top of page

Şehrin yenisi: Noise_Media Art

Türkiye'de ilk medya sanatı odaklı uluslararası sanat fuarı olarak düzenlenen Noise_Media Art, 12 - 21 Ocak 2024 tarihleri arasında İstanbul'u teknoloji, sanat ve müzikle buluşturmaya hazırlanıyor. Fuarın ilk edisyonunda DAM, Kate Vass Gallery, Elektra, Julie Caredda gibi uluslararası galerilerin yanında Art On, Sanatorium, Pilot, Siyah Beyaz Galeri gibi Türkiye'den galerile sanat üretimlerinde teknolojiyi yoğun olarak kullanan sanatçıların yapıtlarını sergileyecekler





Hande Şekerciler ve Arda Yalkın'ın, sanat alanının uluslararası bir etkinliğe olan ihtiyacını fark etmeleri üzerinde hayata geçen Noise_Media Art, davet edilen sanatçıların ve galerilerin katılabildiği yapısıyla, bu yıl ilk defa gerçekleşiyor. Fuar, Türkiye Fransız Kültür Merkezi katkılarıyla Fransa’nın medya sanatı odağında çalışan galerilerini de ağırlıyor.



Dominique Moluon'nun küratörlüğünde dünyadan ve Türkiye’den galeri ve sanatçıları ağırlayacak olan Noise_Media Art 18-21 Ocak 2024 tarihleri arasında 11.00-20.00 saatleri arasında gezilebilecek. Yakın zamanda restore edilen ve ilk defa bu etkinlik sayesinde İstanbullularla buluşacak olan, eski Mal Müdürlüğü geleceğin Kadıköy Kent Müzesi’nde fuar programına eşlik eden eğitim ve konuşma programları da yer alacak.



İlk edisyonunda Kadıköy’ü merkez alan Noise_Media Art 12 Ocak'ta OI_Music Powered by German Legend müzik programıyla Alan Kadıköy’de başlayacak. Avangard elektronik müziğin önemli isimlerine yer veren program, yalnızca konserlerle değil aynı zamanda İTÜ MİAM ile birlikte geliştirdiği atölye ve konuşmalarla 14 Ocak'a dek gün boyu müzikseverleri bekliyor.


Tüm dünyadaki uluslararası sanat etkinliklerinin önemli bir yan etkisi de çevreye bırakılan karbon ayak izi. Hem uzun mesafeli seyahatlerin hem medya sanatının sergilenmesinde ve üretilmesinde kullanılan ekran, bilgisayar, ışık kaynakları gibi donanımların etkisini gündeme getirmek ve sorunun çözümüne yönelik adımlar atmak için Noise, sürdürülebilir etkinlik danışmanı Bihter Ayyıldız danışmanlığında, 3pmetrics iş birliğiyle tüm etkinliğin karbon ayak izini ölçüyor. Etkinlik boyunca Kadıköy Kent Müzesi’nde gerçekleştirilecek ölçümler, daha sonra kamuyla paylaşılacak.


Noise_Media Art kapsamındaki tüm sergi, eğitim ve konuşma programları ücretsiz olarak gerçekleşecek.


 

OI_Music


German Legend ana partnerliğinde gerçekleşen OI_Music, görsel sanatların müzikle kesiştiği alanları 12-14 Ocak 2024 tarihleri arasında Alan Kadıköy’de dinleyici ve izleyicilerle buluşturuyor. OI_Music, her gün 11'den itibaren uluslararası sanatçıların atölye çalışmaları, elektronik müzik kültürü hakkında paneller, belgesel gösterimleri, Alman sokak yemekleri, plak-ikinci el elektronik ekipman tezgâhları ve onlarca dj'in performanslarıyla Alan Kadıköy'ü bir elektronik müzik mabedine çeviriyor.


