gerçekleşecek bu bölümde, usta Çekyalı yönetmen Jirí Menzel’in Bohumil Hrabal’ın hikâyesinden uyarladığı The Snowdrop Festival / Kardelen Festivali; Slovak yönetmen Frigyes Ban ve Çekyalı yönetmen Vladislav Pavlovic’in birlikte yönettiği 1958 yapımı St Peter's Umbrella / Aziz Peter’in Şemsiyesi; Polonyalı yönetmen Andrzej Munk’un ikinci filmi de olan ve adını Beethoven’ın 3. senfonisinden alan Eroica ve Macar sinemacı Zoltán Fábri’nin en meşhur filmlerinden Profesör Hannibal adlı filmleri sinema perdesinde seyirciyle buluşacak.


Haziran ayında düzenlenmesi planlanan ve küresel salgın nedeniyle ertelenen 31. Ankara Uluslararası Film Festivali, izleyicilerin kendilerini güvende hissedecekleri koşullarda ve Covid-19 tedbirlerinin alınacağı salonlarda yapılacak. Festival, seyircisine güvenli izleme alanları ve deneyimi yaratabilmek için uzmanlar eşliğinde çalışıyor.

  • Festivalin pandemi önlemleri sonucu belirlediği gösterim koşulları ise şöyle olacak:

  • Filmlerin gösterileceği Kızılay Büyülü Fener Sineması, müstakil bir bina ve havalandırma sistemi, dışardan temiz hava dolaşımı sağlıyor.

  • Binanın giriş ve çıkış için ayrı kapıları var.

  • Temassız ateş ölçer ile ateşleri ölçülerek binaya alınacak seyirciler için girişte temassız el hijyeni ve maske sağlanacak.

  • Filmlerin gösterileceği üç salon, doğrudan dışarıya açılan kapılarıyla temiz hava dolaşımına sahip.

  • T.C. Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği %60 kapasite festivalde %50'ye indirildi.

  • Seyircilerin oturacağı koltuklarda tek kullanımlık bariyer örtüler kullanılacak.

  • Filmlerde ara verilmeyecek ve seans aralarında salonlar 1 saat ek havalandırma ve dezenfeksiyona tabi tutulacak.


3-11 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek olan festivalin detaylarına filmfestankara.org.tr, biletlerle ilgili detaylı bilgiye ise biletinial.com adresleri üzerinden ulaşabilirsiniz.

bottom of page