top of page

Protocinema’dan 10. yılına özel sergi: Bir Zamanlar Kavranamayan


Protocinema, 10. yaşını, 4 Eylül-10 Ekim tarihleri arasında Beykoz Kundura'nın iş birliğiyle Yeni Kundura Binası’nda gerçekleşecek Bir Zamanlar Kavranamayan adlı grup sergisiyle kutluyor. Türkiye ve Amerika’dan toplam dokuz sanatçının işlerini buluşturacak sergi, izleyiciyi kişisel, yerel ve küresel ilişkiler üzerinden, algı ve kavrayışın işleyiş biçimlerine yeniden bakmaya davet ediyor



Sırasıyla: 1. Paul Pfeiffer, Orpheus Descending (Orfe’nin İnişi) , 2001, Video yerleştirme, 2001, © Paul Pfeiffer. New York, Paula Cooper Gallery'nin izniyle.

2. Zeyno Pekünlü, Without a Camera, 71’, 2021. © Zeyno Pekünlü. Sanatçı ve Sanatorium Gallery'nin izniyle.

3. Amie Siegel, Quarry, 2015, HD video, © Amie Siegel. Sanatçı ve Thomas Dane Gallery'nin izniyle.


İstanbul ve New York’ta mekâna duyarlı düzenlediği sergileriyle güncel sanatın öncü ve özgün kuruluşlarından biri olan Protocinema'nın ev sahipliğindeki Bir Zamanlar Kavranamayan, Abbas Akhavan, Gülşah Mursaloğlu ve Hera Büyüktaşcıyan’ın sergiye özel hazırladıkları yeni heykel ve yerleştirmeleri izleyiciyle ilk kez buluştururken, Amie Siegel, Banu Cennetoğlu, Ceal Floyer, Mario Garcia Torres, Zeyno Pekünlü’nün işlerine de yer veriyor. Amerikalı sanatçı Paul Pfeiffer’ın 11 Eylül’de Dünya Ticaret Merkezi yıkılmadan bir kaç ay önce İkiz Kuleler’e yerleştirilmiş ekranlarda sergilediği Orfe’nin İnişi adlı videosu da 20 yıl sonra restore edilerek sergiye özel olarak yeniden sunuluyor.


Mario García Torres, Spoiler serisinden, Basic Instinct & Matrix & The Joker, © Mario García Torres. Sanatçı ve joségarcía ,mx gallery'nin izniyle.


Kişisel, yerel ve küresel ilişkileri aynı zamanda da bunlarla ilgili tüm yerleşik fikirleri yeniden düşünmeye itildiğimiz pandemi zamanında oluşan sergi, algı ve kavrayış ikilisini ve bunların zaman ve mekânla ilişkilerini çapraz sorgularken, algılanan zaman ve mekânı büken sanat eserleri aracılığıyla da idrak sürecinin kendisine ışık tutmayı hedefliyor.


Ceal Floyer, Viewer, 2011-2021, © Ceal Floyer. Sanatçı ve Galleria Massimo Minini'nin izniyle.

Ceal Floyer, Overgrowth, 2004, Monash Üniversitesi Sanat Müzesi, Avustralya, © Ceal Floyer, Lisson Gallery ve Monash Sanat Müzesi'nin izniyle.


Ayrıca sergiye özel olarak Lara Fresko Madra, Mari Spirito ve Alper Turan tarafından yazılan metinlerin, Protocinema’nın çok dilli bağımsız yayını ProtoZine’ın yeni sayısında yayınlanması, sonraki süreçte ise, Laura Raicovich’un sipariş metni ve Mari Spirito’nun sanatçılarla söyleşilerinin de yer aldığı, 2022’nin başlarında piyasaya sürülecek ve ardından uluslararası olarak dağıtılacak bir kitap projesinin hayata geçmesi planlanıyor.


Sırasıyla: 1. Hera Büyüktaşçıyan, Skindeep, Yerleştirme, 2021. © Hera Büyüktaşçıyan

2. Gülsah Mursaloğlu, Merging Fields araştırma sürecinden, Berlin. © Gülşah Mursaloğlu. Sanatçının izniyle.


4 Eylül-10 Ekim tarihleri arasında Beykoz Kundura'nın Yeni Kundura Binası’nda gerçekleşecek Bir Zamanlar Kavranamayan sergisini, Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri 15:00 - 20:00 saatleri arasında kademeli randevu sistemiyle ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.

All rights reserved. Unlimited Publications.

Meşrutiyet Caddesi No: 67 Kat: 1 Beyoğlu İstanbul Turkey

Follow us

  • Black Instagram Icon
bottom of page