Ana sahnede çalacak Andy Stott, The Bug Ft. Flowdan, Michael Rother, Wolfgang Voigt, İpek Görgün, Taha Kiremitçi, Granül ve Human Scum'a 70 metrekarelik ekranda Markus Heckmann ve Ali Demirel gibi isimler görselleriyle eşlik ediyor. Ambient/drone müzikten, deneysel teknoya, elektronik dub’dan elektronik müziğe şekil vermiş proto electronicaya  birbirinden farklı birçok alt türlerin ve tarzların en önemli temsilcilerini İstanbul sahnesinde buluşturacak olan program Kod Müzik kürasyonuyla gerçekleşiyor.

 

OI_Music, 12 Ocak’ta deneysel-dub teknonun yaratıcılarından Andy Stott, ağırlıklı olarak kariyerinin ikinci döneminden oluşan bir setle açılışını yapacak. Aynı gece endüstriyel müzik, glitch techno gibi müziklerin ses örgülerini ve gürültüleri dub, dance hall gibi Jamaika müzikleriyle sound system kültürü üzerinden birleştiren Kevin Martin, nam-ı diğer The Bug, İngiltere’nin kıdemli MC’lerinden Flowdan ile Alan Kadıköy'de sahne alacak.

 

13 Ocak günü elektronik müziğin şekillenmesinde en büyük pay sahiplerinden biri olarak kabul edilen deneysel Alman topluluklarından Neu ve Harmonia’nın kurucu üyesi Michael Rother, yeni grubuyla her iki topluluğun kataloğundan parçalar çalacak.

 

14 Ocak Pazar gecesi ise ambient müziğin en büyük yaratıcılarından, minimal teknonun çıkışında ve yayılmasında önemli rol üstlenen Kompakt şirketinin kurucusu, aynı zamanda görsel sanatçı  Wolfgang Voigt, deneysel projesi Rückverzauberung ile sahne alacak.



OI_Focus


İBB desteğiyle Fener Evleri/Haliç Sanat’da gerçekleşecek OI_Focus, her yıl başka bir ülke, konu, kavram, sanatçı ya da akıma odaklanacak. Bu yılın konusu Kore medya sanatı. Serginin küratörlüğünü Jungmin Cho üstleniyor.








OI_Emerge


Mey Diageo ve Alan Kadıköy ortaklığında gerçekleşen, tüm dünyadan, henüz galeri temsiliyeti olmayan genç sanatçıların son dönem eserlerinden oluşan bir seçkiye yer verilen OI_Emerge’ün ilk edisyonunda, Türkiye’den Beyza Dilem Topdal, Ceren Su Çelik, Doğa Ünyaylar, Merve Mepa; Kanada’dan Cinzia Campolese; Fransa’dan Ethel Lilienfeld; İngiltere’den Carlotta Aoun ve İspanya’dan Rocio Berenguer yer alıyor.



OI_Talks


Paribu partnerliğinde gerçekleşen OI_Talks programında Ars Electronica baş küratörü Martin Honzik, sanatçı Kevin Abosch,  ZKM Media Museum’un baş küratörü Bernard Serexhe, sanat yazarı ve Mointclaire State University profesörlerinden Charlotte Kent, DAM direktörü Wolf Lieser, Neural Magazine genel yayın yönetmeni Alessandro Ludovico gibi dünyadan konuşmacıların ve Türkiyeli sanatçı ve sanat profesyonellerinin yer aldığı oturumlar gerçekleşecek.



OI_Education


Fuar, OI_Education programı kapsamında Notch, Noitom Motion Capture, Adobe programları gibi sanatçıların üretimlerinde sıklıkla kullandığı yazılımlar hakkında atölye çalışmalarına yer verilecek.


Konuşma ve eğitim programlarının detayları ve katılım şartları Noise_Media Art web sitesi ve @noiseofistanbul sosyal medya hesaplarından takip edilebilir.


