top of page

Yapı Kataloğu Mimarlık Ödülleri 2020 için başvurular devam ediyor


Yapı Kataloğu Mimarlık Ödülleri yarışması bu yıl “taşınabilir yaşam birimi” teması odağında Altın Çekül Uluslararası Yapı Kataloğu Ödülleri programına paralel olarak gerçekleşiyor. Mimarların ve iç mimarların katılımına açık olarak düzenlenecek bu çok yönlü fikir yarışması için son başvuru tarihi 15 Ekim 2020


Lucy Orta, Refuge Wear Intervention, 1998, London’s East End, Fotoğraf: John Akehurst, © Lucy + Jorge Orta, Studio Orta


2017 yılına kadar Yapı-Endüstri Merkezi bünyesinde gerçekleştirilen ve yapı sektörünün prestij ödülleri olarak anılan Türkiye’nin yapı malzemesi alanındaki ilk ürün ödül programı Altın Çekül, 2020 yılı itibariyle Yapı Kataloğu çatısı altında 26. kez Altın Çekül Uluslararası Yapı Kataloğu Ödülleri ismiyle düzenleniyor. Yapı sektörünün ihtiyaç duyduğu canlanma ve tüm aktörleriyle bir buluşma platformu oluşturmayı hedefleyen Altın Çekül Uluslararası Yapı Kataloğu Ödülleri programına paralel olarak gerçekleşecek olan Yapı Kataloğu Mimarlık Ödülleri ise yarışma sonrasında elde edilecek tasarımın/projenin kamuya mal olmasını, yaratıcı bir fikrin hayata geçerek sadece zihinleri değil gündelik ve sosyal hayatımızı da besleyen ve zenginleştiren bir kazanıma dönüşmesini hedefliyor.


Uzun yıllardır gündemde olan “taşınabilirlik/mobilite” kavramının, günümüzde gerçekleşmesi beklenen doğal afetlerin, acil durum planı yapılması gereken durumların, özellikle 2020 senesinde yaşanan Covid-19 salgınının da etkisiyle, bundan sonra yaşam birimlerinin tasarım sürecinde daha da fazla söz hakkına sahip olacağı öngörüsüyle yarışma kapsamında, katılımcılardan günümüzün önem taşıyan sorunsallarıyla bir araya gelerek “taşınabilir yaşam birimi” teması odağında tasarımlar geliştirmeleri ve mimarlık mesleğinin (afet ve acil durumlarda kullanılabilecek) yaşam birimlerinin taşınabilir olma özelliğine odaklanmaları ve bu birimlerin yakın çevresiyle nasıl var olacağına dair çözümler bulmaları bekleniyor.


Tasarlanacak projelerin herhangi bir yerde/mekânda tasarlanabildiği, kurgusal yaklaşım, taşıyıcı sistem, malzeme kullanım kararlarının tamamen katılımcılara ait olduğu yarışma sonrasında, mimarlar ve yapı malzemesi firmalarının malzemelerinin birleştiği bir maket/proje yerleştirme sergisi veya bir çalıştay yapılması planlanıyor. Düzenlenmeye başlandığı yıldan en son yapıldığı yıla kadar Altın Çekül Malzeme Yarışması’nda ödül alan yapı malzemelerinin, Mimarlık Ödülleri’ne katılan projelerde kullanılması teşvik ediliyor.


Jürisinde Yeditepe Üni. Mimarlık Bölümü Başkanı Doç. Dr. Ece Ceylan Baba’nın, İstanbul Serbest Mimarlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Dalokay Bozer’in, Mimar ve AURA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Kurtul Erkmen’in, Mimar Ayşe Hasol Erktin’in, Sektör Uzmanı ve Mimar Gülçin İpek’in ve Mimar Dr. Mehmet Murat Uluğ’un yer aldığı Yapı Kataloğu Mimarlık Ödülleri yarışması için ayrıca 26 Ağustos Çarşamba günü saat 14:00’te katılımcıların jüriyle interaktif çevrimiçi bir toplantı düzenlenmesi planlanıyor. Katılımcılara genel bilginin sağlanacağı bu çevrimiçi etkinlikte yer almak için yapikatalogu.com web sitesinde yer alan kayıt formunu doldurmak gerekiyor.


Başvuruların 15 Ekim’e kadar devam ettiği Yapı Kataloğu Mimarlık Ödülleri yarışma şartnamesine ve katılım koşullarına altincekul.com adresi üzerinden ulaşabilirsiniz.


All rights reserved. Unlimited Publications.

Meşrutiyet Caddesi No: 67 Kat: 1 Beyoğlu İstanbul Turkey

Follow us

  • Black Instagram Icon
bottom of page