top of page

Şinasi Barutçu: Fotoğrafın İzinde


Yaşamı boyunca eğitim ve fotoğraf alanında büyük hizmetler vermiş sanatçı Şinasi Barutçunun retrospektif sergisi Şinasi Barutçu: Fotoğrafın İzinde 25 Aralık 2021 tarihine kadar Millî Reasürans Sanat Galerisi’nde

devam ediyor



Türkiye’de fotoğraf alanının öncü isimlerinden olan Şinasi Barutçu’nun çalışmalarından kapsamlı bir seçkiyi izleyiciyle buluşturan sergi, küratörü Marcus Graf’ın ifadesiyle sanatçının çeşitli dönemlerinden fotoğraflar sergilemenin yanı sıra farklı biçimsel ve estetik stratejilerini de gösteriyor.


Sergi kapsamında Refik Akyüz ve Serdar Darendeliler tarafından kaleme alınan sanatçı kitabı da izleyiciye sunuluyor. Kitap, Barutçu’nun ulaşılabilen arşivinden hem üretim serüvenine hem de hayatına odaklanıyor. Kitabın girişinde ise aynı zamanda serginin küratörü olan Marcus Graf’a ait bir giriş yazısı okuyucuyu karşılıyor. Metin, serginin içeriğine ait çizgileriyle izleyici için bir izlek haritası niteliği taşıyor.



Refik Akyüz ve Serdar Darendeliler, Şinasi Barutçu’nun üretimleriyle ilgili şunları belirtiyorlar: “Şinasi Barutçu’nun fotoğraflarına genel olarak baktığımızda, içerikten ziyade güzel ve estetik konulara merak, klasik kompozisyon kurallarına bağlılık, ton zenginliği gibi teknik meselelerin öne çıktığını söylemek mümkün. Adeta romantik olarak da tanımlayabileceğimiz, kâh ters ışıklar kâh yansımalar kâh dramatik etkiler yaratan bulutların varlığı gibi öğeler, Barutçu’nun fotoğraflarını Piktoryalizm’e yakınlaştırıyor. Piktoryalizm, her ne kadar Barutçu’nun faal olarak fotoğraf ürettiği dönemlerde yerini artık farklı anlayışlara bırakmış olsa da, Barutçu’da da estetiği ve güzeli yakalama arzusunun hiçbir zaman sönmediğini görüyoruz. Ancak denemeye merakının da bir göstergesi olan fotogramları veya grafik unsurların öne çıktığı detay fotoğraflarını göz önünde bulundurup, onu zamanın Dadaist veya Konstrüktivist sanatçıları arasına koymak da pekâla mümkün. Veya kimi şehir fotoğrafları ile dağ ve doğa fotoğraflarıyla -özellikle Cilo Dağları’nda çektikleriyle- da tüm bunlardan uzaklaşan daha belgelemeci bir stili olduğunu da söyleyebiliriz. Barutçu gibi meraklı, yeniliğe açık, denemeyi seven, amatör ruhunu hiç kaybetmeyen bir ismin çalışmalarını tek bir janra sığdırmaya çalışmak biraz da haksızlık olur. Hem karakteri hem de dönemin ruhu nedeniyle her türlü yeniliği deneyip özümsemeye çalışan, farklı tarzlarda ürettiği fotoğraflar ve fotoğrafçı, eğitimci, yönetici ve gezgin kimlikleri nedeniyle bir nevi hezarfen olarak da adlandırabileceğimiz Barutçu, sadece fotoğraf dünyasıyla sınırlı kalmadan daha fazla tanınır olmayı, sanatı üzerine daha derinlikli analizler yapılmayı hak eden bir isim.”



Şinasi Barutçu: Fotoğrafın İzinde retrospektif sergisi 13 Ekim – 25 Aralık 2021 tarihleri arasında Millî Reasürans Sanat Galerisi’nde izlenebilir.

bottom of page