 

OI_Media Art programı


12 – 14 Ocak 2024 / OI_Music / @Alan Kadıköy


12 Ocak 2024 Cuma

20:30 – 22:00 Granül (DJ Set )

22:00 – 22:50 Andy Stott Live 

23:20 – 00:30 The Bug feat. Flowdan 

 

13 Ocak 2024 Cumartesi

20:30 – Taha Kiremitçi (DJ Set) & Ordinaire.x (Visuals)

22:15 –  Michael Rother plays Neu!  & Harmonia  &  Solo Works 


14 Ocak 2024 Pazar

20:30 – 22:00  Human Scum  ( DJ Set ) 

22:00 – 22:50 İpek Görgün

23:20 – 00:30 Wolfgang Voigt presents Rückverzauberg 


17 – 21 Ocak 2024 / OI_Media Art Fair / @Kadıköy Kent Müzesi


17 Ocak 2024 Çarşamba

Davetiyeli ön gösterim

17.00 – 20.00

Açılış Partisi Performansları:

Kyoko – Ali Mahmut Demirel

Alain Tibault – Matthew Biderman


18 – 21 Ocak 2024

11.00-20.00


Detaylı program ve erken dönem biletleri için Noise_Media Art web sitesi ve @noiseofistanbul sosyal medya hesaplarını takip edebilirsiniz.


 


Etkinlik mekânları hakkında


Kadıköy Kent Müzesi


İstanbul’un tarihinde önemli bir yere sahip olan Kadıköy; kültürel varlıkları, tarihi kişilikleri, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait yapılarıyla kent belleği için önemli bir hafızaya sahip. İlçenin tarihi ve mekânsal özelliklerinin kaybolmaması ve geleceğe taşınması için çalışmalarını sürdüren Kadıköy Belediyesi, 1938 yılında inşa edilen ve uzun süre Kadıköy Mal Müdürlüğü binası olarak kullanılan yapıyı restore ederek Kadıköy Müzesi’ne dönüştürdü.


Cumhuriyet’in ilk yıllarında inşa edilen ve uzun yıllar bu amaçla hizmet veren Kadıköy Mal Müdürlüğü binası bu yıl Kadıköy Müzesi olarak Noise_Media Art’ın ilk edisyonuna ev sahipliği yaparak kapılarını İstanbullulara açacak.




Alan Kadıköy


Alan Kadıköy, 2016 yılında Kadıköy Belediyesi’nin çağdaş bir kültür tesisi yapma isteği ile tasarım çalışmaları başlamış bir yapıdır. Alan Kadıköy, tasarımının zamana yayıldığı ve temel ilkelerinin geniş bir katılımla belirlendiği bir sürecin ürünü. Yapının projelendirme sürecinde belediye yetkilileri, tiyatro sanatçıları, danışmanlar ve proje ekibi arasında gerçekleştirilen toplantılar da gerçekleşti.








Yeldeğirmeni Sanat


Yeldeğirmeni Sanat’ın binası, Sainte-Euphemie Ortaokulu’nun bir parçası olan Notre Dame du Rosaire Kilisesi olarak inşa edildi. Yapı, İstanbul’un Kadıköy'de, Yeldeğirmeni adıyla da anılan Rasimpaşa Mahallesi’nde yer alıyor. Yeldeğirmeni Sanat, etkinliklerine  14 Mart 2014 tarihinde başladı.



Fener Evleri/Haliç Sanat


Genellikle iki ya da üç katlı olan Fener Evleri; taş-tuğla almaşık duvarları, kemerli-şebekeli pencereleri, profilli taş konsollar üzerinde yükselen çıkmaları ve kirpi saçaklarıyla belirginleşen cephe özellikleriyle ve birçok sergiye mekan olmasıyla öne çıkıyor.




All rights reserved. Unlimited Publications.

Meşrutiyet Caddesi No: 67 Kat: 1 Beyoğlu İstanbul Turkey

Follow us

  • Black Instagram Icon
bottom of page