top of page

Nasıl yukarı bakarız?

Nilüfer Belediyesi tarafından her mekanda ayrı bir sergi olarak düzenlenen Yukarı Bak, Sınırlı Coğrafyanın Yıldızlı Ufukları adlı seçki, politik konulara umutlu bir bakışı barındırıyor


Ateş Alpar, Ürperti Serisi


Bursa'daki Nilüfer Belediyesi koordinatörlüğünde çeşitli mekanlara yayılan Yukarı Bak, Sınırlı Coğrafyanın Yıldızlı Ufukları adlı sergi, 14 Mayıs'ta açılıyor. Yekhan Pınarlıgil'in küratörlüğünü yaptığı seçki, Nilüfer ilçesindeki altı farklı mekanda görülebilecek.


“Ne zaman boyun eğmeyi bırakır, neden, nasıl yukarı bakarız?” düşüncesinden yola çıkarak, şehrin kültürel kimliği, tarihi, dönüşümü ve geleceğinin yaratıldığı alanlarda, mekan ve sanat arasındaki ilişkiyi sorgulayarak güçlendiren sergi, politik konulara umut dolu, pozitif bir perspektiften yaklaşıyor.


Bihter Yasemin Adalı, Kahkaha, Çeşme, Özgürlük Heykeli ve Uçuşan Perdeler,

Tuval üzerine yağlıboya, 100x410 cm, 2021


Nilüfer ilçesi, Gölyazı Kültürevi’ndeki İnce Elemek Sık Dokumak, Balat Kültürevi’nde Özgürlük Köşenin Hemen Arkasında, Misi’deki Fotoğraf Müzesi’nde yer alan Siyah Yandığında ve Edebiyat Müzesi’ndeki Türkiye'nin Yeraltı Suları:Fanzin Edebiyatı, Nâzım Hikmet Kültürevi'ndeki Efsunlu Dünya Hayal Değil, Üstündeyiz ve Pancar Deposu'nda yer alan Haz, Işıltı ve Kahkaha sergileriyle eleştiri, dans, ritim, kahkaha ve renklerle dolu bir alana dönüşüyor.


Sadece kavramlarla değil bedenle de ilgilenen çalışmalarla, hayvan bedenini de dahil eden seçki, bedenin özgür olmadığı yerde zihin de özgür olamaz fikrinden hareket ediyor.


Vahit Tuna, Bir Bulut Yakaladım ve Yedim, 2008


Anne-Charlotte Finel, Ateş Alpar, Berat Işık, Berk Kır, Eda Soylu, Erinç Seymen, Ghazel, Gözde İlkin, Güneş Terkol, Merve Morkoç, Şafak Şule Kemancı, Vahit Tuna, Bihter Yasemin Adalı, Fatoş İrwen, CANAN, Dan Perjovschi, Emilia Kabakov & İlya Kabakov, Henning Christiansen, İnci Eviner, Tayfun Serttaş, Rebecca Horn ve Marguerite Bornhauser dahil olmak üzere toplam yirmi yedi sanatçının işlerini barındıran Yukarı Bak, Sınırlı Coğrafyanın Yıldızlı Ufukları adlı sergi, 14 Mayıs- 31 Temmuz arasında ziyarete açık olacak.



Kahkaha atmak başını yukarı kaldırmanın

en geçerli,

en heyecanlı

nedeni olsa gerek.

Boyun eğmemek ve dünyayı yeniden düşünmek için yapılmış en asil hareket belki de boyun eğdirenlerin hükmüne gülüp geçmek, onları hicvin gücüyle,

ironinin kıvraklığıyla

etkisiz hâle getirmektir.

Yekhan Pınarlıgil



All rights reserved. Unlimited Publications.

Meşrutiyet Caddesi No: 67 Kat: 1 Beyoğlu İstanbul Turkey

Follow us

  • Black Instagram Icon
bottom of page