top of page

Omuz Dayanışma ve Paylaşım Ağı ikinci dönemi başladı


“Karşılıklı güven, karşılıksız kaynak paylaşımı” ilkesinden hareketle görsel sanatlar alanında çalışan ve üreten sanat emekçilerine yönelik olarak oluşturulan dayanışma platformu Omuz Dayanışma ve Paylaşım Ağı’nın ikinci dönemi 10 Ağustos’ta başladı. Dönemin Destek Al başvuruları 10 Eylül tarihine kadar omuz.org adresindeki form üzerinden yapılabiliyor


Destek Al-Ver mekanizmasıyla işleyen ve görsel sanatlar alanındaki sanat emekçilerine yönelik olarak ekonomik-acil ihtiyaçlar üzerinden şekillenen Omuz Dayanışma ve Paylaşım Ağı iki aylık periyotlarla düzenleniyor. İlk dönemi 1 Haziran - 30 Temmuz 2020 tarihleri arasında gerçekleşen platformun ilk dönem kolaylaştırıcıları Banu Cennetoğlu, Yasemin Özcan, Yavuz Parlar, Sevim Sancaktar ve Saliha Yavuz’dan oluşuyordu. Bu süreçte web tasarımı, uygulama, metin editörlüğü ve daha birçok konuda destek, web sayfasında isimleri geçen sanat emekçileri tarafından verildi.


Omuz’un ilk döneminde, Destek Al başvuruları 1 - 30 Haziran tarihleri arasında gerçekleşirken, Destek Ver taahhütleri 1 Haziran - 15 Temmuz tarihleri arasında alındı. 17 Temmuz’da ise Excell yazılımının otomatik eşleştirmesiyle destek alacak kişiler belirlendi ve 15 Temmuz - 30 Temmuz tarihleri arasında destek verecek ve alacak kişilere bilgilendirme e-postası gönderildi. Destek verecek her kişiye destek vereceği kişinin IBAN ve isim bilgileri e-posta ile iletildi. Gönüllü kolaylaştırıcılar ise dekont takiplerini yaptı. Süreç sonunda, Destek Al kapsamında; görsel sanatlar alanında çalışan ve üreten sanatçı, küratör, yazar ve sanat profesyonelleri olmak üzere toplamda 329 kişiden başvuru alınırken, bu başvurular arasından 92 kişiyle kaynak paylaşımı sağlandı. Ayrıca SAHA Sürdürülebilirlik Fonu'na yapılan başvuru neticesinde 2. döneme aktarılmak üzere 20 kişiye SAHA Sürdürülebilirlik Fonu kapsamında SAHA + üyelik programı tarafından destek sağlandı.


10 Ağustos tarihinde başlayan ve 25 Ağustos itibariyle destek almak üzere başvuran sayısının 225, destek vermek üzere taahhütte bulunanlar ile kaynak sayısının ise 45 olduğu Omuz ikinci dönemi için ise Destek Al başvuruları 10 Eylül’e kadar devam ediyor. Herhangi bir koşul ya da karşılık olmadan Türkiye’de yaşayan Türkiye’li ya da değil görsel sanatlar alanında çalışan herkesin başvurabileceği Omuz’un ikinci dönem gönüllü kolaylaştırıcıları Aslı Özdoyuran, Ayça Telgeren, Civan Özkanoğlu, Saliha Yavuz ve Sevim Sancaktar’dan oluşuyor.


İkinci dönem takvimi:


10 Ağustos - 10 Eylül Destek Al başvurularının alınması

10 Ağustos - 20 Eylül Destek Ver taahhütlerinin alınması

20 Eylül- 30 Eylül Destek Al-Ver eşleştirmesi, dekont takibi, raporlama


Destek Al-Ver mekanizması:


Şimdilik sadece görsel sanatlar alanında çalışanlara açık olan Omuz’a, başvuruda bulunmak isteyenlerin omuz.org adresindeki Destek Al bölümüne tıklayarak formu doldurmaları yeterli. Destek vermek isteyenler ise yine web sitesi üzerinden 1000 TL ve katlarında Destek Ver’ebildikleri gibi, bu rakamın bireysel bütçelerini aşması durumunda arkadaşlarıyla birleşip 1 kişiye 1000 TL’lik destekte bulunabiliyorlar. Ayrıca, Omuz’un gönüllü elçisi olup bu dayanışma ağının yaygınlaşmasına katkıda bulunarak, sosyal medya hesaplarınızdan Omuz’un duyurularını paylaşarak ya da sonraki dönemlerde gönüllü kolaylaştırıcı olarak çalışarak da Omuz’a destek olabilirsiniz. Gönüllü kolaylaştırıcı olmak veya toplantılara katılmak ya da soru sormak için omuz.iletisim@gmail.com adresi üzerinden iletişime geçebilirsiniz.


Unlimited olarak, Omuz’un hem ilk, hem de ikinci döneminin gönüllü kolaylaştırıcılarından Saliha Yavuz ile Dayanışma Pratikleri dosyamız kapsamında gerçekleştirdiğimiz video-röportaja aşağıda ulabilirsiniz:



 

İlgili Dayanışma Pratikleri dosyası:

 










bottom of page