top of page

Ürpertici şeyler


Genç sanatçı Elif Biradlı'nın varoluş meselesine ürpertici dokunuşlarda bulunduğu ilk kişisel sergisi Bu Aptalca Versus Art Project'te. Doğum ve ölüm arasındaki yolculuğu temel alan sergi sanatçının ironik dili, renk kullanımı ve karamsar bakışıyla ilgi çekiyor.

Elif Biradlı, Hello, 2016, Yerleştirme, 170 x 140 x 140 cm

Yıldız Teknik Üniversitesi fotoğraf bölümünden mezun olan Elif Biradlı sergisinde fotoğraf, video, yerleştirme gibi farklı medyumları bir araya getiriyor. Biradlı'nın dört ay gibi kısa bir süre içinde ürettiği işlerden oluşan sergi birbiri içine geçen farklı serilerden oluşuyor. Serileri birleştiren temel bağ ise doğum ve ölüm arasındaki yolculuk.

Elif Biradlı'nın işlerini ilk kez 2016 Mamut'unda ve sonrasında Contemporary İstanbul'da görmüştüm, ancak dudak büküp geçmiştim. Çünkü fuar standının en önünde yer alan fotoğrafları ilk bakışta standart fuar "müşterisini" tavlamak için konulmuş gibi duruyordu. Yanılmışım. Sanatçının Versus Art Project'te yer alan ilk kişisel sergisi Bu Aptalca, Biradlı'nın işlerinin daha fazlasını içerdiğini görmek için iyi bir fırsat.

Elif Biradlı, ‘Funny Hunt’ 2016 Yarı Mat Fine Art Baskı, 138 x 92 cm

Biradlı'nın özellikle fotoğraflarında kullandığı parlak renkler izleyiciyi hemen işin karşısına çekiyor. Ki kendisi de ziyaretçiyi renklerle tavlamaya çalıştığını söylüyor: "İzleyici ilk başta renkler güzelmiş diye yaklaşıyor, sonradan depresif yönlerini görüyor. İzleyiciyi renkle kandırıp işin derinine girmesini istiyorum." Aynı şekilde ironik kompozisyonlar da Instagram'a atma hevesini körüklüyor. Ancak çok değil, bir iki kat derindeyse ürpertici şeyler var. What is a Baby? serisinde Alienvari bir ürperticilik, Romantic Moments serisinde gündelik hayatın tedirginlikleri, Adult Pacifier'de büyümeye dair bir tedirginlik.

Elif Biradlı, ‘What is a baby? II’ 2016 Diasec Baskı, 73 x 110 cm

Elif Biradlı, ‘What is a baby? II’ 2016 Diasec Baskı, 73 x 110 cm

Elif Biradlı, Romantic Moments serisi

Bu tedirginlikler ilk başta tarif edilemiyor, en azından ben edemedim. Görüntülerin absürtlüğünün yarattığı bir tedirginlik mi? Bilemiyoruz. Ancak galeriye sırtını yaslayan Paintings serisinde mesele biraz daha kendini ele verir halde. Pastel renklerle süslenmiş tuhaf figürlerin olduğu bu seri varoluşa dair bir tedirginliğe işaret ediyor. "Varoluşun bana tamamen aptalca geldiğine dair bir şeyler var bunlarda," diyor Biradlı. Sergiye adını veren Bu Aptalca önermesi resim serisinde hakkını veriyor.

Elif Biradlı, Paintings serisi

Elif Biradlı, ‘Adult Pacifier’ 2016 Heykel, Polyester Kaplama, 140 x 85 x 58 cm

What is a Baby? doğum sürecini gösteren bir fotoğraf serisi. Diasec baskı üzerine yapılan fotoğraflar o kadar plastik ve çiğ ki neredeyse modellik yapan insanların bile canlı olmadığını düşünüyorsunuz. (Yoksa öyle mi?) Fotoğraf serisine mekan oluşturan yer bir hamam. Arka plandaki mermerin soğukluğuyla kostümlerin renkleri, hatta oyuncağımsı bilgisayar ve tuhaf objeler birleşince korkutucu bir doğum sahnesi oluşturuyor. Hatta annenin karnından fırlayan yaratık bu tablonun yanında şirin bile kalıyor.

Elif Biradlı, ‘Good Luck!’ 2016 Enstelasyon, 15 x 85 x 5 cm |145 x 42 x 42 cm

Ancak bir yandan da bütün bu sergi bir şaka ya da oyun gibi. "Şu devirde kimse işlerinde şaka yapmıyor, işleri üzerinden şaka yapan çok az kişi var," diyor Biradlı. Ziyaretçiyi Good Luck! diyerek karşılayan şeker makinesi oyuna davet edip kandırıyor. Bu soğuk şakanın yarattığı his serginin tamamını gezerken tatlı tatlı rahatsız ediyor. Sergiye cebinizde 1 TL'lik bozuklukla gitmeyi unutmayın.

bottom of page