top of page

Yeni Metin Festivali 9 tamamen çevrimiçi

YouTube prömiyerleri, Zoom canlı ve kayıt oyunları, çevrimiçi söyleşiler, oyun okumaları, atölyeler, sosyal medya projeleri ve paneller ile dolu Yeni Metin Festivali 9, 15 – 24 Aralık arasında gerçekleşiyor


Gece Vardiyası



2006 yılından bu yana yeni oyun yazarları keşfetmeyi ve çağdaş oyun yazımına alan açmayı hedefleyen Yeni Metin Projesi bu sene dokuzuncu kez seyirciyle buluşacak. GalataPerform’un oyun yazarlığı alanında gerçekleştirdiği ve alanında tek olan festival bu sene de her zaman olduğu gibi yeni yazarlara, yönetmenlere alan açmaya devam ediyor.


2020 senesine salgınla birlikte damgasını vuran bir tema olarak “gelecek”, Mart 2020’de çevrimiçi olarak devam eden Yeni Metin Atölyelerinin tüm sınıflarında işlendi. Yeni Metin atölyelerinde bu yıl Gelecek teması altında yazılan oyunlar, 15 - 24 Aralık 2020 tarihleri arasında seyirciyle buluşacak. Yedi yeni oyun yazarının oyunlarının okumasının yanı sıra paneller, söyleşiler, atölyeler ve projeler düzenlenecek.


Festivalin yabancı yazarları arasında bu sene, Cervantes Enstitüsü desteğiyle İspanya’dan Alberto Conejero ve Norveç Büyükelçiliği desteğiyle Norveç’ten Demian Vitanza yer alıyor. Her iki yazarın da oyunları iki büyük şaire saygı duruşu niteliğinde. Alberto Conejero’nun Kara Taş adlı oyunu İspanyol edebiyatının büyük şairi ve oyun yazarı Federico Garcia Lorca’nın hayatı üzerine, Demian Vitanza’nın Londinium adlı oyunu ise T. S. Elliot’ınÇorak Ülke şiirinden esinlenerek yazılmış.

İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 24. İstanbul Tiyatro Festivali işbirliğiyle çevrimiçi olarak düzenlenecek Türkiye Tiyatrosu’nda Kadın Yazarlar Paneli, Osmanlı Döneminden Cumhuriyet Dönemine ve günümüze kadın oyun yazarlarının Türkiye Tiyatrosu’nda bıraktıkları izlerin, eserleri bağlamında araştırılmasını konu alıyor. Osmanlı'da erkeğin egemenliğine dayanan toplumsal yapının modernleşme ile birlikte dönüşmeye başlayıp eşitliği esas alan bir yapıya yaklaşması, kadın oyun yazarlarının daha görünür hâle gelmesi, bu görünürlüğün ortaya çıkması için yapılan kadın çalışmaları ve kadın oyun yazarlarının dönüşüme tanık oldukları bu dönemlerden günümüze dek oyunlarında hangi konuları ele aldıkları incelenecek. Dr. Ferdi Çetin’in moderatörlüğü ve açılış konuşmasıyla gerçekleşecek panelde alanlarında uzman akademisyenler konuşmacı olarak yer alacaklar. Sabancı Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Araştırmaları Mükemmeliyet Merkezi (SU Gender) Direktörü Prof. Dr. Hülya Adak, Yeditepe Üniversitesi Tiyatro Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Fakiye Özsoysal ve Dokuz Eylül Üniversitesi Sahne Sanatları Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Özlem Belkıs.

Yeni Metin Atölyeleri kapsamında Halil Yağız Şanal’ın yazdığı Bir Yaz Gecesi Çöküşü oyunu Senenin Oyunu seçildi. Oyun, İKSV işbirliğiyle Yeni Metin Festivali 9’un açılış oyunu olacak. Oyun okumasının ardından bu ödüle layık görülen oyun yazarı Halil Yağız Şanal’a ödülü takdim edilecek.


Festival kapsamında bir canlı zoom oyunu ve kayıt zoom oyununun yanı sıra sosyal medya araçlarının da kullanıldığı deneysel projeler var. Ayrıca Yeni Metin katılımcılarının karantina esnasında evlerinde çektikleri kısa videolar da programa dahil oldu.


