top of page

Renk Ver Bana sergisi Kasa Galeri'de açılıyor

Ten, tin ve renk ilişkisini odağına alan Yekhan Pınarlıgil küratörlüğündeki Renk Ver Bana sergisi 12 Mart Cuma günü Kasa Galeri’de açılıyor. Sergi, Marguerite Bornhauser, Çınar Eslek ve Semiha Berksoy'un üretimlerini bir araya getiriyor


Solda: Çınar Eslek, M. Lazarus, 2020

Ortada: Marguerite Bornhauser, Moisson Rouge serisinden, 2019

Sağda: Semiha Berksoy, Crying (Otoportre), 1996


Renk vermek, kendini belli etmek, niyetini, duruşunu göstermek, sergilemek. Saklı kalabilecek iken kalmamak, açığa çıkmak, hatta açık vermek. Ama bir yandan da renk; ressamın paletine, videocunun piksellerine, fotoğrafın kırmızısına, siyahına, beyazına yani sanatın olmazsa olmazına işaret eden bir beklenti çağrıştırıyor. Renk vermek, izleyiciyi sanatçının temel hareketine gönderiyor zira renk vererek kendini açık ediyor sanatçı, renk vererek kendini var ediyor.


Sanatçılar Marguerite Bornhauser, Çınar Eslek ve Semiha Berksoy’un farklı açılardan ten ve renk ilişkisini sorguladıkları Renk Ver Bana’da her sanatçı görmeye pek de alışık olmadığımız renkleri kullanarak, tenin normalleştirmeye direnmek için fethetmek gereken ilk cephe olduğunu fısıldıyorlar.


Serginin küratörü Yekhan Pınarlıgil’in “Eğer ten gerçekten benliğin kabuğuysa, iç ve dış dünya arasında bir ara yüz ise ve hatta ten benliğin en derinine ulaşmak için dolaysız bir geçişse eğer, o zaman uğruna verilen savaşlar o kadar da beyhude değil sanki… Ten ve tin arasında dolambaçsız bir ilişki var, ten benliğin oluşmasında belki de en büyük rolü oynayan araç, organ, daha da ötesi, ten duyusal bir ağ, benliğe bir örtü, bir zarf. Bir başlangıç, aynı zamanda bir hudut. Baş döndürücü bir kuvvetle alevlenmiş, karmaşık itkiler dünyasına açılan, aynı zamanda onu bir şekilde bir arada tutan son kontrol noktası.” olarak kavramsal çerçevesini ifade ettiği sergi, ten, tin ve renk ilişkisini sanatçıların üretimlerinde ve yaratım süreçlerindeki etkileşimleri içinde araştırıyor.


Marguerite Bornhauser, Çınar Eslek ve Semiha Berksoy'un üretimlerini bir araya getiren, Yekhan Pınarlıgil küratörlüğündeki Renk Ver Bana sergisini 12 Mart Cuma gününden itibaren Kasa Galeri’de görebilirsiniz.

bottom of page