top of page

Mourad Merzouki - Angelin Preljocaj: Koreografların maçı


Fransa’nın saygın gazetesi Le Figaro, çok farklı tarzlarına rağmen Angelin Preljojac ve Mourad Merzouki’yi yerçekimi yasasına karşı çıkan iki koreograf olarak tanımlıyor. Çağdaş dans ustası Preljojac, Le Fresque adlı gösterisi ile gecen sene İstanbul Tiyatro Festivali’ne gelmişti. Festival bu sene ise 3 ve 4 Aralık’ta hip-hop’u sahneye taşıyan ve aynı zamanda onu görsel bir şovun parçası haline getiren Merzouki’nin Pixel’ine ev sahipliği yapıyor. Le Figaro’nun Preljojac ve Merzouki’ya dair yazısını, Art Unlimited gösteri sanatları editörü Ayşe Draz’ın çevirisiyle yayınlıyoruz

291 kelime

Mourad Merzouki ve Angelin Preljocaj, Fotoğraf: Bojan Stoilkovski

Merzouki ve Preljocaj en çok sahnelenen iki Fransız koreografı. Biri hip-hop'da diğeri ise çağdaş dans alanında sivrilirken ikisi birden yerçekimi yasasına karşı çıkıyorlar.

Pixel, Mourad Merzouki,

Fotoğraf: Patrick Berger

Mourad Merzouki

Merzouki büyüdüğü yer la République de Saint-Priest’de dans etmeyi öğrendi. Lyon'un bu banliyösünde, klasik ya da çağdaş dans pratiği değil, hip-hop yaptı. Ama doğal merakı sayesinde dövüş sanatları ve sirk ile de yakın temasa geçti. Bu nedenle, gösterilerinin birbirinden çok farklı olmasına ve sezondan sezona bu kadar değişmesine şaşırmamalı.

Bugün ‘yeni Béjart’ diye anılan 45 yaşındaki koreograf, doğduğu bölge bir yana Créteil'a da damgasını vurdu; Bron’da, hip-hop’a adanmış bir yaratım merkezi Pôle Pik’i kurdu. Son Lyon Dans Bienali’nde -Preljocaj uçup giden bir dansla Gravity'yi yaratırken- Merzouki de ağırlıksızlığa meydan okuyan Vertikal'i tanıttı.

La Fresque, Angelin Preljocaj, Fotoğraf: Jean-Claude Carbonne

Angelin Preljocaj

Preljocaj çağdaş dansta ustalaşmadan önce klasik alanda çalışmaya başladı. Bu deneyimi, her daim geçmişle bugünü buluşturmayı başarabilen bu koreografı halen etkilemekte. Dünyaca ünlü ve tanınmış bir yaratıcı olmadan önce birçok topluluk için basit bir dansçıydı. Caen, Angers ve Montpellier arasında göç etti. Daha sonra, Dominique Bagouet'in himayesinde, ilk koreografi denemelerini gerçekleştirdi.

Eski Yugoslavyalı siyasi mülteci bir ailenin oğlu Arnavut Preljocaj, mimar Rudy Ricciotti’nin tasarladığı bir yapı olan ünlü Siyah Pavyon’a geçmeden önce ilk önce Champigny ardından Châteauvallon’a yerleşti. Burayı Fransa’nın en verimli dans merkezlerinden biri haline getirdi.

La Fresque, Angelin Preljocaj, Fotoğraf: Jean-Claude Carbonne

bottom of page