Festival Programı*


* Tüm festivalin biletleri yeniperform.com adlı sitemizden elde edilebilir.

* Söyleşiler, oyun okumalarının hemen ardından yazar ve yönetmenle canlı olarak çevrimiçi yapılacaktır.

 

15 Aralık

Oyun Okuması ve Söyleşi // Bir Yaz Gecesi Çöküşü*


Yer: yeniperform.com

Saat: 20.00

Yazan: Halil Yağız Şanal

Yöneten: Mert Öner

Oyuncular: Esra Bezen Bilgin, Şakir Güler, Ayşe Lebriz, Şirin Kılavuz Sevinç, Ali Yoğurtçuoğlu

Askerlik, cinsellik, ve erk üzerinden günümüz erkeğinin distopik varoluşunu kadınların hikâyeleri üzerinden anlatan oyun, gerçekleşemeyen bir aşk hikâyesi ve kendi dürtüleriyle yüzleşmek zorunda kalan bir adamı anlatıyor.

Bilet: 20 TL

 

16 Aralık

Oyun Okuması ve Söyleşi // Beyaz Kanatlar*


Yer: zoom.us

Saat: 20.00

Yazan: Burak Alıcı

Yöneten: Özgün Çoban

Konsept Yaratımı ve Tasarımı: Özgün Çoban, Koray Doğan

Uygulayıcı ve Yürütücü Yapımcı: Koray Doğan

Teknik Danışman: Ayşe Ayter

Işık Tasarımı: Şenay Çelebi Şen

Video Çekim ve Dijital Tasarım: Ahmet Ünlüeser

Zoom Teknik Uygulama: Umut Rışvanlı

Oyuncular: Berfu Aydoğan, Ayşe Lebriz Berkem, Bahadır Buyruk, Sezgi Deniz, Reha Özcan


Babasının ölümünden sonra eve kapanan Bulut, hikâye anlatıcısı Rüya ile tanışır. Rüya çevrimiçi anlattığı hikâyeleriyle, Bulut’u kendi geçmişine açılacak bir dünyanın içine çeker. Bulut kendi zamanından geçmişe bakarak hatıralarıyla ve babasının geleceğine bıraktığı izlerle yüzleşecek, evden dışarı çıkmaya cesaret edeceği ilk adımı Rüya’ya olan sevgisinde arayacaktır. Bir toplumun zamanla biriken hikâyesi ve insanlar yitip gittikten sonra arkada bırakılanlar, nesiller boyunca geleceğe nasıl taşınır? Hangi izlerdir üzerimizde taşıdığımız, bildiğimiz ve bilmediğimiz? Kanatlar taktından sonra mı özgürlüğe uçarız, yoksa özgürleşince mi beyaz kanatlar belirir omuzlarımızda? “Beyaz Kanatlar” bize hiç yabancı olmayan bir baba ve oğlun, her şeye rağmen anlatılmaya devam edecek ortak hikâyelerimizin, çevrimiçi aşkların ve masalların hikâyesi...

Bilet: 20 TL


 

18 Aralık

Çevrimiçi Oyun Yazarlığı Atölyesi


Yürütücü: Yeşim Özsoy, Ozan Ömer Akgül, Ferdi Çetin

Yer: zoom.us

Saat: 13.00

Yeni Metin Festivali 9 kapsamında İspanya’dan, Norveç’ten ve Türkiye’den eğitmenlerin katılımıyla 3 günlük bir atölye düzenleniyor. 18 – 19 – 20 Aralık tarihlerinde gerçekleşecek atölyenin ilk modülünde GalataPerform’un genel sanat yönetmeni yazar, yönetmen ve oyuncu Yeşim Özsoy, GalataPerform’un eğitmenlerinden yazar ve dramaturg Ozan Ömer Akgül ve GalataPerform’un proje direktörü, yazar ve dramaturg Ferdi Çetin eğitim verecek.

Üç günlük atölyenin her birine günlük olarak katılım mümkündür.

