top of page

Sergileme alanı olarak insan bedeni, tişört, vapur ya da sanat galerisi


27 Mayıs günü Peri Sharpe’ın performatif fotoğraf sergisi Space Debris’te gerçekleşti. Bir sergileme alanı olarak insan bedeni, tişört, vapur ya da sanat galerisi önermeleriyle Peri Sharpe’in Of Human (İnsana Dair) sergisi üzerine bir deneme yazısı yayınlıyoruz.

Of Human (İnsana Dair) sergi görüntüsü

Sergide toplam 30 fotoğraf sergilendi. 10 performansçı Peri Sharpe fotoğraflarının yer aldığı tişörtleri giydiler. Gelen izleyiciler de varolan diğer 20 fotoğrafı giymekte serbesttiler. Sirkülasyon içindeki izleyiciler arasında gezen tişörtler üzerinden sergi gezildi, fotoğraflar/tişörtler giyildi, değiş-tokuş edildi. Performansçıların kendi istekleriyle ve işlerle kurdukları ilişkilere dayanarak seçtiği fotoğraflara, izleyici de başka başka işlerle/fotoğraflarla/tişörtlerle katıldı. Birbirinin yüzünden önce tişörtteki işlere bakan izleyici için bir noktada performans/sergi bir oyuna dönüştü. Diptikler triptikler yaratıldı. Duvarlarda, yerlerde biraraya gelen işler, kendilerini konuşturdu. İşler üzerine bu kadar çok konuşulan nadir sergi açılışlarından biri gerçekleşti. Fotoğraflar üzerine Peri Sharpe’ın kurduğu bağlamla ilişkili ya da ilişkisiz senaryolar, hikayeler yaratıldı ve performans Karaköy-Kadıköy vapurunda devam etti.

Of Human (İnsana Dair) sergi görüntüsü

Sergi mekanından çıkan sergi/izleyici/performansçı/fotoğraflar -burada hepsi birbirine karışıyor- vapurda yeni bir sergi/performans olarak yerlerini aldılar. Vapurun salonlarında durarak, diptikler ve triptikler şeklinde poz vererek, aynı zamanlı yer değiştirmelerle fotoğraflar izleyicinin bir nevi ayağına gitti. Fotoğraf ve video olarak da dökümante edilen serginin kanımca gerçekten vücut bulduğu nokta bir kamusal alan; vapur oldu. Kimi izleyici konunun ne olduğunu anlamaya çalıştı, kimi izleyici fotoğrafla beraber fotoğraf çektirdi, bir izleyici arkadaşının arkada fotoğraflarla fotoğrafa poz veriyor olduğunu gördüğünde “you are not part of the exhibition” diyerek performansçıların gönlünü çaldı ve grup halinde izleyiciye sarılan performansçılara/sergiye teslim oldu. Doğaçlama olarak gelişen bu hareket izleyicide ne uyandırdı acaba? “Sergi bana sarıldı.”

Of Human (İnsana Dair) sergi görüntüsü

Performansçılardan biri olarak deneyimlediğim bu sergi ile düşündüren en önemli şey; sergileme mekanının, yüzeyinin, alanın tanımı meselesi oldu. Bugünkü Türkiye ekonomik koşulları ve her yıl yüzlerce ve belki binlerce sanat öğrencisinin alana dahil olarak mezun olduğu bu sanat ortamında tek sergileme halinin galeride solo sergi olarak gerçekleşmesi gerekmediğini hepimiz biliyoruz. Galeri dışı bağımsız sanat alanlarının, sanatçı mekanlarının (artist run space), bilboardların, defterlerin, kitapların, sanatçı kolektiflerinin, atölyelerin, sokağın sanat alanı olduğunu kabul ediyor ve müteşekkir oluyoruz.

Of Human (İnsana Dair) sergi görüntüsü

Bu vesile ile Peri Sharpe’ın İnsana Dair performatif sergi deneyimi ile de birlikte olasılıkların sonsuzluğunu, bir sanat eserini paylaşmanın sonsuz yolu olduğunu deneyimlemek keyifli ve motive ediciydi. Hatta belki de galeride ulaşabileceğinizden daha çok izleyiciye ulaşabileceğinizi görmek, izleyiciyle interaksiyona girmek, sanatın piyasasından ziyade kendisi ile ilgili diyaloglar kurulduğunu görmek umut verici. Çünkü sanat her ne olursa olsun, politik ya da ekonomik sorunlar olsun ya da olmasın varolmaya, sanatçı da üretmeye devam ediyor.

Of Human (İnsana Dair) sergi görüntüsü

Sokakta gördüğü detayları çoğu zaman soyut bir bakış açısıyla yakalayarak fotoğraflayan, Washington’da doğup uzun yıllar Ankara ve Istanbul’da yaşadıktan sonra tekrar New York’a dönen Peri Sharpe’ın performatif sergisi İnsana Dair / Of Human sergisinin titreşimleri devam edecek. Bu ilk performans başlangıçtı. Bakalım devamı nasıl gelecek…

Of Human (İnsana Dair) sergi görüntüsü

Daha fazla bilgi için:

bottom of page