top of page

Transmitter

Richard Serra'nın atmosferik korozyona dayanıklı çelikten tasarladığı, 4 metre yüksekliğinde, 17,7 metre genişliğinde ve 18,2 metre uzunluğundaki Transmitter eseri Gagosian Le Bourget'nin devasa ana sergi alanında izleyiciyle buluşuyor


Yazı: Zeynep Gülçur

Richard Serra, Guggenheim Bilbao, 2005


Çağımızın önde gelen sanatçılarından biri olan Richard Serra, izleyici, alan ve eser arasındaki etkileşimi vurgulayan yenilikçi çalışmalarıyla sanat dünyasında 60 istikrarlı uluslararası başarıyı kutladı.


1960'ların başında, Serra ve kendi kuşağının minimalist sanatçıları geleneksel olmayan, endüstriyel malzemelere yöneldiler ve sanatlarının fiziksel özelliklerini vurgulamaya başladılar. Yıllar geçtikçe, Serra heykele olan uzamsal ve zamansal yaklaşımını genişletti ve belirli bir mimari, kentsel veya peyzaj ortamıyla bağlantılı birçok alana özgü eserler yaratarak büyük ölçekli çalışmalara odaklandı.


Richard Serra, Te Tuhirangi Contour, 1999-2001


Amerikalı sanatçı, kariyerinin çoğunu, insanlığın fiziksel alanla olan metafizik bağı konusunu inceleyerek geçirdi. Resim, çizim, video, performans ve yazı gibi bir çok farklı alanda çalışan çok disiplinli sanatçı, en çok insanlığın çevresiyle ilişkisini yeniden tanımlayan devasa heykelleriyle tanınıyor. Çoğunlukla çelikle çalışan sanatçı, anıtsal, sahaya özel işler yaratıyor, bu işler sadece yer kaplamakla kalmıyor, radikal bir şekilde özü keşfetmeye çalışıyor.


“Soyut sanatla uğraşıyorsanız, işin kendi içinde ve özünde bulunan özellikleriyle uğraşmak zorundasınız. Benim eserlerimde odak esas olarak kütle, ağırlık, malzeme ve yer çekimi.” Richard Serra

Fiziksel ve soyut formları kütle ve ölçeğin maksimalist başarıları olarak kutsallaştıran sanatçı estetik nesnelerin mekanda yaşama biçimlerine olan ilgisine katkıda bulunuyor. Nasıl sergilediğine bağlı olarak, sergilendikleri mekanları yeniden düzenleyerek, mekanın fizikselliğini ele alarak, izleyicileri hareket ettirmek zorunda bırakıyor.


Richard Serra, Transmitter, 2020, Fotoğraf: Thomas Lannes


Heykeli bir kaide üzerindeki cilalı bir nesneden çok, izleyicinin alanı sorgulamasına yardımcı bir element olarak kullan Serra’nin yerleştirmeleri izleyiciye bir deneyim sunuyor. Devasa boyuttaki soğuk, brüt çeliğin etrafında dolaşmanıza, kendi rotanızı çizmenize ve saklanmanıza izin veren açıklıklar içeren Transmitter zamana ve mekâna kusursuz bir şekilde hükmediyor.


Richard Serra, Transmitter (detay), 2020, Fotoğraf: Thomas Lannes

All rights reserved. Unlimited Publications.

Meşrutiyet Caddesi No: 67 Kat: 1 Beyoğlu İstanbul Turkey

Follow us

  • Black Instagram Icon
bottom of page