*Ücret Bilgisi ve Katılım için: galataperform@gmail.com


 

18 Aralık

Oyun Okuması ve Söyleşi // Zeytin Ağacı*


Yer: yeniperform.com

Saat: 20.00

Yazan: Emel Sezer

Yöneten: Sanem Öğe

Görüntü Tasarımı ve Yönetimi: Deniz Ceyhan

Oyuncular: Beril Kayar

Seslendirme Oyuncuları: Sezin Bozacı, Yaman Ceri, Aylin Çalap, Deniz Erzaim, Burçak Karaboğa Güney, Sedat Kalkavan

Zeytin Ağacı, Milas’ın Kıyıkışlacık köyünde yaşayan 16 yaşındaki Nursen’in kadınlık, kadın kimliği, insanların kadına olan bakış açısı ile ilgili olan hikayesini anlatır. Küçük yaşta başlık parası karşılığında satılan ve satıldığı adama aşık olan, küçük de olsa geleceğe umutla bakan bir kadının hikayesidir. Nursen bu hikayeyi yaşarken yakın zamanda hayatını kaybeden Pınar Gültekin ile sahilde yolları kesişir. Aralarında kısa da olsa dostluk, samimiyet gelişir. Hikayeleri, yaşadıkları şehirleri, eğitimleri farklı olsa da sonunda aynı kaderi paylaşan iki kadının hikayesine şahit oluruz.

Bilet: 20 TL


 

19 Aralık

Çevrimiçi Oyun Yazarlığı Atölyesi


Yürütücü: Alberto Conejero

Yer: zoom.us

Saat: 13.00

Yeni Metin Festivali 9 kapsamında düzenlenen atölyenin 2. modülünde İspanya’dan oyun yazarı ve 38. Otono Festivali’nin direktörü Alberto Conejero, eğitim veriyor.

*Ücret Bilgisi ve Katılım için: galataperform@gmail.com


 

19 Aralık

Oyun Okuması ve Söyleşi // Kara Taş*


Yer: yeniperform.com

Saat: 18.00

Yazan: Alberto Conejero

Çeviren: Seniz Çoşkun Adıgüzel

Yöneten: Mark Levitas

Asistan: Alper Haliloğlu

Ses Tasarımı: Ömer Sarıgedik

Oyuncular: Onay Kaya, Erdem Kaynarca

Askeri hastanede yaralı bir adam genç bir askerin gözetimi altındadır. Mahkum kimliğini Rafael Rodriguez Rapun olarak açıklar, Federico Garcia Lorca’nın öğrencilerden oluşan tiyatro ekibi La Barraca’nın eski bir üyesi. Şafakta kurşuna dizilerek infaz edileceğini anlayan Rafael, Lorca ile olan ilişkisini itiraf eder ve onu tutsak eden kişiye, ona hayatı boyunca taşıyacağı ağır bir sorumluluğun yükünü verir.


*Etkinlik Ücretsizdir.


 

19 Aralık

Oyun Okuması ve Söyleşi // İçindekiler*


Yer: yeniperform.com

Saat: 21.00

Yazan: Itır Karabulut

Yöneten: Serkan Salihoğlu

Oyuncular: Ezgi Bakışkan, Orçun Soytürk, Can Şıkyıldız

Bir Arzu ve bir Metin.

Dışarıdan gelenler, içlerinden geçenler...

Tekrar zannettiklerimiz, zamanla fark ettiklerimiz, arzularımız, kararlarımız ve seçtiklerimiz üzerine git gelli bir oyun.

Bilet: 20 TL


 

20 Aralık

Çevrimiçi Atölye


Yürütücü: Demian Vitanza

Yer: zoom.us

Saat: 15.30

Yeni Metin Festivali 9 kapsamında düzenlenen atölyenin 3. modülünde Norveç’ten İbsen ödüllü oyun yazarı Demian Vitanza eğitim veriyor.

