top of page

:mentalKLINIK’in Acı Reçete’si Borusan Contemporary’de


Borusan Contemporary, 17 Eylül 2020-31 Ocak 2021 tarihleri arasında :mentalKLINIK sanatçı ikilisinin Kovid-19 koşullarının değişime zorladığı sanat dünyasına acı bir reçete olarak sunduğu, Necmi Sönmez küratörlüğündeki Acı Reçete #02 sergisine ev sahipliği yapıyor. Toplum sağlığını korumak adına alınan tedbirlerin yarattığı “yeni normal”e acil bir bakış açısı getiren sergi, performatif yerleştirmenin Borusan Contemporary’den 7/24 canlı olarak dijital platforma akan sonsuz ve tekrarsız hareketliliğinden oluşuyor


:mentalKLINIK, Puff Out, 2018, © mentalKLINIK


1998’de İstanbul’da kurulan ve çalışmalarını Brüksel ve İstanbul’da sürdüren sanatçı ikilisi Yasemin Baydar, Birol Demir’den oluşan :mentalKLINIK’in Acı Reçete #02 sergisi, Borusan Contemporary’nin Perili Köşk’teki ana galeri mekânına kurulan Puff Out yerleştirmesinden oluşuyor. Sekiz adet elektrikli robotun, queer kültürden pop’a uzanan güçlü çağrışımları içeren glitter malzemesini iterek oluşturdukları farklı görsel geçişlere aracılık eden Acı Reçete #02, fikirlerin objeleşmeden bir tür laboratuvar alanında nasıl oluşup, tartışılabileceğine dair yeni bir deneyim alanı yaratırken, sahip olduğu çok katmanlı yapıyla izleyicilere farklı bir görsel tecrübe sunuyor. Sergide, güncel koşullar nedeniyle değişen mekan-yapıt-izleyici ilişkilerine farklı bir bakış öneriliyor.


Küratörlüğünü Dr. Necmi Sönmez’in üstlendiği Acı Reçete #02’de robotların pırıltılı, yanar döner renkli simlerle kaplı mekanda görev odaklı ve özerk hareketlerinden oluşan anlık ve çarpıcı desenleri, çevrimiçi sistemler aracılığıyla gerçeğe eşzamanlı olarak İnternet'e aktaran yerleştirme, izleyiciler tarafından dijital olarak takip edilebiliyor.


:mentalKLINIK’in desen, resim, yerleştirme, heykel, performans, video sanatı gibi birçok sanat formunun geçişliliğinde yarattığı bu “mikro-klima”, günümüzde karşı karşıya kaldığımız “belirsiz olma halini” yeni bir bakış açısı olarak ortaya çıkarmasıyla da dikkat çekiyor. Sergi, güncel hayatın değişen ritmine gönderme yapan hareketli formların, baştan çıkarıcı göz alıcı renklerin, aniden ortaya çıkan ışıkların şekillendirdiği farklı “bir dünya”nın kapılarını aralıyor. Bu görsel yolculuk, izleyicileri zaman, mekân öğelerini soyutlayarak “hipergerçekliğin” ortasına çekmeyi başarıyor ve dijital estetiğin en güçlü silahı olan “yeni güzellik” anlayışını gündeme getiriyor.


Borusan Contemporary’nin güncel sanatın yeni formlarına verdiği önem ve pandemi koşullarının sanatı dönüştürücü etkisinin altını çizen bu performatif yerleştirme, sağlık tedbirleri kapsamında ziyarete kapalı olacak Perili Köşk’teki hareketli kamera sistemi aracılığı ile koreografik bir video aktarımına dönüştürülerek 7/24 canlı olarak sanal ortamda ve İstiklal Caddesi’ndeki Borusan Müzik Evi binası vitrinine yerleştirilen ekran aracılığı ile izleyiciyle buluşuyor.


Günümüzdeki gözetleme teknolojilerine, veri odaklı güvencesiz yaşamlarımıza, teknoloji ve servis odaklı öznelliğimizin yarattığı belirsizliğe karşı üretken, sorgulayıcı ve kışkırtıcı bir tavır olarak dikkati çeken ve bir dizi olarak tasarlanan Acı Reçete [Bitter Medicine] projesinin ilk versiyonu, sağlık tedbirleri kapsamında kapalı olan Belgrad Güncel Sanat Müzesi’nin sergi mekânında kurularak, 6 Mayıs-7 Haziran 2020 tarihleri arasında müzenin kurumsal sitesi üzerinden 7/24 canlı olarak yayınlanmıştı.

:mentalKLINIK’in Acı Reçete #02 sergisi, 17 Eylül 2020-31 Ocak 2021 tarihleri arasında Borusan Contemporary’nin İnternet sitesinden ve sosyal medya hesapları üzerinden 7/24 canlı olarak izlenebiliyor.


All rights reserved. Unlimited Publications.

Meşrutiyet Caddesi No: 67 Kat: 1 Beyoğlu İstanbul Turkey

Follow us

  • Black Instagram Icon
bottom of page