top of page

Merkezkaç, ve sonsuz olasılıklar: O!

2014 yılında Galeri Nev’in otuzuncu kuruluş yıldönümü vesilesi ile başlayan ve iki yılda bir tekrar eden NevNadir sergilerinden biri olan O!, bugün galerinin Ankara'daki mekânında açılıyor. “Küre” formu üzerinden şekillenen sergi, Galeri Nev’in temsil ettiği sanatçıların yanısıra, ilişkilendiği “nadir” misafirleri de ağırlıyor


Eda Gecikmez, Aşikâr Nesne dizisi I, 2022, Tuval üzerine yağlı boya, 22 x 16 cm


Her noktanın birbirine eşit uzaklıkta olmasının demokrasisi, matematiğin otoritesi, "merkez" ve “kaç”ı, gezegenler ve uyduları arasındaki çaresiz çekim, sonsuz olasılığın heyecanı, suya düşen yağmur damlasının şiirselliği, kendinden geçercesine dönüp durmanın tanrısallığıyla “küre” formunu merkezine alan O!, sanatçıların bu sergi için ayırdıkları ya da ürettikleri özel işlerle birlikte teknikleri, malzemeleri, düşünceleri ve nesilleri birbirleriyle karşılaştırma olanağı sunuyor.


1. Nazif Topçuoğlu, Güneş Benekleri (Güneşi Takip Edin! dizisi)", 2020, Arşivsel pigment baskı, 60 x 77 cm, 1/5 ed.

2. Melike Abasıyanık Kurtiç, İsimsiz, 1973, Seramik, 21 x 24 x 19 cm


İzleyiciyi zamanın ortak ruhunun izini sürmeye davet eden sergide, inşa edilen kıvrımlı duvarlar kürenin kapsayıcı ve mahrem iç mekânına referans veriyor. Kafa tasımız, ana rahmi, bir kar küresi ve tarihin sonsuz anında, sayısız farklı coğrafyada inşa edilen tapınaklar, hepsi galerinin bu sergi için daireselleşen –hatta belki labirentleşen- mimarisine ilham oluyor.


Yıldız Moran, Yankı (Norah Caussen ve Yıldız Moran’ın Yansıması), Londra,1952 Arşivsel pigment baskı, her biri 80 x 80 cm, 1/6 ed. + (1AE)


İçeriye yerleşen eserler bir yandan bilim ve felsefenin kutuplarını yeniden ararken, bir yandan da akla ateşin etrafında el ele çemberleri, antik amfitiyatroları, disko toplarını, sabun köpüklerini, bilyeler ve toplar ile oynanan bütün oyunları da getiriyor.


Erol Akyavaş, İsimsiz, 1995, Tuval üzerine yağlı boya, 111 x 148 cm


Sanatçılar Alev Ebüzziya Siesbye, Ayşegül Turan,Beril Or, Deniz Aktaş, Eda Gecikmez, Erdal Duman, Erol Akyavaş, Esma Ekiz, Fatih Kahya,Gökhun Baltacı, Gülsün Karamustafa, Güneş Terkol, Işıl Kurmuş, Kutlu Gürelli, Kyriaki Mavrogeorgi, Melike Abasıyanık Kurtiç, Nazif Topçuoğlu, Necla Rüzgar, Nermin Kura, Pelin Kırca, Roland Topor, Selim Cebeci, Volker März, Yıldız Moran ve Zeren Göktan'ın eserlerini izleyiciyle buluşturan O! karma sergisi 19 Nisan'a kadar Galeri Nev Ankara'da ziyaret edilebilir.



bottom of page