*Ücret Bilgisi ve Katılım için: galataperform@gmail.com


 

20 Aralık

Oyun Okuması ve Söyleşi // Gece Vardiyası*


Yer: yeniperform.com

Saat: 18.30

Yazan: Marco Demian Vitanza

Çeviren: Ferdi Çetin

Yöneten: Ayşe Draz

Dramaturji: Melike Saba Akım

Asistan: Elif Ege Taneri

Oyuncular: Kayhan Açıkgöz, Kerem Arslanoğlu, Hakan Emre Ünal


Gece Vardiyası, üç kısa oyundan oluşan Londinium isimli oyunun bir parçası. Bu üç oyun, her birinin merkezinde yer alan felaketlerle birbirine bağlanıyor. Karakterler yaşadıkları kayıplarla hayatlarına devam etmeye çabalarken bir yandan da zihinlerinin labirentlerinden kaçmaya çalışıyorlar. Gece Vardiyası’nda yaşanan felaket ise intiharla gelen kayıp. Üç genç adam Thames Nehri’nin üzerindeki köprülerden atlayarak intihar etmek isteyenleri kurtarmak üzere yakınlarda bir ofiste uzun saatler bekleyerek vakit geçiriyorlar. Onları ortaklaştıran bir kaybın etrafında birleşen karakterler sonunda neredeyse tek bir kişiye dönüşüyorlar. Kayıp, yas ve hüznün izlerini taşıyan Londinium, İngiliz şair T.S. Eliot’ın Çorak Ülke isimli şiirine bir saygı duruşu niteliğinde.

*Etkinlik Ücretsizdir.


 

21 Aralık

Proje // Karantina Günlükleri


Yer: yeniperform.com

Saat: 20.00

İleri Yazarlık ve Yönetmenlik katılımcılarının Mart 2020'de başlayan karantina sürecinde çektikleri kısa video günlükleri.

Bilet: 20 TL


 

22 Aralık

Oyun Okuması ve Söyleşi // Miras


Yer: yeniperform.com

Saat: 20.00

Yazan: Barış Can Ceyhan

Yöneten: Pelin Tatlıcı

Yardımcı Yönetmen: Burak Yıldırım

Müzik Tasarımı: Yann McDowell

Oyuncular: Ali Bahadır Bahar, Barış Can Ceyhan, Akant Çetin, Oğuz Öztekin, Doğuş Can Uzun, Tuğçe Şahin, Emre Yetim

Ailelerinden miras kalan evin yemek salonunda, geçmişin, bugünün ve geleceğin birbiriyle hesaplaştığı bu akşamda, farklı nesillerden üç erkek bir araya gelir; dede, baba ve torun. Birbirlerinden farklı zamanlarda, bambaşka dünyalarda yaşamış bu üç adamdan her birinin, geçmişten miras kalan yazgısını değiştirmek için yapması gereken tek şey ise diğer ikisini ikna etmektir.

Bilet: 20 TL

 

23 Aralık

Oyun Okuması ve Söyleşi // Büyülü Kuş


Yer: yeniperform.com

Saat: 20.00

Yazan: Buse Meray

Yöneten: Gülce Uğurlu

Yönetmen Yardımcısı: Bade Gizem Deniz

Oyuncular: Ayda Akkaya

Büyülü Kuş, doğayla özdeşleşmiş bir kadının, bir ailenin üç kuşaktan erkekleriyle yaşadığı mücadeleyi anlatan bir oyundur. Büyülü Kuş, büyüsünü yitiren, sömürülen ve yıkımın eşiğine getirilen bir köye, bir dünyaya ve bir çağa yakılan ağıttır. Büyülü Kuş, bir kuşun düşsel yolculuğunu anlatan hüzünlü bir masaldır.


‘’Göçebe ruhlu ihtiyar bir kadınım ben! Hiç bilmediğiniz o uzak ülkeden buraya sürgün edildim. Çeşitli dünyalara tanıklık ettim. Ben ihtiyar bir kadınım, bir peri, bir çocuğum. Büyülü bir kuşum!’’

