top of page

Oyun devam ediyor


Erdil Yaşaroğlu’nun ilk kişisel heykel sergisi Oyun, Yapı Kredi bomontiada’da 1 Aralık tarihine kadar devam ediyor

☕️ 2 dakikalık okuma

Erdil Yaşaroğlu, Hayalci, 2019, Polyester ve akrilik oto boyası, metal konstrüksiyon, 250 x 120 x 300 cm, Fotoğraf: Ömer Uzun

Erdil Yaşaroğlu'nun hayata bakışının yanı sıra, karikatür çizerken geliştirdiği form, estetik ve espri anlayışını yansıttığı sergisi Oyun, Yapı Kredi bomontiada'nın açık ve kapalı alanlarına yerleştirilmiş heykellerden oluşuyor. Sanatçının karikatür alanındaki tecrübesini, geçmişte aldığı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesindeki heykel eğitimiyle bir araya getirerek tasarladığı sergideki üretimler; sanatçının karikatür çalışmalarından farklı olarak dertlerini bir "espri" üzerinden anlatmıyor; formları, kütleleri ve renkleriyle Oyun'un katılımcılarına ev sahipliği yapıyorlar.

Oyun kavramını, çocukluk anılarından öte yaşadığımız gri dünya ile bir tür baş etme yolu olarak gören sanatçı, sergi kapsamında tüm izleyicileri bu oyuna davet ederken, eski ve yeni işlerini bir araya getirerek, sergiyi çocukların eğlencesinden, hayvanların ilginç dünyasına kadar uzanan geniş bir yelpazede kurguluyor. Sergi kapsamındaki heykel çalışmalarıyla anlatım dilini genişleten sanatçı, anlamı izleyicinin yorumuna bırakmayı seçerek, heykelin doğasındaki aktarım zenginliğinin önünü açıyor.

Sergi, Yaşaroğlu’nun neşeli ve renkli heykellerinin yanı sıra, desenleri, kağıt işleri ve sanatçının karikatür yaratım süreçlerini yansıtan eskiz defterleriyle birlikte serginin üretim sürecini ekrana taşıyan film gösterimini de içeriyor.

Evrim Altuğ'nun sergi metninde “Ama, her oyun gibi, kuralları ciddi bir oyun bu: Her nevî dogmatik ritüel, totaliter rejimler ve hatta biz insanların bencilliğinden ötürü, kendi kendine hapsedilen, asık suratlı, taşlaşmış, göz korkutucu, mülkleştirilmiş nice ölgün biçime, heykelin ta kendisine, özgürleştirici biçim ve renkler armağan etmenin derdinde.." ifadelerine yer vererek sunduğu Oyun sergisi, 1 Aralık 2019'a kadar Yapı Kredi bomontiada'da devam ediyor.

bottom of page