top of page

Seager Galeri'de Ubiquitous Surfaces


Open Space, Misafir Küratör Programı kapsamında, Ubiquitous Surfaces sergisini Londra Seager Galeri'de sunuyor. Rita Aktay küratörlüğündeki sergi, 14-30 Kasım tarihleri arasında görülebilir

☕️ 2 dakikalık okuma

Soldan sağa: Erdal Inci, Kırkayaklar (2015); Ara Güler, Eyüp'ten bir manzara (1975); Erdal Inci, Kırkayaklar (2015). Sanatçıların ve Open Space’in izniyle

Yeni yaratıcı uygulamaları destekleyen oluşum Open Space, Şubat 2019'dan itibaren yıllık programının bir parçası olarak Misafir Küratör Programı'nı düzenliyor. Her yıl genç bir küratöre yer vermeyi amaçlayan programın ilk katılımcısı Rita Aktay'ın küratörlüğünde gerçekleşecek Ubiquitous Surfaces sergisi, insan deneyimiyle iç içe geçmiş iki tür yüzeyi inceliyor: kent yüzeyleri ve imge yüzeyleri; mimari cephe ve ekran. Bu iki konunun karşılaştırmalı olarak ele alınacağı sergi, İstanbul merkezli dokuz sanatçının eserlerini, Huma Kabakcı Koleksiyonu’nda yer alan eserlerle bir araya getiriyor.

Çalışmalarında İstanbul'u inceleyen sanatçılar, görsellerin üretimi ve kayıt süreçlerinin kentle olan ilişkimizi nasıl şekillendirdiğini araştırıyor. Sergi, SALT Galata'da bir araya gelen ve çalışmalarıyla Ubiquitous Surfaces ’ta yer alacak Oddviz Kolektifi, Serkan Taycan ve Alper Şen’in (Artıkişler Kolektifi) gelişen görme biçimleri ve kentsel dönüşüm konularına odaklandıkları Göz Ardında / Önünde Kent isimli sanatçı konuşmalarını takiben gerçekleşiyor.

Sergi kapsamında, GIF'ten haritacılığa, farklı imgeleme araçlarını kullanarak, insanların somut genişlikteki yüzey hareketlerini takip edip, etkileşimleri gözlemleyerek, yeniden düzenleyen Serkan Taycan , Larissa Fassler ve Erdal İnci'nin eserleri, İstanbul'da siyasi açıdan önemli bir kamusal alan olan Taksim Meydanı'na atıfta bulunurken; Oddviz Kolektifi , Kerem Ozan Bayraktar ve Lara Ögel çalışmalarında; şehir ve sakinleri arasındaki ilişki üzerinden, ifadeleri de aşınmaları üzerinde taşıyarak, siyasal tarihin kaydını tutan duvarların, bina cephelerinin ve sokakların yüzeylerine daha yakından bakıyorlar.

Oddviz Kolektifi, Kadıköy, 2018

Bunun yanında, resimlerin kentin kolektif görsel anılarını nasıl oluşturduğunu sorgulayan işleriyle Ara Güler , Berkay Tuncay , Artıkişler Kolektifi ve Sevgi Ortaç ’ın da yer aldığı sergi, yüzyıl ortası analog fotoğrafçılığından el kameralarına ve kırık jpeg’lere kadar, görüntülerin anlam ve etkiyi nasıl yaydığını da araştırıyor.

Open Space tarafından düzenlenen, sanatçıların hepsinin bilgi yoğunluğunu işlemek ve etkileşim için yeni olasılıklar bulmak amacıyla kentin görüntülerini, doğrudan yüzeylerinde oluşturulanları veya ekranlara aktarılanları kaydetmekte, belgelemekte, yeniden yorumlamakta, montajlamakta, silmekte ve manipüle etmekte olduğu Ubiquitous Surfaces sergisi, 14-30 Kasım tarihleri arasında Londra'daki Seager Galeri'de ziyaret edilebilir.

bottom of page