Bilet: 20 TL


 

24 Aralık

Oyun Okuması ve Söyleşi // Dolap


Yer: yeniperform.com

Saat: 20.00

Yazan: Orçun Ertaman

Yöneten: Kayhan Berkin

Asistan: Cansu Kurgun

Oyuncular: Ece Dizdar, Pınar Göktaş, Mehmet Yılmaz Yeni bir gelecek geçmişi unutarak mümkün olabilir mi? Ya da zamanın döngüsü içinde bize buna izin verebilir mi? Gelecek henüz gelmemiş olandır. Kendini sokan akrep gibidir. Geldiği an geçmişe hapsolmaya mahkumdur. Bu döngü içinde kendi hayatlarına yeni bir başlangıç yapmak isteyen üç insan var karşımızda, geçmiş sırlarından, mekanlarından kurtulup yeni geleceklerini yaşamak isteyen. Fakat gelecek yaşanabilen bir şey olmayabilir. Zaman döngü halinde ve bekleyiş döngüyü tamamlıyor. Geçmişi unutup, kurmak istediğimiz yeni gelecek de yeni bir döngü için bizi bekliyor.

Bilet: 20 TL


YMYT Viral Performans & Dijital Kukla Oyun Projeleri

‘Dijital/çevrimiçi tiyatro’ terimlerinin tartışıldığı bu dönemde, değişen seyir alanına ve yeni metin kavramlarına, Yeni Metin Atölye katılımcılarıyla beraber bugünden bakarak oluşturulan projeler deneysel nitelikte sosyal medyanın imkanlarıyla geliştirildi. GalataPerform Genel Sanat Yönetmeni Yeşim Özsoy’un terminoloji olarak geliştirdiği “viral performans” ve “dijital kukla” konseptlerinden yola çıkarak, yazar ve yönetmenler 3 farklı proje geliştirdiler.


Dijital Kukla Oyunu

Proje Lideri: Burak Alıcı

Proje Ekibi: Ali Bahadır Bahar, Gökçe Tosun, Merve İbiş, Şebnem Usanmaz, Tolga Kılık

Hakkında: Pirandello’nun “Altı Şahıs Yazarını Arıyor” oyunundan hareketle oluşturulan oyun, kuklaların ve onları var eden kişilerin gerçeklik ve yanılsama ikilemini temel alıyor. Dijital kuklaların Instagram paylaşımlarıyla deneyimlenecek oyun, takipçilere interaktif bir alan açtığı gibi, seyirci-takipçi, kukla-karakter, gerçek-hayal terimlerini de tartışarak eğlenceli bir seyir deneyimi sunmayı amaçlıyor.


Djtlplak Projesi

Proje Ekibi: Burak Safa Çalış, Orçun Ertaman

Hakkında: Uzayın derinliklerinde başka bir yaşam bulma ihtimali doğrultusunda Voyager uydusu ile yollanan altın plak fikrinden ilham alınmıştır. Djtlplak Projesi, Twitter’da dijital dili kullanan, etkileşimli ve bu çevrimiçi alanda yayılan, geleceğe gönderilen/iletilen, bitmeyen, çevrimiçi ortamda oyun yazma performansıdır.



 


Yeni Metin Festivali 9

Genel Sanat Yönetmeni: Yeşim Özsoy

Dramaturg ve Atölye Direktörü: Ferdi Çetin

Eğitmen ve İçerik Sorumlusu: Ozan Ömer Akgül

Festival Teknik Koordinatörü: Ayşe Ayter

GalataPerform Yönetici Asistanı: Senem Birlik

Prodüksiyon Amiri: Umut Rışvanlı

Yönetmen: Özgürcan Uzunyaşa

Görüntü Yönetmeni: Ahmed Hamdi Eren Kurgu: Anıl Okçu Kamera Asistanı: Emre öksüz

Festival Ekip Koordinasyonu: Senem Birlik, Umut Rışvanlı

Arşiv ve Belgeleme: Batur Belirdi

Halkla İlişkiler: Harun Karaburç

Afiş Tasarımı: Beyit İrem Kılık

İngilizce Çeviri: Ayşe Devecioğlu

Teknik Ekip: Uğur Aksu, Umut Rışvanlı, Şenay Çelebi Şen

Festival Çözüm Ortakları: Kadıköy Boa Sahne, Kendisi Bir Mekan, K! Kültüral Performing Arts

bottom of page